Katarzyna Gubała
VegLab

Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatów

Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatów

Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatów można zrobić w domu zaledwie w pół godziny.

To doskonałe danie dla każdego, kto ma ochotę na zdrowy fast-food w wersji wege. Nie zapomnijcie o sałatce Colesław z wegańskim majonezem. Będzie komponowała się idealnie. Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatówto tez zdrowa alternatywa jeśli mamy w domu dzieci i chcemy, by zjadały więcej warzyw. Wtedy mozna pokusić się o zrobienie własnego ketchupu czy ajvaru (przepis na niego znajdziesz w mojej książce Warzywa górą – od korzeni po liście.

To danie przygotowaliśmy na kulinarnych warsztatach z kuchni roślinnej w Art Hotelu we Wrocławiu.

Więcej o tym wydarzeniu przeczytasz TUTAJ.

Frytki z batatów - jak je zrobić?

Składniki:

Frytki:
• 2 marchewki
• 2 pietruszki
• 1 seler
• 1 batat
• oliwa
• sól, pieprz, ostra papryka

Salsa:
• 1 puszka pomidorów
• odrobina zielonej papryki
• szczypta chili
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 cebulki szalotki
• sól i pieprz
• 1 łyżka oliwy
• świeża kolendra

Surówka:
• 1/4 główki białej kapusty
• 1/2 cebuli
• 1 marchewka
• sól, pieprz
• 6 łyżek wegańskiego majonezu
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oliwy
• pęczek koperku

Wykonanie

Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatów

Warzywa obieramy, kroimy w słupki. Wrzucamy do miski, dodajemy 4 łyżki oliwy oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy około 20 minut w 220 stopniach.

Pomidorowa salsa do frytek

Przygotowujemy salsę: cebule drobno kroimy. W niedużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy. Dodajemy pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, sok z cytryny oraz przyprawy. Gotujemy bez przykrycia, cały czas mieszając, aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę, studzimy.

Wegańska surówka Colesław

Przygotowujemy surówkę: z kapusty wykrawamy głąb, drobno szatkujemy, przekładamy do miski. Marchew obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty razem z pokrojoną drobno cebulą. Dodajemy majonez, przyprawy i posiekany koperek, całość dokładnie mieszamy.

Frytki warzywne z marchewki pietruszki selera i batatów podajemy z salsą pomidorową i porcją surówki.