Katarzyna Gubała
VegLab

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Międzyzdroje

To były niesamowite warsztaty kulinarne: „Wiosna na talerzu”. Był spacer, poszukiwanie jadalnych chwastów, piękna pogoda nad morzem i dużo jedzenia podczas warsztatów kulinarnych w hotelu Vienna House by Wyndham Amber Baltic Międzyzdroje. Wraz z mieszkańcami miasta i gośćmi hotelowymi udział wzięli influencerzy, dziennikarze, celebryci, a nawet profesjonalni kucharze.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

To nie były zwykłe warsztaty kulinarne

Pierwszy słoneczny weekend nad morzem otwierający wiosenny sezon w Międzyzdrojach. Nie można było nie wykorzystać tak fantastycznej pogody. Dopisali uczestnicy, którzy licznie przybyli, jak i dopisała pogoda.

v

 

Wiosna na talerzu

To jeden z odcinków ekoweekendu organizowanego przez hotel Amber Baltic. Podczas takiego pakietu można skorzystać z wielu ekologicznych udogodnień: naładować samochód elektryczny, napić się ekologicznej fair trade kawy czy skorzystać z promocji na menu dla wegetarian i wegan proponowane przez executive chef Amber Baltic – Sebastiana Sikorskiego przy pełnym wsparciu dyrektor obiektu - Moniki Kowalskiej.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała Sebastian Sikorski

 

Oprócz pogody dopisali uczestnicy warsztatów. Tłumnie przybyli mieszkańcy Międzyzdrojów, goście hotelowi oraz influencerzy, celebryci i dziennikarze. Nie zabrakło też profesjonalnych kucharzy, którzy przy okazji zdobywali wiedzę o wykorzystaniu ziół we własnych obiektach.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Takie warsztaty kulinarne nad morzem to świetna okazja do wymiany poglądów, pomysłów na zdrowe odżywianie i poznania się nawzajem. Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem sprawiają, że większość osób biorących udział w evencie może wreszcie wspólnie znaleźć czas na lepsze poznanie się.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Dla uczestników przygotowaliśmy press packi z niespodziankami ufundowanymi przez naszych sponsorów eventu Lunter, BioPlanet, Develey i Baziółka. Nie zabrakło przysmaków na słono i słodko.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne z jadalnych chwastów

Najpierw wybraliśmy się na wyprawę po jadalne chwasty. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że otaczająca nas przyroda, czyli miejski park, łąka czy trawnik to doskonałe źródło witamin pochodzących prosto z ziół.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Na trasie naszego spaceru znalazł się park miejski w Międzyzdrojach, tuż przy Międzynarodowym Domu Kultury, organizatora Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne to doskonała okazja do wybrania się na krótki spacer i poznanie jadalnych chwastów w wiosennej odsłonie.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Pierwsze stokrotki, fiołki czy koniczyna to kwiatki, które spokojnie możemy zjeść z własnego ogródka. Możemy też nimi ozdobić dania, w szczególności słodycze!

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Pierwsze tygodnie wiosny to czas, kiedy najlepiej smakują młode liście mniszka lekarskiego, krwawnika czy podagrycznika. Jeszcze nieśmiało wychodzą spod ziemi. Podobnie bluszczyk kurdybanek i dziki szczypiorek. Trzeba się mocno naszukać, żeby je znaleźć.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Kiedy podczas warsztatów nie mamy pojęcia czy dana roślina jest jadalna, warto zawsze sięgnąć do zielnika i się upewnić. Większość książek dla zielarzy jest w prosty sposób ułożona, rośliny są odpowiednio usystematyzowane. A jeśli mamy wątpliwości – lepiej taką roślinę nie zjadać lub zapytać fachowca.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Młoda pokrzywa w parkach i pod płotami to na wiosnę prawdziwy rarytas. Podczas integracyjnych warsztatów kulinarnych nad morzem musiała się pojawić wśród naszych zielonych trofeów.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Jeszcze tylko pamiątkowe zdjęcie przed Amber Baltic i czas na umycie wszystkich ziół. Zbiory płuczemy pod bieżącą woda i opłukujemy. Zioła, których użyjemy w daniach na ciepło można przez podaniem zblanszować przez około 3 minuty.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem Amber Baltic Międzyzdroje Katarzyna Gubała

 

To nie były zwykłe warsztaty kulinarne! To była prawdziwa wiosenna bomba witamin, zgodnie uznałyśmy z autorką bloga i Instagrama EatRunLove.pl Kamilą Lewdańską.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Zielone burgery – idealne dla wegan

Do przygotowania wegańskiej wersji kotletów wystarczył nam zielony, gotowany groszek, kasza jęczmienna, brokuły, ekologiczny olej od BioPlanetet, tofu Lunter i dobre przyprawy. Do tego dobrej jakości ketchup i wegański majonez Develey.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Garść kiełków, plaster pomidora czy ogórka i do tego świeże bułeczki. Nasze świeże pieczywo na warsztaty upiekły panie cukierniczki z Vienna Cafe.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Potem trzeba było wszystko dobrze zamieszać w miskach, żeby składniki się połączyły. Było przy tym sporo zabawy, przyznacie sami?

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

A finał przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania smakowe. Burgery znikały zaraz po tym, jak wyszły z pieca.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Wiosenne dania na warsztatach

Super smak wyszedł na warsztatach podczas tworzenia zupy. Dzięki dodaniu nasion słonecznika, dyni i siemienia lnianego zupa okazała się niezwykle sycąca. Pasty tofu Lunter posłużyły nam do wysmarowania kromeczek chleba i wafelków ryżowych.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Do tego kiełki i szczypior od Baziółka i danie było praktycznie gotowe!

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Szybka zupa w wersji azjatyckiej

Pastę miso na bazie fermentowanej soi nikomu nie trzeba przedstawiać. Jeśli połączymy ją z ryżowym makaronem to uzyskamy niezwykle pożywne danie, które Japończycy często proponują na śniadanie! Tutaj wybór na lidera zespołu padł na Izabelę Bonecką, dyrektor zarządzająca hotelami w Międzywodziu.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

A gdyby tak do miso dorzucić sezam, surową marchewkę, połówki pomidorków koktajlowych, ogórki, zioła i kiełki? Wyjdzie prawdziwa bomba witamin i minerałów. Naprawdę warto wrzucić tutaj sporo zieleniny.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Słodycze bez grama cukru udały nam się wyśmienicie. Może to za sprawą dwóch najmłodszych uczestników warsztatów? Chłopcy z dużym zaangażowaniem zbierali chwasty podczas wyprawy i potem równie łatwo zdecydowali się na danie na słodko.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Zdrowe słodycze bez cukru w wykonaniu dzieci zawsze smakują podwójnie dobrze.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Nasz kulki mocy i energetyczne batony stworzyliśmy z bakalii i orzeszków od BioPlanet oraz mleka roślinnego Inka. Całość turlaliśmy w kakao i kawie zbożowej Inka.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Niewątpliwym jednak hitem okazały się roślinne pasty. W wykonaniu pani dyrektor Amber Baltic Moniki Kowalskiej i Anny Szadkowskiej z restauracji Renaissance w Szczecinie smaki były naprawdę genialne.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Smarowidła w wersji roślinnej szybko zostały zjedzone przez najmłodszych uczestnikó warsztatów integracyjnych podczas ekoweekendu.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Redaktor naczelna Magazynu Trendy, dziennikarka Głosu Szczecińskiego i producentka Agata Maksymiuk z influencerką Agnieszką Szeremetą tworzyły warzywno-owocowe carpaccio. Towarzyszyła im Celestyna Krajczyńska, twórczyni konceptu Cuda Celestyny.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Do dania idealnie podpasował dressing limonka-oregano i drugi granat-mięta, a na finisz kilka kropli Tabasco.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Wiosna na talerzu - intergracyjne warsztaty kulinarne nad morzem

To koncepcja ekoweekendu dookoła ekologicznych zachowań i działań. Stąd w naszych daniach wykorzystaliśmy bakalie i orzechu od BioPlanet z certyfikatem zielonego listka. Podobne oznaczenie miały wafelki jaglano-kukurydziane, na których serwowaliśmy nasze wyśmienite pasty.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Ekologia na talerzu to także racjonalne wykorzystanie składników w kuchni. Zasadę zero waste warto stosować na co dzień. Dlatego w naszych daniach nic się nie zmarnowało! Nać z marchwi trafiła do pesto, a korzenie do marchewkowej chałwy!

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Ekologiczny weekend w Amber Baltic Międzyzdroje to także okazja do przypomnienia sobie:

  • jak sortować śmieci?
  • jak oszczędzać wodę?
  • jak ważna jest ekologia?
  • jak korzystać z odnawialnych źródeł energii?
  • dlaczego warto w swojej kuchni wykorzystać ekologiczne produkty?
  • jak wege dieta wpływa na środowisko?
  • czy redukcja mięsa w kuchni ma sens?

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Kolejne takie warsztaty już w lecie. Ekoweekend nad morzem w Hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach będzie tym razem okazją do letniej odsłony kuchni roślinnej.

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Dla Amber Baltic to nie pierwsze takie działania związane z proekologicznymi zachowaniami. Hotel organizował podobne warsztaty kulinarne już w poprzednich latach, a także brał czynny udział w akcji "Sprzątanie świata" goszcząc przy okazji wolontariuszy i organizatorów całej akcji.

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne

 

Foto: Katarzyna Gubała i Angelina Kurban

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

 

Integracyjne warsztaty kulinarne nad morzem w Amber Baltic Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała

Amber Baltic Międzyzdroje warsztaty kulinarne Katarzyna Gubała