Świąteczne warsztaty kulinarne w Amber Baltic Międzyzdroje
Makowiec bez pieczenia, zupa piernikowa, a nawet nadziewane daktyle udało nam się zrobić podczas niezapomnianych bożonarodzeniowych warsztatów kulinarnych nad morzem. Wspólne gotowanie to szansa na poczucie świątecznej atmosfery w pięknych hotelowych okolicznościach podczas cyklu „Zielone weekendy”.
Słodka fabryka prezentów Świętego Mikołaja z Kasią Gubałą
Zdrowe słodycze to idealne prezenty dla bliskich. W tym roku mnóstwo gości hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach dołączyło do naszej fabryki Świętego Mikołaja i pod moim fachowym okiem stworzyliśmy niezapomniane pyszności na bożonarodzeniowy stół.
Szybka świąteczna zupa na piernikach i kompocie
Podczas warsztatów kulinarnych w hotelu pokazałam zgromadzonym, jak krok po kroku przygotować szybką zupę piernikową na Śląsku zwaną moczką. To przepyszne danie nie wymaga wiele wysiłku. Podstawą jest 1-2 litry kompotu lub mrożone owoce z mieszanki kompotowej.
Zaczynamy gotowanie zupy od posiekania bakalii. Nam towarzyszyły suszone plastry jabłek, ekologiczne śliwki, wędzone gruszki, lokalne orzechu włoskie i laskowe.
Piernik prosto z Cafe Vienna
Jednak sercem tego dania był piernik. W standardowym przepisie używamy pierniczków, najlepiej bez lukru i ozdób. Zupa i tak będzie dodatkowo słodka. Ale my mieliśmy dużo szczęścia i… nasz piernik upiekła osobiście szefowa Cafe Vienna znajdującego się w kompleksie hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach. Był niezwykle korzenny, zwarty i co tu dużo kryć… przepyszny. I przyznam wam szczerze, że choć do zupy piernikowej zużyliśmy tylko część ciasta to… reszta zniknęła w naszych brzuchach w ekspresowym tempie.
Muffinki z gorzką czekoladą
Naszym popisowym daniem okazały się czekoladowe muffinki. Były czekoladowo-czekoladowe z odrobiną czekolady. Bazą była wersja gorzkiej czekolady, więc danie wcale nie było jakieś bardzo słodkie.
Tajemnicą czekoladowych mufinek są maliny. Najlepiej dodać je ostrożnie, na koniec, kiedy już będziemy mieli dokładnie wymieszane całe ciasto. Wtedy owoce będą w całości i upieką się idealnie. Moim patentem na czekoladowe świąteczne mufinki jest przełamanie słodkości kwaśnymi owocami i garścią listków świeżej mięty. Myśmy mieli zioło w doniczkach prosto od Baziółek.
Warto pamiętać, że :
- mięta poprawia pracę jelit,
- mięta ułatwia trawienie,
- napar z miety wzmacnia organizm.
Jeśli lubimy słodycze to mięta w postaci listków lub gorących naparów powinna być naszym częstym towarzyszem.
Podstawą w pieczeniu mufinek jest dobra forma. Myśmy mieli gotowe już papierowe papilotki z papieru do pieczenia, w które wlewaliśmy ciasto. Powinno być w konsystencji, jak bardzo gęsta, ale lejąca śmietana. Przy mufinkach sprawdzą się też silikonowe foremki. Wtedy babeczki są nieco mniejsze. Inną opcją jest zakup karbowanych papierowych papilotek i włożenie ich w metalową formę do pieczenia specjalnie do mufinek. Każdy sposób jest dobry. Byle było tanio, wygodnie i szybko.
Wystarczy nałożyć łyżką masę do mufinek w formy i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na efekty nie trzeba długo czekać, a finał jest bombą czekolady! Wszyscy zaproszeni na warsztaty goście zajadali się naszymi słodyczami z wielkim uśmiechem na twarzy.
Jednym z moich popisowych dań są bakaliowe tartaletki. Nie ma w nich grama cukru, a są bardzo słodkie. Możemy je posłodzić dojrzałymi gruszkami, bananami, a nawet pulpą z dyni hokkaido. Każdy sposób jest dobry, aby jeść mniej cukru, a czuć genialny smak słodyczy.
Do bakaliowych dań fantastycznie pasują świeże zioła. Postanowiliśmy w naszej bożonarodzeniowej kuchni wykorzystać do połączenia ze słodkim smakiem bazylię, miętę, melisę, a nawet szczawik. Oczywiście wszystkie świeże od Baziółka.
Makowiec bez pieczenia
Świąteczne warsztaty kulinarne w hotelu to także okazja to poznania nowych smaków i nauki ciekawych dań. Boże Narodzenie kojarzy nam się z smakowitymi ciastami, także z makowcem. Na bożonarodzeniowych warsztatach kulinarnych pokusiliśmy się o zrobienia makowca bez pieczenia!
Podczas świątecznego zamieszania nie zawsze mamy czas na pieczenie ciast. Po prostu jest mnóstwo innych prac w kuchni. Dlatego uczestnikom warsztatów kulinarnych na święta postanowiłam pokazać przepis na makowiec bez pieczenia.
Daktyle w czekoladzie na warsztatach
Naszym największym hitem świątecznych warsztatów kulinarnych okazały się faszerowane daktyle. To także hit firmowych spotkań bożonarodzeniowych. Daktyle to wdzięczny produkt w kuchni. Wystarczy nadziewać je migdałami, pistacjami lub nerkowcami. Do tego roztopiona w kąpieli wodnej czekolada, w której należy je zanurzyć.
Naszym patentem na tych warsztatach kulinarnych okazała się posypka do daktyli. W klasycznej wersji unurzaliśmy je w wiórkach kokosowych, ale smaczku dodała odrobina zbożowej kawy rozpuszczalnej Inka. Jej niewielka ilość sprawiła, że słodycz została fantastycznie przełamana gorzkawym smakiem.
Podczas takich warsztatów kulinarnych warto stworzyć też dania, które mogą przydać się, jako prezenty dla najbliższych. Do samodzielnego przygotowania w słoikach można zmieszać warstwami składniki na mufinki czy inne ciasto. Ale można także stworzyć samodzielnie luksusową bombonierkę daktyli nadziewanych migdałami unurzanych w gorzkiej czekoladzie.
Oto słodka uczta, na którą zapraszamy wszystkich od serca!
Ekologia w hotelu
Świąteczne warsztaty kulinarne w hotelu Vienna House Amber Baltic Międzyzdroje to jeden z elementów pakietu „Zielone weekendy”. Na gości hotelu czekało mnóstwo zielonych atrakcji. Były solidne zniżki na wege dania wybrane z menu, aktywności sportowe, masaż ekologicznymi olejkami, a nawet porcja eko fair trade kawy w Cafe Vienna.
Na entuzjastów roślinnej kuchni w Amber Baltic czekał na śniadaniu wege kącik. Były tam pasty z dyni i papryki, smalczyk z ryżu, smarowidło z fasoli, a także roślinne pasztety. Ten zielony weekend był naprawę pyszny!
Gdybyście byli przypadkiem nad morzem to zapraszam was serdecznie w każdą drugą sobotę miesiąca trwa eko weekend w Amber Baltic. Sprawdzajcie na www obiektu.