Katarzyna Gubała
VegLab

Co na wege obiad - makaron muszle grochowe z pesto

Wege obiad – pietruszkowe pesto z grochowym makaronem

Co na wege obiad? Dzisiaj zdrowy makaron!

To pytanie, które pojawia się u większości wegetarian i wegan… tak standardowo kilka razy w tygodniu. Ostatnio odkryłam ciekawą alternatywę dla roślin strączkowych – grochowy makaron. Ponieważ groch cechuje naturalnie wysoka zawartość białka roślinnego idealnie nadaje się do spożycia szczególnie dla wegetarian i wegan. W bardzo prosty sposób możemy białko zwierzęce zastąpić tutaj roślinnym. Kwestia pytania “co na wege obiad” rozwiązała się sama.

 

Postaw w wege kuchni na groch

Makaron z grochu to idealna alternatywa dla tych, którzy cierpią na wszelkie nietolerancje glutenowe. W prosty sposób dostarczymy naszemu organizmowi węglowodanów. Warto o tym pamiętać stając przed sklepową półka i zastanawiając się, jaki makaron wybrać na wege obiad. W sklepach znalazłam także wersje makaronów zrobionych z soczewicy, ciecierzycy, gryki czy ryżu. Chociaż to nowy trend i dopiero przebija się przez sklepowe półki, warto szukać. Na pewno będzie to zdrowsza alternatywa od zwykłego spaghetti. Chyba, że mamy chęć na totalnie warzywne spaghetti z cukinii. Ale to już temat na inny tekst.

Warto pamiętać o tym, że groch zawiera spore ilości:

  • żelaza,
  • magnezu,
  • potasu.

Ma też sporo witamin z grupy B. Dzięki tym właściwościom jest szczególnie polecany osobom żyjącym w stresie, znerwicowanym. Zalecany jest, jako doskonałe źródło pożywienia w przypadku stanów lękowych i depresji.

Jeszcze więcej białka roślinnego zawiera tylko gulasz z soczewicy lub pasztet z ciecierzycy.

 

Czy dieta wege jest fit?

Skomponowane w odpowiedni sposób wegańskie danie idealnie sprawdzi się w przypadku osób uprawiających sport i dbających o sylwetkę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika (nawet 14 g w 100 g makaronu z grochu ) możemy być pewni, że nasza waga zawsze będzie idealna. W proponowanym daniu nie bez powodu pojawił się także grejpfrut. Wysoka zawartość witaminy C, beta-karotenu, ale przede wszystkim właściwości przyspieszające przemianę materii sprawiają, że to owoc idealny dla osób na diecie odchudzającej. Warto pamiętać, że grejpfruty, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu sprawdzą się idealnie dla cukrzyków.

 

Grochowe muszle z pietruszkowym pesto i cząstkami grejpfruta

Składniki na danie dla 2 osób:

  • 125 g (pół paczki) makaronu z grochu (może być soczewicowy, z ciecierzycy lub ryżu)
  • 1 czerwony grejpfrut
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • garść orzechów nerkowca
  • 50 g twardego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy drobno. Orzechy blendujemy na gładko. Dodajemy posiekaną natkę, pokrojony ser żółty, oliwę, sól i pieprz do smaku. Blendujemy razem. Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki i według uznania oddzielamy miąższ od albedo (biała błonka). Makaron podajemy ciepły, posypany pesto i z kawałkami grejpfruta.