Katarzyna Gubała
VegLab

Wegańskie risotto z grzybami i mlekiem kokosowym

Wegańskie risotto z grzybami i mlekiem kokosowym

Wegańskie risotto z grzybami to danie, które zachwyci każdego.

Delikatny ryż do risotto będzie się rozpływał w grzybach. Oczywiście możemy do tego dania użyć maślaków, prawdziwków, podgrzybków, kurek, a nawet pieczarek czy shitake. Te ostatnie należy pokroić w bardzo drobniutka kostkę, żeby mogły wtopić się w ryż.

Więcej przepisów na dania z ryżem znajdziesz w mojej książce Warzywa górą – od korzeni po liście.

To danie przygotowaliśmy na kulinarnych warsztatach z kuchni włoskiej dla firm i pracownikówj w Art Hotelu we Wrocławiu.

Więcej o tym wydarzeniu przeczytasz TUTAJ.

 

Składniki:

• 200 g ryżu arborio
• 400 g mleka kokosowego
• 100 g świeżych grzybów lub pieczarek
• 2 białe cebule
• 50 g oleju kokosowego
• 100 ml białego wytrawnego wina
• sól, biały pieprz
• 4 łyżki płatków drożdżowych

 

Wykonanie:

Oczyszczone grzyby kroimy i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Pod koniec przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, ściągamy z patelni. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wrzucamy cebulę i szklimy przez kilka minut. Dodajemy ryż i szklimy jeszcze przez chwilę. Zalewamy mlekiem kokosowym i winem. Gotujemy przez około 20 minut, cały czas mieszając, tak by ryż wchłonął cały płyn. W razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec dodajemy połowę płatków drożdżowych, grzyby, sól i pieprz, mieszamy. Wegańskie risotto z grzybami podajemy posypane szczyptą płatków.