Szybka wegańska zupa z siemienia lnianego
To nic innego jak pyszna i ciepła alternatywa dla codziennego śniadania. Być może nie uwierzycie, ale przepis pochodzi z czasów króla Jana III Sobieskiego. O wegańskiej kuchni królewskiej i magnackiej tamtych czasów więcej przeczytacie na moim blogu TUTAJ.
Bazą tej wegańskiej zupy jest zaparzony złoty len. Głównym akcentem jest kwaśny smak od kaffiru i limonek, a następnie przechodzi gładko w rozmaryn i finiszuje bombą z zielonego groszku. To w sumie taka zupa uniwersalna, którą każdy z nas może zjeść, bo przecież zaparzyć len z rana nie jest wielkim problemem. A to czy dodamy do tego płatki, owoce, bakalie czy surowe warzywa to już tylko kwestia gustu.
Siemię lniane – właściwości
Siemię lniane to najlepszy superfoods w Polsce. Zawiera kwas askorbinowy, magnez, żelazo i cynk, a także najlepsze dla naszego organizmu kwasy nienasycone. A jeśli dołożymy do tego witaminę E i wiele wiele innych fitosteroli to otrzymamy genialną bombę kulinarną.
Konkurs Self Cooking Center w Zamku Topacz
Przepis na tę szybką wegańską zupę z siemienia lnianego znalazł się też podczas uroczystej gali kończącej konkurs Self Cooking Center w Zamku Topacz w 2018 roku, którego tematem przewodnim była kuchnia wegańska. Gościom danie to zaserwował za moją gorącą namową Nikodem Bąk, szef kuchni 5 gwiazdkowego hotelu i restauracji Green Mountain w Karpaczu.
Składniki:
- 1 puszka zielonego groszku
- 100 g siemienia mielonego (najlepiej złotego mielonego lnu)
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 duże cebule
- 1 limonka
- 8 liści limonki kaffiru
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g kaszy pęczak
- 2 gałązki rozmarynu
Wykonanie szybkiej wegańskiej zupy
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z gałązkami rozmarynu. Siemię lniane mielone zalewamy wrzątkiem (około 1 litra). Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia. Do garnka wlewamy 1 l wody, wlewamy groszek z puszki, dorzucamy liście kaffiru oraz podsmażoną cebulkę. Po zagotowaniu dodajemy zaparzone siemię lniane i sok z limonki, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Jeśli całość jest zbyt rzadka możemy opcjonalnie zagęścić mąką ziemniaczaną.
Podajemy w formie gęstego sosu do rozmarynowego pęczaku.
Szybka wegańska zupa z siemienia lnianego to pomysł na zdrowe śniadanie lub szybki wegański obiad. Wybierajcie, kombinujcie i smakujcie.