Katarzyna Gubała
VegLab

Wegańska zupa z batatami i soczewicą

Wegańska zupa z batatami i soczewicą

Wegańska zupa z batatami i soczewicą to nic innego, jak pożywny, gęsty krem, który doda nam roślinnego białka, energii i uśmiechu w jesienne i zimowe dni.

Czosnek i papryka sprawia, że zupa nas rozgrzeje od środka. W tym daniu dodajemy soczewice z puszki, ale oczywiście możemy namoczyć soczewicę dzień wcześniej i ugotować ją potem. Właściwie nie ma znaczenia, jakiej soczewicy użyjemy. Może być czarna, czerwona, brązowa lub pomarańczowa. W diecie wegetariańskiej i wegańskiej soczewica jest jednym z głównych źródeł białek roślinnych. Stanowi podstawę żywienia i warto włączać ja do jadłospisu jak najczęściej.

Więcej przepisów na dania z batatami znajdziesz w mojej książce Warzywa górą – od korzeni po liście.

To danie przygotowaliśmy na kulinarnych warsztatach z kuchni roślinnej w Art Hotelu we Wrocławiu.

Więcej o tym wydarzeniu przeczytasz TUTAJ.

 

Składniki:

• 1 l bulionu warzywnego
• 2 czerwone papryki
• 2 czerwone cebule
• puszka soczewicy
• 1 batat
• 2 ząbki czosnku
• kumin
• sól, pieprz, wędzona papryka
• pęczek natki pietruszki
• oliwa

 

Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy. Batata obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy do bulionu razem z soczewicą i gotujemy do miękkości przez około 25-30 minut. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy po upływie mniej więcej połowy czasu. Przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką i kuminem, mieszamy. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki.