Katarzyna Gubała
VegLab

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje Katarzyna Gubała

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje

Makowiec bez pieczenia, zupa piernikowa, a nawet nadziewane daktyle udało nam się zrobić podczas niezapomnianych bożonarodzeniowych warsztatów kulinarnych nad morzem. Wspólne gotowanie to szansa na poczucie świątecznej atmosfery w pięknych hotelowych okolicznościach podczas cyklu „Zielone weekendy”.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje Katarzyna Gubała

 

Słodka fabryka prezentów Świętego Mikołaja z Kasią Gubałą

Zdrowe słodycze to idealne prezenty dla bliskich. W tym roku mnóstwo gości hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach dołączyło do naszej fabryki Świętego Mikołaja i pod moim fachowym okiem stworzyliśmy niezapomniane pyszności na bożonarodzeniowy stół.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Szybka świąteczna zupa na piernikach i kompocie

Podczas warsztatów kulinarnych w hotelu pokazałam zgromadzonym, jak krok po kroku przygotować szybką zupę piernikową na Śląsku zwaną moczką. To przepyszne danie nie wymaga wiele wysiłku. Podstawą jest 1-2 litry kompotu lub mrożone owoce z mieszanki kompotowej.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Zaczynamy gotowanie zupy od posiekania bakalii. Nam towarzyszyły suszone plastry jabłek, ekologiczne śliwki, wędzone gruszki, lokalne orzechu włoskie i laskowe.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Piernik prosto z Cafe Vienna

Jednak sercem tego dania był piernik. W standardowym przepisie używamy pierniczków, najlepiej bez lukru i ozdób. Zupa i tak będzie dodatkowo słodka. Ale my mieliśmy dużo szczęścia i… nasz piernik upiekła osobiście szefowa Cafe Vienna znajdującego się w kompleksie hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach. Był niezwykle korzenny, zwarty i co tu dużo kryć… przepyszny. I przyznam wam szczerze, że choć do zupy piernikowej zużyliśmy tylko część ciasta to… reszta zniknęła w naszych brzuchach w ekspresowym tempie.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Muffinki z gorzką czekoladą

Naszym popisowym daniem okazały się czekoladowe muffinki. Były czekoladowo-czekoladowe z odrobiną czekolady. Bazą była wersja gorzkiej czekolady, więc danie wcale nie było jakieś bardzo słodkie.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Tajemnicą czekoladowych mufinek są maliny. Najlepiej dodać je ostrożnie, na koniec, kiedy już będziemy mieli dokładnie wymieszane całe ciasto. Wtedy owoce będą w całości i upieką się idealnie. Moim patentem na czekoladowe świąteczne mufinki jest przełamanie słodkości kwaśnymi owocami i garścią listków świeżej mięty. Myśmy mieli zioło w doniczkach prosto od Baziółek.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Warto pamiętać, że :

  • mięta poprawia pracę jelit,
  • mięta ułatwia trawienie,
  • napar z miety wzmacnia organizm.

Jeśli lubimy słodycze to mięta w postaci listków lub gorących naparów powinna być naszym częstym towarzyszem.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Podstawą w pieczeniu mufinek jest dobra forma. Myśmy mieli gotowe już papierowe papilotki z papieru do pieczenia, w które wlewaliśmy ciasto. Powinno być w konsystencji, jak bardzo gęsta, ale lejąca śmietana. Przy mufinkach sprawdzą się też silikonowe foremki. Wtedy babeczki są nieco mniejsze. Inną opcją jest zakup karbowanych papierowych papilotek i włożenie ich w metalową formę do pieczenia specjalnie do mufinek. Każdy sposób jest dobry. Byle było tanio, wygodnie i szybko.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Wystarczy nałożyć łyżką masę do mufinek w formy i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na efekty nie trzeba długo czekać, a finał jest bombą czekolady! Wszyscy zaproszeni na warsztaty goście zajadali się naszymi słodyczami z wielkim uśmiechem na twarzy.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Jednym z moich popisowych dań są bakaliowe tartaletki. Nie ma w nich grama cukru, a są bardzo słodkie. Możemy je posłodzić dojrzałymi gruszkami, bananami, a nawet pulpą z dyni hokkaido. Każdy sposób jest dobry, aby jeść mniej cukru, a czuć genialny smak słodyczy.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Do bakaliowych dań fantastycznie pasują świeże zioła. Postanowiliśmy w naszej bożonarodzeniowej kuchni wykorzystać do połączenia ze słodkim smakiem bazylię, miętę, melisę, a nawet szczawik. Oczywiście wszystkie świeże od Baziółka.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Makowiec bez pieczenia

Świąteczne warsztaty kulinarne w hotelu to także okazja to poznania nowych smaków i nauki ciekawych dań.  Boże Narodzenie kojarzy nam się z smakowitymi ciastami, także z makowcem. Na bożonarodzeniowych warsztatach kulinarnych pokusiliśmy się o zrobienia makowca bez pieczenia!

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Podczas świątecznego zamieszania nie zawsze mamy czas na pieczenie ciast. Po prostu jest mnóstwo innych prac w kuchni. Dlatego uczestnikom warsztatów kulinarnych na święta postanowiłam pokazać przepis na makowiec bez pieczenia.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Daktyle w czekoladzie na warsztatach

Naszym największym hitem świątecznych warsztatów kulinarnych okazały się faszerowane daktyle. To także hit firmowych spotkań bożonarodzeniowych. Daktyle to wdzięczny produkt w kuchni. Wystarczy nadziewać je migdałami, pistacjami lub nerkowcami. Do tego roztopiona w kąpieli wodnej czekolada, w której należy je zanurzyć.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Naszym patentem na tych warsztatach kulinarnych okazała się posypka do daktyli. W klasycznej wersji unurzaliśmy je w wiórkach kokosowych, ale smaczku dodała odrobina zbożowej kawy rozpuszczalnej Inka. Jej niewielka ilość sprawiła, że słodycz została fantastycznie przełamana gorzkawym smakiem.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Podczas takich warsztatów kulinarnych warto stworzyć też dania, które mogą przydać się, jako prezenty dla najbliższych. Do samodzielnego przygotowania w słoikach można zmieszać warstwami składniki na mufinki czy inne ciasto. Ale można także stworzyć samodzielnie luksusową bombonierkę daktyli nadziewanych migdałami unurzanych w gorzkiej czekoladzie.

Oto słodka uczta, na którą zapraszamy wszystkich od serca!

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Ekologia w hotelu

Świąteczne warsztaty kulinarne w hotelu Vienna House Amber Baltic Międzyzdroje to jeden z elementów pakietu „Zielone weekendy”. Na gości hotelu czekało mnóstwo zielonych atrakcji. Były solidne zniżki na wege dania wybrane z menu, aktywności sportowe, masaż ekologicznymi olejkami, a nawet porcja eko fair trade kawy w Cafe Vienna.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

 

Na entuzjastów roślinnej kuchni w Amber Baltic czekał na śniadaniu wege kącik. Były tam pasty z dyni i papryki, smalczyk z ryżu, smarowidło z fasoli, a także roślinne pasztety. Ten zielony weekend był naprawę pyszny!

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

Gdybyście byli przypadkiem nad morzem to zapraszam was serdecznie w każdą drugą sobotę miesiąca trwa eko weekend w Amber Baltic. Sprawdzajcie na www obiektu.

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą

Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje z Katarzyną Gubałą