Grillowany arbuz z sosem miętowym czyli grill dla wegan
Grillowane owoce zaczynają być w Polsce coraz bardziej popularne w okresie letnim. Okazuje się, że takie słodkie smakołyki z rusztu są idealne nie tylko dla wegetarian czy wegan, ale przede wszystkim dla dzieci. Oto szybki przepis na arbuza.
Jakie owoce są dobre na grilla?
Im więcej słodkiego soku mają owoce, tym bardziej nadają się do wykorzystania na grillu. Zwykle chodzi o proces karmelizacji cukru. To fruktoza pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się w słodki i smaczny karmel. Dlatego nie tylko na wege grilla warto wrzucić arbuzy, melony i oczywiście cukinie i ogórki – bo to ta sama rodzina ogrodowa. Możemy je wymieszać i będą stanowiły nie lada soczystą atrakcję do dań z rusztu.
Owoce pestkowe na grilla
Bardzo lubię grillować brzoskwinie. Robię to nawet wtedy, gdy nie ma sezonu grillowego. Używam wtedy po prostu piekarnika, a brzoskwinie czy morele nadziewam kaszą lub ryżem. Czasami do farszu dodaję bakalie w postaci rodzynek lub suszonej żurawiny. Kaszy nie trzeba nawet słodzić, bo ilość karmelu z brzoskwiń doskonale posłodzi farsz.
Jabłka i gruszki z grilla
Nasze popularne jabłka czy gruszki to nie lada przysmak z rusztu. Kiedyś z niecierpliwością były smażone na kiju przed ogniskiem. Teraz w faszerowanej postaci będą któlowały na grillowym stole.
Jak grillować owoce?
Podobnie jak w przypadku mięsa z grilla, tak i w przypadku owoców sprawdza się smaczne marynaty. Tutaj na bazie miodu, syropu z agawy, oliwy czy musztardy.
Owoce grillujemy niedługo, z uważnością, warto owinąć je folią aluminiową.
Nie zapominajmy, że możemy na wege grillu upiec także warzywa. Na takim wegasńkim grillu mogą pojawić się strączki, marchewki, buraki, pietruszka, cukinia, ogórek, a nawet groszek cukrowy.
Składniki na grillowanego arbuza z sosem miętowym
- 1 arbuz
- 2 limonki
- 4 łyżki miodu lub syropu z daktyli
- 1 pęczek mięty
- 1 łyżka musztardy
- 150 ml oliwy z oliwek
- szczypta papryki chili w proszku
- 100 g orzechów włoskich
Jak grillować arbuza?
Arbuza kroimy na 4 części, a następnie każdą w plastry o grubości ok. 2 cm. Zostawiamy skórkę, żeby arbuz w trakcie grillowania się nie rozpadał.
Smarujemy miodem arbuza z każdej strony, a następnie układamy ostrożnie na grillu.
Miętę siekamy drobno. Wrzucamy do miski. Wyciskamy do niej sok z limonki, dodajemy musztardę, wlewamy oliwę i dosypujemy szczyptę chili. Dokładnie mieszamy dressing.
Orzechy siekamy drobno.
Zgrillowane arbuzy podjemy posypane orzechami z dressingiem.
Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.
Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/59913585/wegetarianskie-grillowanie