Wegański grill czyli co na ruszt dla wegan
Uwielbiam grillować. Właściwie sezon grillowy mogłabym zacząć już w kwietniu, kiedy wielkimi krokami zbliża się długi weekend majowy i… moje urodziny. Od lat z tego grillowania gęsto się tłumaczę. O tym, co warto na wege grilla włożyć opowiadałam w „Pytaniu na śniadanie” wraz z Tapim.
Czy weganie grillują, a jeśli tak, to co?
Jak to? To weganie grillują? Ale co? Tak bez kiełbaski? Karkówki? To bez sensu! A właśnie, że nie! Weganie uwielbiają grillować. Oczywiście na początek wrzucają na ruszt mniej zdrowe produkty, czyli kiełbaski sojowe lub gotowe kotlety. Z czasem przychodzi większa wiara w rośliny i ich grillową moc. Podobnie było ze mną. Też początkowo nie wiedziałam, co położyć na grillu, ale się przełamałam. Efekt? Udane wszystkie sezony letnie.
Co do grillowania dla roślinożerców?
Do grillowania nadają się właściwie wszystkie warzywa. Po pierwsze można je faszerować np. kaszą, ryżem, strączkami, jak fasola czy ciecierzyca, pastą, tapenadą, a w wersji najprostszej — wegańskim serem. Da się! Jak i co ugrillować tłumaczyłam jako ekspert kulinarny w „Pytaniu na śniadanie”.
Dania na wegańskiego grilla
Idealnym pomysłem, gdy sezon grillowy w pełni, są burgery z kaszy, buraków, marchwi, cukinii – ogólnie z tego, co mamy w sezonie pod ręką. A pomysłem mogą być też burgery z soczewicy. W wersji roślinnej udają się na co najmniej 100 sposobów. Do burgera wystarczy bułka, sałata, ogórek, pomidor, wegański majonez, ajwar… I gotowe.
Owoce na grilla – które owoce dobre na grilla?
Jednak moim największym odkryciem są grillowane owoce. Tak, owoce. Nadają się do tego brzoskwinie, morele, arbuz, ananas, banany, śliwki. Kiedy ta sztuka udała mi się w postaci kolorowych roślinnych szaszłyków, poszłam o krok dalej i… zaczęłam owoce faszerować.
Specjalne dania dla wegan na grill
Na szybko, czyli w kwadrans, proponuję robić na wegańskim ruszcie grillowe miksy w postaci sakiewek. Z arkusza folii aluminiowej tworzymy sakiewkę i wkładamy do niej — pokrojone w kostkę — wszystko, co aktualnie mamy w wegańskiej lodówce: oliwki, cebulę, tofu, suszone pomidory, orzechy, nasiona, zioła. Skrapiamy oliwą. Zakręcamy końcówki folii i układamy sakiewki na grillu. Pokażcie mi znajomych, którzy nie będą się tym przysmakiem zajadać.
Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.
Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/59913585/wegetarianskie-grillowanie