Katarzyna Gubała
VegLab
Szkolenie obsługi z kuchni roślinnej – Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel

Szkolenie obsługi z kuchni roślinnej – Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel

Są miejsca, w których kuchnia roślinna zdaje się pasować idealnie do menu oraz oferty. Tak właśnie było w Uroczysku Siedmiu Stawów, gdzie szkoliłam obsługę z kuchni wegańskiej.

Miejsca luksusowe coraz częściej zauważają, że wśród ich klientów pojawiają się osoby świadome produktów, które spożywają, dbające o środowisko naturalne, ekologię, empatyczne i zwracające szczególną uwagę na zdrową kuchnię. Dla tak wymagających klientów usunięcie z proponowanego dania mięsa, jajek lub nabiału i niezaproponowanie zbilansowanego zamiennika jest istotnym potknięciem. Klienci 4 i 5 gwiazdkowych hoteli przykładają szczególną wagę nie tylko do tego, jak podane jest danie, ale też w jaki sposób odżywia jego organizm. Są świadomi i życzą sobie tej świadomości od luksusowych miejsc, których są klientami.

Kuchnia roślinna to alternatywa dla wielu osób z alergiami, schorzeniami oraz dietami wykluczeniowymi. Stąd zapotrzebowanie Uroczyska na takie właśnie menu – zdrowe, a przy tym wegańskie.

Efektem tych działań było przygotowanie warsztatów kulinarnych dla blogerów, dziennikarzy i celebrytów oferujących najnowsze, wegańskie menu, a także audyt i przyznanie jako pierwszej w Polsce restauracji mieszanej odznaczenia V-Label za wegańskie menu.

Relacja z eventu: Certyfikat wegański V-Label dla Uroczyska Siedmiu Stawów.

Szkolenie z kuchni wege
Wege menu

Szkolenie obejmowało:

1. Cześć teoretyczną dla pracowników hotelu oraz obsługi restauracji :

  • Wprowadzenie do kuchni roślinnej. Zasady bilansowania diety, pochodzenie składników, trendy.
  • Informacje o dietach wykluczeniowych (bez glutenu, bez mięsa, bez laktozy, bez cukru, bez soli, bez gotowania). Rozróżnienie produktów, podpowiedzi dań alternatywnych.
  • Podstawowe dane i statystyki w Polsce i na świecie dotyczące kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
  • Źródła podnoszenia swojej wiedzy oraz kwalifikacji.
  • Degustacja wegańskich produktów, zarówno popularnych, jak i z lokalnych manufaktur.

2. Część praktyczna w kuchni

  • Informacje o daniach wege, sposobach przygotowania oraz alternatywach popularnych dań kuchni roślinnej.
  • Całodniowe przygotowywanie dań wegańskich z wykorzystaniem pieca konwekcyjnego Rational oraz alternatyw, a także Thermomixa, Vitamixa, Kitchen Aid.
  • Przygotowywanie dań z roślinnymi lub specjalistycznymi zamiennikami mięsa, jajek, cukru oraz nabiału.
  • Tricki w kuchni wegańskiej, czyli jak wyczarować coś z niczego.
  • Porady z zakresu zakupów produktów wegańskich, możliwość uzyskania z zaprzyjaźnionych miejscach upustów oraz promocyjnych cen.
Na zakończenie działań wszyscy uczestnicy otrzymali autorski podręcznik do kuchni wege oraz odbyła się wspólna degustacja stworzonych przez kuchnię dań.