Katarzyna Gubała
VegLab

Wegańska sałatka z kuskusem

Wegańska sałatka z kuskusem, pieczoną dynią i wędzonym tofu

Sałatka z kuskusem, pieczoną dynią, granatem, pestkami dyni, wędzonym tofu i natką pietruszki

Wegańska sałatka z kuskusem to idealne i szybkie danie dla każdego, kto nie ma czasu w kuchni, a potrzebuje w kwadrans zjeść coś wegańskiego. Najlepiej oczywiście do szybkich wegańskich dań nadaje się dynia odmiany hokkaido. Nie trzeba obierać jej ze skórki, piecze się w zaledwie kilka minut, a wariacji na temat jej przyrządzenia są setki. Pomysł na zupę dyniową na mleku kokosowym możesz znaleźć w mojej książce Warzywa górą! Od korzeni po liście.

To danie przygotowaliśmy na kulinarnych warsztatach z kuchni włoskiej w Art Hotelu we Wrocławiu dla firm i ich pracowników.

Więcej o tym wydarzeniu przeczytasz TUTAJ.

 

Składniki

• 500 g upieczonej dyni hokkaido
• 400 g kaszy kuskus
• 1 granat
• 2 opakowania wędzonego tofu
• pęczek natki pietruszki
• 100 g pestek dyni
• oliwa
• sól, pieprz

Wykonanie:

Kuskus zalewamy wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Następnie przykrywamy i odstawiamy. Gotową kaszę studzimy. Dynię i ser kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Z granatu wyciągamy nasiona. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Dynię, ser, granat i pietruszkę dodajemy do kaszy. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy 4-5 łyżek oliwy, delikatnie mieszamy. Wegańską sałatkę z kuskusem podajemy posypaną pestkami dyni.