Katarzyna Gubała
VegLab

Szybka wegańska zupa z siemienia lnianego

Szybka wegańska zupa z siemienia lnianego

To nic innego jak pyszna i ciepła alternatywa dla codziennego śniadania. Być może nie uwierzycie, ale przepis pochodzi z czasów króla Jana III Sobieskiego. O wegańskiej kuchni królewskiej i magnackiej tamtych czasów więcej przeczytacie na moim blogu TUTAJ.

Bazą tej wegańskiej zupy jest zaparzony złoty len. Głównym akcentem jest kwaśny smak od kaffiru i limonek, a następnie przechodzi gładko w rozmaryn i finiszuje bombą z zielonego groszku. To w sumie taka zupa uniwersalna, którą każdy z nas może zjeść, bo przecież zaparzyć len z rana nie jest wielkim problemem. A to czy dodamy do tego płatki, owoce, bakalie czy surowe warzywa to już tylko kwestia gustu.

 

Siemię lniane – właściwości

Siemię lniane to najlepszy superfoods w Polsce. Zawiera kwas askorbinowy, magnez, żelazo i cynk, a także najlepsze dla naszego organizmu kwasy nienasycone. A jeśli dołożymy do tego witaminę E i wiele wiele innych fitosteroli to otrzymamy genialną bombę kulinarną.

 

Konkurs Self Cooking Center w Zamku Topacz

Przepis na tę szybką wegańską zupę z siemienia lnianego znalazł się też podczas uroczystej gali kończącej konkurs Self Cooking Center w Zamku Topacz w 2018 roku, którego tematem przewodnim była kuchnia wegańska. Gościom danie to zaserwował za moją gorącą namową Nikodem Bąk, szef kuchni 5 gwiazdkowego hotelu i restauracji Green Mountain w Karpaczu.

Nikodem Bąk, szef kuchni 5 gwiazdkowego hotelu i restauracji Green Mountain w Karpaczu

 

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 100 g siemienia mielonego (najlepiej złotego mielonego lnu)
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 duże cebule
  • 1 limonka
  • 8 liści limonki kaffiru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g kaszy pęczak
  • 2 gałązki rozmarynu

 

Wykonanie szybkiej wegańskiej zupy

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z gałązkami rozmarynu. Siemię lniane mielone zalewamy wrzątkiem (około 1 litra). Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia. Do garnka wlewamy 1 l wody, wlewamy groszek z puszki, dorzucamy liście kaffiru oraz podsmażoną cebulkę. Po zagotowaniu dodajemy zaparzone siemię lniane i sok z limonki, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt rzadka możemy opcjonalnie zagęścić mąką ziemniaczaną.

Podajemy w formie gęstego sosu do rozmarynowego pęczaku.

wegańska zupa z siemienia lnianego to pomysł na zdrowe śniadanie lub szybki wegański obia

Szybka wegańska zupa z siemienia lnianego to pomysł na zdrowe śniadanie lub szybki wegański obiad. Wybierajcie, kombinujcie i smakujcie.