Festiwal Dobra w Karpaczu już po raz drugi
Warsztaty kulinarne Kasi Gubały, występ Alicji Janosz i tłumy odwiedzających – tak wyglądał event na rzecz Hospicjum dla dzieci z Dolnego Śląska.
Festiwal Dobra zagościł w Karpaczu już po raz drugi. Impreza ma na celu pokazanie wszystkim odwiedzającym, że hospicjum to też życie. Nie zawsze dni spędzone w takiej placówce należy liczyć poprzez ilość wykonywanych zabiegów czy godziny spędzone na rehabilitacji. Ekipa „Formuły dobra” pokazywała, że każdy dzień można przeżyć z uśmiechem na ustach i z dobrą energią.
Festiwal Dobra w Karpaczu odbył się 15 czerwca. Szczególnie tłumnie dopisali turyści, którzy z checią wzięli udział w wielu atrakcjach zorganizowanych dla nich.
Warsztaty kulinarne z Kasią Gubałą i Nikodemem Bąkiem
Tym razem pomocnikiem, a właściwie, jak sam twierdził „pomocą kuchenną” został Nikodem Bąk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Green Mountain w Karpaczu. To dzięki dobremu sercu managerów z tego obiektu mogliśmy przenocować w pokojach z widokiem na Śnieżkę.
Razem z Nikodemem Bąkiem przygotowywaliśmy dania dla uczestników festiwalu. Nie zabrakło rozmów o zdrowym żywieniu. Szczególnie ważny dla zgromadzonych okazał się temat zdrowego cukru.
- Jak jeść, żeby nie przytyć?
- Czym słodzić, żeby było zdrowo?
- Jaki cukier najlepszy?
- Czy dzieci zjedzą zdrowe słodycze?
Ponieważ temat zdrowa w przypadku eventu dla Hospicjum dzieci z Dolnego Śląska był niezwykle ważny na warsztatach kulinarnych pojawiły się zdrowe słodycze. Wszyscy zgromadzeni ze smakiem próbowali budyniu na kaszy jaglanej i ekologicznym roślinnym mleku orkiszowym od Natumi, z truskawkami i cynamonem.
Katarzyna Gubała i Nikodem Bąk, szef kuchni restauracji Green Mountain wspólnie stworzyli pyszny budyń na bazie kaszy i mleka jaglanego.
Ci, ze zgromadzonych, którzy mieli ochotę na słone przekąski, wzięli udział w pokazie kulinarnym z wykorzystaniem roślin doniczkowych od firmy Baziółka. To publiczność decydowała, jakie smak pesta sobie życzy. Tak powstały smaki lawendowo-tymiankowy, rozmarynowo-bazyliowy i oregano-pietruszka.
Do przygotowania smakowitego pesto używaliśmy wyłącznie ekologicznych olejów tłoczonych na zimno marki BIO PLANÈTE. Podczas degustacji faworytem okazał się olej rzepakowy, z awokado i lniany.
Koncert Alicji Janosz
Podopieczni Hospicjum dla dzieci z Dolnego Śląska mogą być pewni, że nie są sami. Tłumy zgromadzone podczas koncertu Alicji Janosz to potwierdziły. Zwyciężczyni pierwszej edycji telewizyjnego programu „Idol”, piosenkarka, a prywatnie propagatorka zdrowego żywienia dała wspaniały koncert. Publiczność szalała w upale, a ekipa stowarzyszenia „Formuła Dobra”, organizatora eventu wspierała dzielnie pod sceną chórki.
Na zgromadzonych licznie turystów czekała loteria, kreatywne warsztaty dla dzieci, spotkanie z książkami.
„Festiwal Dobra” mógł odbyć się dzięki dobrej energii wielu ludzi. Na pewno podziękowania należą się sponsorom: BioPlanet, Natumi, BioPlanete, Baziółka, Green Mountain oraz wielu innym, których nie poznałam, a którym na pewno należały się uściski, podziękowania, dyplomy i moc dobrej energii.
Całość poprowadził wodzirej ze znanego wrocławskiego Bractwa Freak Frak.
Alicja Janosz jeszcze przed koncertem opowiadała o swoich planach nowej płyty dla dzieci.