Grillowana marchewka z miętą i migdałowymi grzankami nie tylko dla wegan
Wegański grill to zawsze trudny temat. Co zamiast karkówki dla wegan na grilla? Smaczną i zdrową opcją są warzywa korzeniowe z dodatkiem strączków, orzechów. Do tego pieczywo, dobry sos.
Jak ugrillować warzywa dla wegetarian i wegan?
Warto pamiętać, że warzywa korzeniowe będą się grillować zdecydowanie dłużej niż na patelni kuchennej. Dobrym pomysłem jest pocięcie marchewek, buraków czy pietruszki w grubsze plastry. I tutaj podobnie, jak z mięsem na grilla, możemy takie grubsze plastry zamarynować. Najlepiej na całą noc. W ten sposób marchew czy burak na grillu przejdzie aromatem sosów musztardowych i przypraw. Wegański grill nigdy nie był prostszy!
Grillowane strączki z rusztu
Fasolka szparagowa biała i zielona, a nawet groszek cukrowy będą smacznym dodatkiem do grillowych dań dla wegetarian czy wegan. To delikatne warzywa, wiec nie należy ich długo podpiekać. Dobrym pomysłem jest też grillowanie ciecierzycy czy fasoli z puszki lub ugotowanej. Dla nich jednak warto zrobić specjalne sakiewki z folii aluminiowej i podobnie jak warzywa korzeniowe – dobrze zamarynować przed grillowaniem.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1 kg marchwi (jak najmniejsze sztuki lub minimarchewki)
- 3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 200 g rukoli
- 1 cytryna
- 1 pęczek mięty (doniczka)
- 1 łyżka syropu z agawy, daktyli lub miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 200 g groszku cukrowego
- 75 g migdałów
- 12 kromek bagietki (opcjonalnie chleba)
- 3 łyżki masła migdałowego
Grillowane marchewki na wegański ruszt
Marchew obieramy i lekko nacinamy wzdłuż. Obrywamy listki tymianku. Czosnek obieramy i miażdżymy. Mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek z czosnkiem, tymiankiem, solą, pieprzem. Marynujemy przez godzinę marchewkę w takiej marynacie.
Myjemy i osuszamy rukolę. W gorącej wodzie myjemy cytryny, obieraczką do warzyw zeskrobujemy skórkę i kroimy ją na wąskie paski. Wyciskamy sok. Myjemy miętę, suszymy ją i obrywamy listki, a następnie drobno je siekamy. Mieszamy 4 łyżki oliwy z syropem z agawy, musztardą, 3 łyżkami soku z cytryny, skórką z cytryny, solą, pieprzem i miętą, aby powstał dressing.
Groszek cukrowy kroimy w wąskie paski. Marynujemy w połowie przygotowanego wcześniej dressingu. Migdały siekamy grubo i podsmażamy na patelni z 1 łyżką oliwy.
Marchew pieczemy na grillu przez jakieś 8-10 minut.
Opiekamy kromki bagietki lub chleba z każdej strony.
Na talerzach układamy rukolę i groszek cukrowy. Skrapiamy je pozostałą częścią dressingu. Dodajemy migdały i grillowaną marchew. Podajemy wraz z opieczonymi kromkami chleba posmarowanego masłem migdałowym.
Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.
Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/59913585/wegetarianskie-grillowanie