Katarzyna Gubała
VegLab

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi relacja

Sporo odwiedzających, eksperci z branży i doskonałej jakości produkty – tak w covidowym reżimie wyglądały targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi. Nie zabrakło nowinek technologicznych w postaci prezentacji najnowszej platformy sprzedażowej Bidfood Farutex czy paneli dyskusyjnych podczas piątego już Forum Alergii.

 

 

Roślinny live cooking

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi rozpoczęły się od pokazu kulinarnego dla branży spożywczej i producentów ekologicznych, który poprowadzili ekoosobowość i diet coach Katarzyna Gubała oraz Mirosław Jabłoński, szef kuchni Vienna House Andel’s Lodz. Na biodegradowalne talerze odwiedzających łódzkie targi trafiły prawdziwe kulinarne smakołyki:

  • kuskus z warzywami,
  • 3 rodzaje hummusów (klasyczny, pomidorowy i buraczany)
  • boczniaki z zielonym bobem i szparagami,
  • wegańska pasztetowa z sezonowymi kiszonkami,
  • polskie sushi z kaszą jaglaną i burakami,
  • pieczone ziemniaki z ciecierzycą i pokrzywowym pesto.

 

To była uczta pełna wyrazistych smaków, mistrzowskich przepisów i zaskakujących gastrowskazówek! Katarzyna Gubała i Mirosław Jabłoński wykorzystali pyszne produkty kuchni wegańskiej i roślinne tekstury Ferrana Adrià.

 

Projekt e-bidfood.pl

W czasie trwania live cooking w hali Atlas Arena na telebimach została zaprezentowana najnowsza platforma sprzedażowa Bidfood Farutex. „Jak dotrzeć ze swoją naturalną ekoofertą do branży Horeca? Jak zaoszczędzić czas, zamawiając produkty do restauracji? – szanse i możliwości” to tytuł prezentacji, która mógł zobaczyć każdy wystawca i odwiedzający targi.

 

Panel szkoleniowy związany z systemem zamówień poprowadzili przedstawiciele Bidfood Farutex - największego polskiego dostawcy dla branży HoReCa. Marek Żuk wszystkich ciekawych wprowadził w świat systemu zamówień e-bidfood.pl. Prowadzący jest koordynatorem projektu e-bidfood.pl, poszukiwaczem optymalnych rozwiązań w kategorii szybkich, intuicyjnych narzędzi do składania zamówień online. Jak szybciej zamawiać produkty do restauracji było kluczowym pytaniem podczas spotkania.

 

Warsztaty kulinarne podczas targów w Łodzi

Potrzeba jedzenia zdrowo, odpowiedzialnie, a do tego smacznie to współczesna, którą warto wdrażać w życiu. Zapewne stąd tak spore zainteresowanie warsztatami kulinarnymi z dookoła zdrowego żywienia, które zorganizowano w Łodzi. Zero waste to idea, która przyświecała prowadzącym piątkową naukę gotowania w hali Atlas Arena. Ekoosobowość i diet coach Katarzyna Gubała oraz Mirosław Jabłoński, szef kuchni Vienna House Andel’s Lodz stworzyli mistrzowskie potrawy wraz z uczestnikami.

Na biodegradowalnych talerzach pojawiły się warzywne roladki faszerowane buraczanym hummusem, bazylią od Baziółka i rukolą z odrobiną pudru z buraka Sosa.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Hitem były jaglane trufle zero waste na bazie bakalii od firmy Orzeszek obtaczane w Crispy Carmel i Crispy Passion marki Solegraells z odrobiną zbożowej kawy Inka. Przepisy znajdziecie w zakładce Kuchnia.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Zdrowe oleje od Lifewellness

O walorach olejów tłoczonych na zimno opowiedział i zaprezentował ich smaki ekspert Zbigniew Bańkowski, właściciel firmy Lifewellness. Podczas kulinarnego pokazu na scenie Atlas Arena prasa do oleju Alfa tłoczyła olej kokosowy użyty następnie do roślinnych dań tworzonych przez prowadzących.

 

Akademia Biokuriera

To coroczne warsztaty i cykl szkoleń dla producentów i właścicieli ekobiznesu w Polsce. Nie zabrakło porad dotyczących prowadzenia ekosklepów w Internecie oraz możliwościach zarobienia na nich. Dużym wsparciem okazały się porady dotyczące mediów społecznościowych oraz storytelling strategii cenowych. Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi to jedyne takie wydarzenie w kraju, gdzie branża może spotkać się i porozmawiać o swoich pomysłach, ideach i nowościach. Akademię Biokuriera poprowadził naczelny magazynu Karol Przybylak.

 

Co wspólnego ma glifosat z rakiem?

To motyw przewodni Piątego Forum Alergii organizowanego podczas targów Natura Food & be Eco. Poprowadziła je naczelna magazynu Hipoalergiczni – Żaneta Getz. Szczególnym gościem tego wydarzenia była dr n. med. Danuta Myłek, specjalista alergolog i dermatologii z Centrum Alergologii Progres w Warszawie. Ta edycja była poświęcona glifosatowi i jego wpływowi na nasz organizm. Podczas spotkania padały pytania:

  • Jaki jest wpływ glifosatu na nasze życie?
  • Co glifosat ma wspólnego z GMO?
  • W jakiej żywności znajdziemy glifosat?

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Ekokonkurs

Podczas targów Natura Food & beEco 2020 w Łodzi rokrocznie ogłaszany jest konkurs na ekologiczny produkt roku. Tym razem wygrał jogurt naturalny Klimeko produkowany z siennego mleka z biodynamicznego gospodarstwa w Juchowie.

 

Ekonowości

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi to zawsze okazja spotkania ciekawych prelegentów, niesamowitych wystawców i twórców ekologicznych produktów z poszanowaniem natury. Choć w covidowym reżimie, impreza była zorganizowana doskonale, wszystko zapięte na ostatni guzik, a odwiedzający mieli pewność, że znajdą dla siebie nawet najbardziej zaskakujące ekonowości.

 

Podziękowania

Za gościnę i nocleg serdecznie dziękuję hotelowi i całej obsłudze Vienna House Andel’s Lodz.