Katarzyna Gubała
VegLab

Bakaliowe trufle obtaczane w kawie Inka i wiórkach

Trufle obtaczane w różnych posypkach zagościły na moich warsztatach kulinarnych podczas Targów Natura Food & beEco 2020 w Łodzi. Wraz z szefem kuchni hotelu Vienna House Andel’s Lodz Mirosławem Jabłońskim tworzyliśmy z bakalii prawdziwe słodkie cuda.

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Bakaliowe kulki raw

Uczestnicy naszych warsztatów mogli popróbować swoich sił w toczeniu kulek raw z dodatkiem kawy zbożowej Inka instant. Ten smak dzieciństwa połączony ze słodkim smakiem daktyli, czekolady czy żurawiny przypadł do gustu szczególnie dorosłym.

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Nietuzinkowe smaki roślinne

Kilku uczestników zaskoczyło nas swoją kreatywnością i... do bakaliowych trufli dodawali listki bazylii oraz mięty od Baziółka. Ten intensywny smakż świezej mięty wiódł prym ponad słodycz płynącą z czekoladowych trufli.

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Choco Sparkys

Dzieci pokochały toczenie bakaliowych trufli w wiórkach kokosowych, ale także w strzelającym karmelu Crispy Caramel marki Solegraells lub Crispy Passion. Te nietuzinkowe smaki wykorzystuje się w profesjonalnej kuchni molekularnej. My tymczasem zastosowaliśmy je w słodkościach na warsztatach a hali Atlas Arena. Do przygotowania użyliśmy też Choco Sparkys - małych kawałków karmelu w czekoladzie, które wybuchają podczas kontaktu z wilgocią. Dodają pękający i tryskający efekt preparatom, zapewniając wyjątkowo chrupiącą i musującą teksturę. To dopiero były słodkości!

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

A może mleko owsiane?

Ci, którzy mieli chęć na kolejne kulinarne eksperymenty, do swoich trufli raw dolali mleka owsianego marki Inka. Smak dzieciństwa był powalający.

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Syrop z daktyli do bakaliowych trufli

Dojrzałe daktyle zawierają nawet do 80% cukrów prostych, które nasz organizm przyswaja natychmiast. Stąd szczególnie polecane są w diecie dla sportowców. Mają w sobie też naprawdę dużo świetnie przyswajalnego błonnika. Sprawdzą się po intensywnym treningu idealnie. Tutaj zastosowaliśmy naturalne soki owocowe w połączeniu z syropem daktylowym. Petarda!

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 garść nerkowców
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej bez cukru i soli)
  • 5 łyżek mleka roślinnego np. Inka ryżowe lub owsiane
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (wegańskiej)
  • 2 łyżki syropu z daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • kilka listków mięty lub bazylii np. marki Baziółka

 

DO OBTACZANIA

  • 1 łyżka kawy zbożowej instant np. Inka
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posypki np. Crispy caramel lub Crispy passion marki Solegraells

 

 

Jak przygotować bakaliowe trufle obtaczane?

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do blendera wrzucamy najpierw orzechu i mielimy na pył. Dorzucamy roztopioną czekoladę i resztę składników. Całość blendujemy na gęstą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Obtaczamy w smakowych posypkach.

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Wkładamy do lodówki na godzinę, aby stężały lub zjadamy od razu.

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne