Certyfikat wegański V-Label dla Uroczyska Siedmiu Stawów
Uroczysko Siedmiu Stawów
Jest pierwszym w Polsce luksusowym hotelem i restauracją serwującą dania mięsne, która otrzymała prestiżowe odznaczenie V-Label. Certyfikat przyznano za wegański bufet śniadaniowy i wegańskie pozycje w sezonowym menu. To była dla mnie niezwykłą przyjemność, że mogłam jako pierwsza certyfikować taki obiekt. Certyfikacji towarzyszyły warsztaty kuchni roślinnej zorganizowane dla blogerów, dziennikarzy oraz celebrytów. Wege certyfikat można uzyskać kontaktując się z autoryzowanym audytorem np. Katarzyną Gubałą.
Jest to pierwsze tego typu miejsce w Polsce, w którym serwowane są dania mięsne oraz dania wegańskie z pełnym zachowaniem zasad obowiązujących przy prowadzeniu tego typu kuchni. Dania z nowej, sezonowej karty były odtwarzane z udziałem zaproszonych celebrytów, w tym wege piosenkarek Kasi Moś i Alicji Janosz.
Wegańskie, sprawdzone składniki
Otrzymanie odznaczenia V-Label zobowiązuje, więc bardzo staraliśmy się sprostać najwyższym standardom, jakie ten certyfikat na nas nakłada. Stąd wszystkie dania przygotowane podczas warsztatów były całkowicie wegańskie, a składniki, z jakich pochodziły oraz ich producenci dokładnie sprawdzeni pod kątem jakości. Mogły się o tym przekonać blogerki: “Trawka Cytrynowa”, “Gotuj z Kasią” oraz fotografka Żaneta Hajnowska.
Nasze działania w żaden sposób nie przyczyniły się do cierpienia zwierząt. Ta idea przyświecała nam od początku, od kiedy rozpoczęliśmy starania o przeprowadzenie u nas audytu i certyfikację V-Label. Było to dla nas naprawdę ważne. Mamy nadzieję, że docenicie nasze działania.
Certyfikat wegański V-Label dla Uroczyska Siedmiu Stawów
“Po raz pierwszy przyznaliśmy certyfikat V-Label tak zwanej restauracji mieszanej – to znaczy takiej, która w swojej ofercie posiada dania mięsne i gwarantuje nie tylko doskonałą jakość i smak dań wegańskich i wegetariańskich ale przede wszystkim zapewnia właściwy sposób ich przechowywania, przygotowania i wydawania. Nie ma możliwości, aby potrawy wegańskie, czy wegetariańskie miały jakąkolwiek styczność z produktami mięsnymi, stały obok siebie, czy były gotowane w tych samych garnkach, bądź były krojone przy użyciu tych samych noży.” – mówi Przemysław Chojnicki z V-Label Polska.
Menu na wysokim poziomie
„Cieszę się bardzo, że mogłam przeprowadzić audyt w takim miejscu”- podkreśla Katarzyna Gubała, audytor marki V-Label oraz koordynatorka ogólnopolskiej kampanii „Zostań wege na 30 dni” fundacji Viva. –„Marzę, aby takich miejsc w Polsce powstawało coraz więcej. To niesamowite, że restauratorzy rozumieją klientów na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, dostrzegają ich i proponują im menu na naprawdę wysokim poziomie. Takie miejsca, jak Uroczysko to liderzy trendu, który w Polsce trwa już od lat: zdrowej, roślinnej kuchni opartej na sezonowych, lokalnych produktach.” – dodaje Katarzyna Gubała.
Filozofia wege w Uroczysku
Do tej pory znakiem V-Label w Polsce zostały wyróżnione miejsca, które prowadzą kuchnię czysto wegańską. Okazuje się jednak, że można prowadzić restaurację mieszaną, z pełnym poszanowaniem zasad przygotowania produktów wegetariańskich i wegańskich, które całkowicie odzwierciedlają filozofię wege. O ekologii, pasji do jedzenia i ciekawostkach historycznych wyjątkowego miejsca opowiadał uczestnikom sam właściciel: Marek Gendaj.
„V-Label to dla nas wyjątkowe wyróżnienie i ważny krok w rozwoju Uroczyska Siedmiu Stawów. Cieszymy się, że organizacja V-Label doceniła nasze starania, ponieważ propagowanie zdrowej, roślinnej diety jest dla nas ważne, również z powodu osobistych przekonań” – dodają właściele Uroczyska Siedmiu Stawów – Anna i Marek Gendaj. „Stąd też pomysł, aby to, do czego jesteśmy przekonani, i w co wierzymy, udało się zaszczepić w Uroczysku Siedmiu Stawów, które coraz częściej odwiedzane jest przez gości, którzy szukają właśnie miejsc oferujących zdrową dietę i organiczne produkty. Tym bardziej jesteśmy dumni, że możemy być pierwsi i tym samym wytyczać szlak kolejnym restauracjom” – podsumowują właściciele.
Kreatywność w kuchni roślinnej
Wydawać by się mogło, że dania wegańskie mogą stawiać wiele ograniczeń przed szefami kuchni – ale to pozory – zapewnia Damian Chajęcki, szef kuchni Uroczyska Siedmiu Stawów. „Wystarczy wyposażyć się w odpowiednią wiedzę, a kreatywność uruchomi się automatycznie. Dania kuchni wegańskiej mają ogromny potencjał, a posiadając zaplecze w postaci własnych, ekologicznych upraw, mogę decydować o każdym najmniejszym detalu, również tym smakowym” – dodaje. „Mam nadzieję, że szybko znajdą się naśladowcy i będziemy tworzyć coraz to wyższe standardy odpowiadające naszym gościom”. Certyfikat wegański V-Label dla Uroczyska Siedmiu Stawów to prestiż i zobowiązanie.
Zaproszeni, wyjątkowi goście
Podczas kulinarnych warsztatów swoich sił spróbowała uczestniczka MasterChef i właścicielka Pracowni Smaku – Jola Kleser oraz autorka książek kulinarnych Magdalena Cielenga-Wiaterek “Zielenina”, Kasia Kwiecień “Fashion branding” oraz Dorota Kamińska – blogerka i autorka książek.
Warsztaty kulinarne i ciekawe momenty
Oczywiście mieliśmy swoje dramatyczne momenty. Mimo to, bardzo staraliśmy się zapewnić na warsztatach, jak najbardziej komfortowe warunki i pobyt w hotelu i restauracji.
Dawaliśmy z siebie wszystko podczas przygotowań (brawo Edyta, Justynka i Ela), jak i w trakcie samego audytu V-Label (ukłony w stronę szefa kuchni Damiana Chajęckiego za cierpliwość, wytrwałość i pokorę wobec dwóch drobiazgowych audytorek Kasi Bałdysz i Kasi Gubały). Degustację wegańskich win skomponował dla was Krzysztof Łopatka.
Nic by się nie zadziało, gdyby nie czujne oko Ani i Marka Gendaj, właścicieli i inicjatorów tej zielonej rewolucji w Uroczysku.
Prowadzenie audytu, warsztatów, ogarnianie zamieszania i zarządzanie chaosem: Katarzyna Gubała.
Total gastro foto: Bartek Janiczek – Dunvael Photography
Wege certyfikat dla restauracji wegetariańskiej, wegaśńkiej czy mięsnej można uzyskać kontaktując się z autoryzowanym audytorem np. Katarzyną Gubałą.