Szkoleni z kuchni wege w Platinum Mountain Hotel w Szklarskiej Porębie
Kilkadziesiąt osób na szkoleniu z kuchni wege w hotelu Platinum Mountain w Szklarskiej Porębie to efekt mojej współpracy z dostawcą żywności Farutex oraz siecią hoteli Górskie Resorty. Zaproponowane dania stworzyliśmy w oparciu o najnowszą ofertę dostawcy i dostosowaliśmy do najwyższych standardów klienta odwiedzającego pięciogwiazdkowy obiekt. Oto efekty naszych działań.
Kuchnia roślinna to obecnie już nie trend, a wymóg i standard dla hoteli i restauracji. Rezygnacja z mięsa to dla sporej liczby klientów zarówno świadomy wybór, jak i spełnienie wymogów dietetycznych. Dla bowiem dużej liczby osób kuchnia wegańska, dania bez glutenu czy desery bez laktozy to codzienny sposób odżywiania.
Klient wege w hotelu premium
Przyjeżdżając do hotelu goście nie chcą rezygnować ze swoich codziennych przyzwyczajeń:
- diety wegetariańskiej,
- diety wegańskiej,
- dań bez laktozy,
- słodyczy ze zdrowym cukrem,
- bezglutenowego pieczywa.
Szkolenie z kuchni wege dla hotelu czy restauracji to szansa na zmianę myślenia zespołu na kuchni, usystematyzowanie ich wiedzy i pobudzenie kulinarnej wyobraźni do tworzenia jeszcze smaczniejszych i zdrowszych dań w obrębie dopuszczalnego food costu.
Wege dzieci w hotelu czy restauracji
Ze szczególnymi względami należy traktować dzieci na dietach wegetariańskich czy wegańskich. Zwykle w ich przypadku to nie samodzielny wybór diety, a wymóg zdrowotny. Coraz więcej dzieci w Polsce ma stwierdzone alergie pokarmowe na gluten, laktozę, jajka czy nie może nadużywać mięsa, soli i cukru.
Oferta wege menu dla dzieci
W Górskich Resortach mali hotelowi klienci powinni czuć się wyjątkowo zaopiekowani, a ich mamy spokojne. Dlatego szkoląc się z kuchni wegetariańskiej i wegańskiej rozważaliśmy z kucharzami, cukiernikami i osobami odpowiedzialnymi za śniadania, jak tworzyć ofertę pod małego gościa hotelowego. W propozycjach dań nie zabrakło słodyczy bez grama laktozy, cukru czy jajek.
Food cost w wege daniach
Profesjonalne szkolenie kucharzy, szefa kuchni, kelnerów czy baristów z kuchni dla vegan to także wzięcie pod uwagę kosztów związanych z tworzeniem dań kuchni roślinnej. Kuchnia wegańska wcale nie musi podwyższać food costu obiektu. Od tego jestem ja, specjalista, który doradzi, jak zaoszczędzić na poszczególnych daniach, jak zamienić składniki lub w jaki sposób stworzyć wege menu nie obciążające budżetu lokalu.
Zielone menu w Platinum Mountain
Górskie Resorty to sieć hoteli premium: cztero i pięciogwiazdkowych resortów. To tutaj trafia gość hotelowy premium, zwykle z rodziną. To dla niego tworzyliśmy wyjątkowe wegetariańskie i wegańskie menu w Platinum Mountain. Obiekt proponuje swoim gościom bufetowe śniadania, obiadokolacje, a także restaurację z menu a’la carte. Na każdym z tych poziomów trzeba stworzyć spójną ofertę dań kuchni roślinnej.
Podczas szkolenia z kuchni wege byli obecni:
- Dawid Klimaniec, szef kuchni restauracji Tygiel w Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie
- Piotr Sabala, szef kuchni Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie
- Robert Poliński, creative executive chef Platinum Mountain Hotel & SPA w Szklarskiej Porębie
- Bartłomiej Kochman, specjalista ds. kuchni azjatyckiej Farutex sp. z o. o.
Wege oferta w Farutex
Szkolnie z kuchni weg i diet wykluczeniowych zaczęliśmy od dostosowania food costu do poszczególnych ofert roślinnego menu. W propozycjach od głównego dostawcy żywności dla branży HoReCa Farutexu znalazły się produkty znanych roślinnych wegańskich marek takich jak:
- Upfield,
- Linda MacCartney,
- Garden Gourmet,
- The Vegetarian Butcher,
- Lunter,
- Frosta,
- Bonduelle.
Nie zabrakło też propozycji gotowych dań wegetariańskich i wegańskich w marce własnej Farutex – Cook Vege. Wykorzystaliśmy ze sporym zapałem wege bazę czy płatki drożdżowe nieaktywne w atrakcyjnym opakowaniu.
Tego typu pomoc w wege biznesie jest niezbędna, aby dobrać odpowiednie składniki i zbilansowac wydatki firmy. Do dań przydało się mleko roślinne Inka, tofu Lunter oraz zdrowy cukier od BioPlanet i dania Primaviki.
Profesjonalne warsztaty vegan dla szefa kuchni i kucharza
Kuchnia roślinna to niezwykle rozwijający się trend. Klientów rezygnujących z diety mięsnej w Polsce przybywa, a ich wymagania wobec szefów kuchni, kucharzy i produktów rosną. To zjawisko szczególnie dostrzegają szefowie marketingu hoteli i restauracji zapraszając mnie do przeszkolenia ich kadry w zakresie kuchni wege.
Wegańskie szkolnie dla kucharzy
Tłumaczę zachowania klientów wege, szkolę z odpowiedniego bilansowania roślinnej diety, pomagam unikać kulinarnych wpadek, testuję i przygotowuję alternatywne menu, dbam o jakość i kreatywność proponowanych potraw wege. Pracuję z najlepszymi szefami kuchni – otwieram przed nimi świat zielonego menu i poszerzam ich i tak już niemałe horyzonty.
Wspólna degustacja wege menu
Menu dla vegan czy wegetarian to osobne dzieło sztuki. Żeby się udało i wszyscy byli zadowoleni potrzeba wielu prób i czasu. Dlatego tak ważne w tworzeniu roślinnego menu jest czas na degustację. Wspólnie zebrany zespół może ocenić pracę kuchni, wydać opinię i zatwierdzić wegetariańskie i wegańskie dania zaproponowane podczas szkolenia z kuchni wege i samego szefa kuchni.
Doświadczenie w wege kuchni
Od 5 lat z kuchni wege szkolę hotele, restauracje, bary mleczne, sieci sushi, a nawet zakłady mięsne z kuchni wege i diet wykluczeniowych i jestem w tym chyba największym specjalistą w Polsce. Mam na swoim koncie ponad 100 obiektów (także szkolenia w reżimie dofinansowań unijnych) i z każdy miesiącem przybywa kolejnych.
Co na szkoleniu wege?
Zwykle moje szkolenie z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i diet wykluczeniowych obejmuje:
- Dania bez mięsa,
- Kuchnia bez laktozy,
- Dania, pieczywo i słodycze bez glutenu,
- Słodycze bez cukru,
- Dania bez soli.
Wspólne projekty wege
Z siecią Górskie Resorty współpracuję od wielu lat. Wspólni szkoliliśmy się wewnątrz sieci hotelowej, ale także tworzę dla nich niestandardowe projekty:
- Warsztaty kulinarne z dziećmi w Osadzie Śnieżka
- Warsztaty kulinarne dla gości z okazji świąt bożego narodzenia czy Wielkanocy
- Eventy zewnętrzne – festiwal Dobra w Karpaczu wraz z Green Mountain Hotl
- Propozycje zielonego menu
Działam niezależnie w oparciu o dobry interes klienta. Mój notes jest pełen sprawdzonych receptur, a głowa pełna testowanych smaków roślinnych. Współpracuję z dużymi firmami branży HoReCa dla których przygotowuję receptury, także do katalogów firmowych: Inka, Baziółka, BioPlanet, Soczyście.
Dlaczego warto zamówić u mnie szkolenie z kuchni wege?
- Mam na swoim koncie ponad 100 obiektów wyszkolonych z kuchni wege: od gwiazdkowych hoteli po bary mleczne Społem.
- Współpracuję z największymi: Accor, Marriott, Farutex, BioPlanet, Społem.
- Moje szkolenie to nie ideologia, to twardy food cost i profesjonalna usługa.
- Prowadzę eventy z gwiazdami, wprowadzanie nowego menu z blogerami czy warsztaty dla gości hotelowych.
- Moja oferta zawsze jest dostosowana do potrzeb klienta.
- Pomagam stworzyć ofertę wege w oparciu o wiedzę, doświadczenie kucharzy i dostępny food cost.
- Chętnie konsultuję kolejne projekty i nigdy nie pozostawiam klienta po szkoleniu samemu.
- Przeważająca część klientów do mnie wraca z nowymi projektami.
Masz ochotę na moje szkolnie z kuchni wege. Zapraszam do KONTAKTu.