
Szkolenie obsługi z kuchni roślinnej – Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel
Są miejsca, w których kuchnia roślinna zdaje się pasować idealnie do menu oraz oferty. Tak właśnie było w Uroczysku Siedmiu Stawów, gdzie szkoliłam obsługę z kuchni wegańskiej.
Miejsca luksusowe coraz częściej zauważają, że wśród ich klientów pojawiają się osoby świadome produktów, które spożywają, dbające o środowisko naturalne, ekologię, empatyczne i zwracające szczególną uwagę na zdrową kuchnię. Dla tak wymagających klientów usunięcie z proponowanego dania mięsa, jajek lub nabiału i niezaproponowanie zbilansowanego zamiennika jest istotnym potknięciem. Klienci 4 i 5 gwiazdkowych hoteli przykładają szczególną wagę nie tylko do tego, jak podane jest danie, ale też w jaki sposób odżywia jego organizm. Są świadomi i życzą sobie tej świadomości od luksusowych miejsc, których są klientami.
Kuchnia roślinna to alternatywa dla wielu osób z alergiami, schorzeniami oraz dietami wykluczeniowymi. Stąd zapotrzebowanie Uroczyska na takie właśnie menu – zdrowe, a przy tym wegańskie.
Efektem tych działań było przygotowanie warsztatów kulinarnych dla blogerów, dziennikarzy i celebrytów oferujących najnowsze, wegańskie menu, a także audyt i przyznanie jako pierwszej w Polsce restauracji mieszanej odznaczenia V-Label za wegańskie menu.
Relacja z eventu: Certyfikat wegański V-Label dla Uroczyska Siedmiu Stawów.


Szkolenie obejmowało:
1. Cześć teoretyczną dla pracowników hotelu oraz obsługi restauracji :
- Wprowadzenie do kuchni roślinnej. Zasady bilansowania diety, pochodzenie składników, trendy.
- Informacje o dietach wykluczeniowych (bez glutenu, bez mięsa, bez laktozy, bez cukru, bez soli, bez gotowania). Rozróżnienie produktów, podpowiedzi dań alternatywnych.
- Podstawowe dane i statystyki w Polsce i na świecie dotyczące kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.
- Źródła podnoszenia swojej wiedzy oraz kwalifikacji.
- Degustacja wegańskich produktów, zarówno popularnych, jak i z lokalnych manufaktur.
2. Część praktyczna w kuchni
- Informacje o daniach wege, sposobach przygotowania oraz alternatywach popularnych dań kuchni roślinnej.
- Całodniowe przygotowywanie dań wegańskich z wykorzystaniem pieca konwekcyjnego Rational oraz alternatyw, a także Thermomixa, Vitamixa, Kitchen Aid.
- Przygotowywanie dań z roślinnymi lub specjalistycznymi zamiennikami mięsa, jajek, cukru oraz nabiału.
- Tricki w kuchni wegańskiej, czyli jak wyczarować coś z niczego.
- Porady z zakresu zakupów produktów wegańskich, możliwość uzyskania z zaprzyjaźnionych miejscach upustów oraz promocyjnych cen.