Katarzyna Gubała
VegLab

Wege warsztaty kulinarne z gwiazdami i blogerami

Wege warsztaty kulinarne z gwiazdami i blogerami

Dziennikarze, blogerzy kulinarni, lifestylowi i redakcja Slowly Veggie spotkaliśmy się podczas kolejnych roślinnych warsztatów kulinarnych, tym razem skoncentrowanych wokół ekokuchni. Beza z wody z cieciorki, tatar z suszonych pomidorów, a nawet makaron z wędzonym tofu i pietruszką udało nam się stworzyć w Art Hotelu we Wrocławiu.

Na warsztatach wykonaliśmy przepis z mojej książki "Warzywa górą" - wegański tatar z suszonych pomidorów na kaszy jaglanej

Tym razem gotowaliśmy z Moniką Mrozowską, aktorką, wegemamą i  propagatorką zdrowego odżywiania. Razem ze swoją drużyną blogerów i dziennikarzy przygotował niezwykle smacznego tatara z pomidorów, kaparami, kiszonym ogórkiem i cebulką.

Wegański tatar z suszonych pomidorów - szybkie danie wege

Przepisu na tak pyszne danie nie mogło zabraknąć w mojej książce kucharskiej “Warzywa górą. Od korzeni po liście”. W uproszczonej wersji taki tatar z suszonych pomidorów może stać się niezwykle wykwintną, wegetariańką alternatywą podczas spotkania ze znajomymi.

A skoro już o kieszonkach mowa, to na naszym warsztacie nie zarakło do degustacji pyszności w postaci kiszonych buraczków, kapusty, a także soku z kiszonych ogórków z gospodarstwa Sznajder. Wszystko niezwykle pyszne i pełne witamin.

na naszym warsztacie nie zarakło do degustacji pyszności w postaci kiszonych buraczków, kapusty, a także soku z kiszonych ogórków z gospodarstwa Sznajder

Specjalny poczęstunek przygotowała także dla nas Serotonina. Wegańskie sery z orzechów nerkowca czy soi robiły wrażenie na uczestnikach naszych kulinarnych warsztatów.

Specjalny poczęstunek przygotowała także dla nas Serotonina

Swoich sił w przygotowaniu bezy z aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce próbował Przemek Ignaszewski – Wegenerat biegowy. Przepis jest niezwykle prosty, o czym przekonałam się tworząc bezę do swojej książki. Pzrepis na wegańską beze znajdziesz u mnie TUTAJ.

Próbowaliśmy swoich sił w przygotowaniu wegańskiej bezy z aquafaby, czyli wody z puszki po cieciorce

Oczywiście gościliśmy w niezwykłych wnętrzach Art Hotelu we Wrocławiu. W przygotowaniu dań pomagał nam szef kuchni Grzegorz Pomietło i jego niezwykła ekipa, łącznie z Anią Wałęsą na czele.

Przemek Ignaszewski – Wegenerat biegowy, blogerka Trawka cytrynowa i Katarzyna Gubała.

Kolejne warsztaty mogę uznać za pyszne i udane. Jeśli i ty jesteś blogerem lub dziennikarzem i mas ochotę popróbować niezwykłej kuchni roślinnej, to pisz lub dzwoń. Chętnie podeślę książkę do recenzji i porozmawiam o udziale w takich warsztatach.