Katarzyna Gubała
VegLab

Festiwal dobra w Karpaczu odbył się już po raz drugi

Festiwal Dobra w Karpaczu już po raz drugi

Warsztaty kulinarne Kasi Gubały, występ Alicji Janosz i tłumy odwiedzających – tak wyglądał event na rzecz Hospicjum dla dzieci z Dolnego Śląska.

event na rzecz Hospicjum dla dzieci z Dolnego Śląska

Festiwal Dobra zagościł w Karpaczu już po raz drugi. Impreza ma na celu pokazanie wszystkim odwiedzającym, że hospicjum to też życie. Nie zawsze dni spędzone w takiej placówce należy liczyć poprzez ilość wykonywanych zabiegów czy godziny spędzone na rehabilitacji. Ekipa „Formuły dobra” pokazywała, że każdy dzień można przeżyć z uśmiechem na ustach i z dobrą energią.

Ekipa Formuły dobra pokazywała, że każdy dzień można przeżyć z uśmiechem na ustach i z dobrą energią

Festiwal Dobra w Karpaczu odbył się 15 czerwca. Szczególnie tłumnie dopisali turyści, którzy z checią wzięli udział w wielu atrakcjach zorganizowanych dla nich.

Warsztaty kulinarne z Kasią Gubałą i Nikodemem Bąkiem

Tym razem pomocnikiem, a właściwie, jak sam twierdził „pomocą kuchenną” został Nikodem Bąk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Green Mountain w Karpaczu. To dzięki dobremu sercu managerów z tego obiektu mogliśmy przenocować w pokojach z widokiem na Śnieżkę.

Nikodem Bąk, szef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Green Mountain w Karpaczu z Katarzyną Gubałą

Razem z Nikodemem Bąkiem przygotowywaliśmy dania dla uczestników festiwalu. Nie zabrakło rozmów o zdrowym żywieniu. Szczególnie ważny dla zgromadzonych okazał się temat zdrowego cukru.

  • Jak jeść, żeby nie przytyć?
  • Czym słodzić, żeby było zdrowo?
  • Jaki cukier najlepszy?
  • Czy dzieci zjedzą zdrowe słodycze?

Na warsztatach kulinarnych pojawiły się zdrowe słodycze

Ponieważ temat zdrowa w przypadku eventu dla Hospicjum dzieci z Dolnego Śląska był niezwykle ważny na warsztatach kulinarnych pojawiły się zdrowe słodycze. Wszyscy zgromadzeni ze smakiem próbowali budyniu na kaszy jaglanej i ekologicznym roślinnym mleku orkiszowym od Natumi, z truskawkami i cynamonem.

Katarzyna Gubała i Nikodem Bąk, szef kuchni restauracji Green Mountain wspólnie stworzyli pyszny budyń na bazie kaszy i mleka jaglanego

Katarzyna Gubała i Nikodem Bąk, szef kuchni restauracji Green Mountain wspólnie stworzyli pyszny budyń na bazie kaszy i mleka jaglanego.

Ci, ze zgromadzonych, którzy mieli ochotę na słone przekąski, wzięli udział w pokazie kulinarnym z wykorzystaniem roślin doniczkowych od firmy Baziółka. To publiczność decydowała, jakie smak pesta sobie życzy. Tak powstały smaki lawendowo-tymiankowy, rozmarynowo-bazyliowy i oregano-pietruszka.

Uczestnicy wzięli udział w pokazie kulinarnym z wykorzystaniem roślin doniczkowych od firmy Baziółka

Do przygotowania smakowitego pesto używaliśmy wyłącznie ekologicznych olejów tłoczonych na zimno marki BIO PLANÈTE. Podczas degustacji faworytem okazał się olej rzepakowy, z awokado i lniany.

Do przygotowania smakowitego pesto używaliśmy wyłącznie ekologicznych olejów tłoczonych na zimno marki BIO PLANÈTE

Koncert Alicji Janosz

Podopieczni Hospicjum dla dzieci z Dolnego Śląska mogą być pewni, że nie są sami. Tłumy zgromadzone podczas koncertu Alicji Janosz to potwierdziły. Zwyciężczyni pierwszej edycji telewizyjnego programu „Idol”, piosenkarka, a prywatnie propagatorka zdrowego żywienia dała wspaniały koncert. Publiczność szalała w upale, a ekipa stowarzyszenia „Formuła Dobra”, organizatora eventu wspierała dzielnie pod sceną chórki.

Alicja Janosz zwyciężczyni pierwszej edycji telewizyjnego programu Idol

Na zgromadzonych licznie turystów czekała loteria, kreatywne warsztaty dla dzieci, spotkanie z książkami.

Na zgromadzonych licznie turystów czekała loteria, kreatywne warsztaty dla dzieci, spotkanie z książkami

„Festiwal Dobra” mógł odbyć się dzięki dobrej energii wielu ludzi. Na pewno podziękowania należą się sponsorom: BioPlanet, Natumi, BioPlanete, Baziółka, Green Mountain oraz wielu innym, których nie poznałam, a którym na pewno należały się uściski, podziękowania, dyplomy i moc dobrej energii.

Festiwal Dobra mógł odbyć się dzięki dobrej energii wielu ludzi

Całość poprowadził wodzirej ze znanego wrocławskiego Bractwa Freak Frak.

Całość poprowadził wodzirej ze znanego wrocławskiego Bractwa Freak Frak

Alicja Janosz jeszcze przed koncertem opowiadała o swoich planach nowej płyty dla dzieci.

Alicja Janosz jeszcze przed koncertem opowiadała o swoich planach nowej płyty dla dzieci