Katarzyna Gubała
VegLab

Wegańskie placki z cukinii w panierce

Wegańskie placki z cukinii w panierce

Wegańskie placki z cukinii to idealny przepis na lato, gdy w całym ogrodzie nadmiar warzyw, a znajomi obdarowali nas jeszcze jedną torbą darów natury.

Cukinię warto obtaczać w mleku roślinnym i bułce z mąką dwukrotnie, wtedy będziemy mieli pewność, że kotleciki będą naprawdę pulchne od panierki. Wegańskie placki z cukinii to przepis w który, zamiast jajka do panierowania lepiej użyć mielonego lnu. Będzie to o wiele zdrowsze danie i dostarczy nam zdrowych tłuszczy i witamin. Ta wersja panierowanych placków cukiniowych szczególnie jest polecana dla osób z nadmiarem cholesterolu.

Jeśli macie ochotę na inne przepisy z cukinii to idealnie sprawdzi się w kuchni szybkie leczo z cukinii lub warzywne spaghetti z cukinii. Oba dania nie zajmą wam więcej niż 20 minut.

 

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • szklanka roślinnego mleka
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma

 

Wykonanie

Cukinię myjemy, kroimy w półcentymetrowe plastry. Zmielone siemię lniane zalewamy szklanką wrzątku i czekamy 10 minut aż się zaparzy do żelowatej konsystencji. Wlewamy siemię do miski i mieszamy z mlekiem roślinnym. Solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę kurkumy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i mąkę. Mieszamy ze sobą dokładnie.

Plastry cukinii maczamy najpierw w mleku z siemieniem, a następnie w bułce z mąką. Ponawiamy panierowanie. Układamy na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Wegańskie placki z cukinii podajemy z ajvarem, roślinnym majonezem lub w bułce a’la burgery.