Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Międzyzdroje
To były niesamowite warsztaty kulinarne: „Wiosna na talerzu”. Był spacer, poszukiwanie jadalnych chwastów, piękna pogoda nad morzem i dużo jedzenia podczas warsztatów kulinarnych w hotelu Vienna House by Wyndham Amber Baltic Międzyzdroje. Wraz z mieszkańcami miasta i gośćmi hotelowymi udział wzięli influencerzy, dziennikarze, celebryci, a nawet profesjonalni kucharze.
To nie były zwykłe warsztaty kulinarne
Pierwszy słoneczny weekend nad morzem otwierający wiosenny sezon w Międzyzdrojach. Nie można było nie wykorzystać tak fantastycznej pogody. Dopisali uczestnicy, którzy licznie przybyli, jak i dopisała pogoda.
Wiosna na talerzu
To jeden z odcinków ekoweekendu organizowanego przez hotel Amber Baltic. Podczas takiego pakietu można skorzystać z wielu ekologicznych udogodnień: naładować samochód elektryczny, napić się ekologicznej fair trade kawy czy skorzystać z promocji na menu dla wegetarian i wegan proponowane przez executive chef Amber Baltic – Sebastiana Sikorskiego przy pełnym wsparciu dyrektor obiektu - Moniki Kowalskiej.
Oprócz pogody dopisali uczestnicy warsztatów. Tłumnie przybyli mieszkańcy Międzyzdrojów, goście hotelowi oraz influencerzy, celebryci i dziennikarze. Nie zabrakło też profesjonalnych kucharzy, którzy przy okazji zdobywali wiedzę o wykorzystaniu ziół we własnych obiektach.
Takie warsztaty kulinarne nad morzem to świetna okazja do wymiany poglądów, pomysłów na zdrowe odżywianie i poznania się nawzajem. Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem sprawiają, że większość osób biorących udział w evencie może wreszcie wspólnie znaleźć czas na lepsze poznanie się.
Dla uczestników przygotowaliśmy press packi z niespodziankami ufundowanymi przez naszych sponsorów eventu Lunter, BioPlanet, Develey i Baziółka. Nie zabrakło przysmaków na słono i słodko.
Warsztaty kulinarne z jadalnych chwastów
Najpierw wybraliśmy się na wyprawę po jadalne chwasty. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że otaczająca nas przyroda, czyli miejski park, łąka czy trawnik to doskonałe źródło witamin pochodzących prosto z ziół.
Na trasie naszego spaceru znalazł się park miejski w Międzyzdrojach, tuż przy Międzynarodowym Domu Kultury, organizatora Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach.
Warsztaty kulinarne to doskonała okazja do wybrania się na krótki spacer i poznanie jadalnych chwastów w wiosennej odsłonie.
Pierwsze stokrotki, fiołki czy koniczyna to kwiatki, które spokojnie możemy zjeść z własnego ogródka. Możemy też nimi ozdobić dania, w szczególności słodycze!
Pierwsze tygodnie wiosny to czas, kiedy najlepiej smakują młode liście mniszka lekarskiego, krwawnika czy podagrycznika. Jeszcze nieśmiało wychodzą spod ziemi. Podobnie bluszczyk kurdybanek i dziki szczypiorek. Trzeba się mocno naszukać, żeby je znaleźć.
Kiedy podczas warsztatów nie mamy pojęcia czy dana roślina jest jadalna, warto zawsze sięgnąć do zielnika i się upewnić. Większość książek dla zielarzy jest w prosty sposób ułożona, rośliny są odpowiednio usystematyzowane. A jeśli mamy wątpliwości – lepiej taką roślinę nie zjadać lub zapytać fachowca.
Młoda pokrzywa w parkach i pod płotami to na wiosnę prawdziwy rarytas. Podczas integracyjnych warsztatów kulinarnych nad morzem musiała się pojawić wśród naszych zielonych trofeów.
Jeszcze tylko pamiątkowe zdjęcie przed Amber Baltic i czas na umycie wszystkich ziół. Zbiory płuczemy pod bieżącą woda i opłukujemy. Zioła, których użyjemy w daniach na ciepło można przez podaniem zblanszować przez około 3 minuty.
To nie były zwykłe warsztaty kulinarne! To była prawdziwa wiosenna bomba witamin, zgodnie uznałyśmy z autorką bloga i Instagrama EatRunLove.pl Kamilą Lewdańską.
Zielone burgery – idealne dla wegan
Do przygotowania wegańskiej wersji kotletów wystarczył nam zielony, gotowany groszek, kasza jęczmienna, brokuły, ekologiczny olej od BioPlanetet, tofu Lunter i dobre przyprawy. Do tego dobrej jakości ketchup i wegański majonez Develey.
Garść kiełków, plaster pomidora czy ogórka i do tego świeże bułeczki. Nasze świeże pieczywo na warsztaty upiekły panie cukierniczki z Vienna Cafe.
Potem trzeba było wszystko dobrze zamieszać w miskach, żeby składniki się połączyły. Było przy tym sporo zabawy, przyznacie sami?
A finał przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania smakowe. Burgery znikały zaraz po tym, jak wyszły z pieca.
Wiosenne dania na warsztatach
Super smak wyszedł na warsztatach podczas tworzenia zupy. Dzięki dodaniu nasion słonecznika, dyni i siemienia lnianego zupa okazała się niezwykle sycąca. Pasty tofu Lunter posłużyły nam do wysmarowania kromeczek chleba i wafelków ryżowych.
Do tego kiełki i szczypior od Baziółka i danie było praktycznie gotowe!
Szybka zupa w wersji azjatyckiej
Pastę miso na bazie fermentowanej soi nikomu nie trzeba przedstawiać. Jeśli połączymy ją z ryżowym makaronem to uzyskamy niezwykle pożywne danie, które Japończycy często proponują na śniadanie! Tutaj wybór na lidera zespołu padł na Izabelę Bonecką, dyrektor zarządzająca hotelami w Międzywodziu.
A gdyby tak do miso dorzucić sezam, surową marchewkę, połówki pomidorków koktajlowych, ogórki, zioła i kiełki? Wyjdzie prawdziwa bomba witamin i minerałów. Naprawdę warto wrzucić tutaj sporo zieleniny.
Słodycze bez grama cukru udały nam się wyśmienicie. Może to za sprawą dwóch najmłodszych uczestników warsztatów? Chłopcy z dużym zaangażowaniem zbierali chwasty podczas wyprawy i potem równie łatwo zdecydowali się na danie na słodko.
Zdrowe słodycze bez cukru w wykonaniu dzieci zawsze smakują podwójnie dobrze.
Nasz kulki mocy i energetyczne batony stworzyliśmy z bakalii i orzeszków od BioPlanet oraz mleka roślinnego Inka. Całość turlaliśmy w kakao i kawie zbożowej Inka.
Niewątpliwym jednak hitem okazały się roślinne pasty. W wykonaniu pani dyrektor Amber Baltic Moniki Kowalskiej i Anny Szadkowskiej z restauracji Renaissance w Szczecinie smaki były naprawdę genialne.
Smarowidła w wersji roślinnej szybko zostały zjedzone przez najmłodszych uczestnikó warsztatów integracyjnych podczas ekoweekendu.
Redaktor naczelna Magazynu Trendy, dziennikarka Głosu Szczecińskiego i producentka Agata Maksymiuk z influencerką Agnieszką Szeremetą tworzyły warzywno-owocowe carpaccio. Towarzyszyła im Celestyna Krajczyńska, twórczyni konceptu Cuda Celestyny.
Do dania idealnie podpasował dressing limonka-oregano i drugi granat-mięta, a na finisz kilka kropli Tabasco.
Wiosna na talerzu - intergracyjne warsztaty kulinarne nad morzem
To koncepcja ekoweekendu dookoła ekologicznych zachowań i działań. Stąd w naszych daniach wykorzystaliśmy bakalie i orzechu od BioPlanet z certyfikatem zielonego listka. Podobne oznaczenie miały wafelki jaglano-kukurydziane, na których serwowaliśmy nasze wyśmienite pasty.
Ekologia na talerzu to także racjonalne wykorzystanie składników w kuchni. Zasadę zero waste warto stosować na co dzień. Dlatego w naszych daniach nic się nie zmarnowało! Nać z marchwi trafiła do pesto, a korzenie do marchewkowej chałwy!
Ekologiczny weekend w Amber Baltic Międzyzdroje to także okazja do przypomnienia sobie:
- jak sortować śmieci?
- jak oszczędzać wodę?
- jak ważna jest ekologia?
- jak korzystać z odnawialnych źródeł energii?
- dlaczego warto w swojej kuchni wykorzystać ekologiczne produkty?
- jak wege dieta wpływa na środowisko?
- czy redukcja mięsa w kuchni ma sens?
Kolejne takie warsztaty już w lecie. Ekoweekend nad morzem w Hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach będzie tym razem okazją do letniej odsłony kuchni roślinnej.
Dla Amber Baltic to nie pierwsze takie działania związane z proekologicznymi zachowaniami. Hotel organizował podobne warsztaty kulinarne już w poprzednich latach, a także brał czynny udział w akcji "Sprzątanie świata" goszcząc przy okazji wolontariuszy i organizatorów całej akcji.
Foto: Katarzyna Gubała i Angelina Kurban