Katarzyna Gubała
VegLab

Premiera książki Warzywa górą Tel Aviv Warszawa

Premiera kulinarnej wege książki Warzywa górą w restauracji Tel Aviv w Warszawie

Było dobre wegańskie jedzenie, niesamowici goście i wspaniała energia. Prapremiera prasowa książki Katarzyny Gubały “Warzywa górą. Od korzeni po liście” wzbudziła w stolicy cudowne emocje. Jeśli szukacie dobrej wegetariańskiej czy wegańskiej książki kulinarnej to dobrze trafiliście!

Premiera wegańskiej książki Warzywa górą Katarzyny Gubały w Tel Aviv Warszawa

 

Praktyczna wege książka kulinarna

– Chciałam stworzyć książkę, po którą sięgną nie tylko wegetarianie i weganie, ale przede wszystkim każdy, kto ma ochotę na trochę zdrowsze menu. Postawiłam na proste, wręcz bazowe przepisy kuchni roślinnej. Łatwo dostępne składniki i szybkie triki, które pozwolą nam w kwadrans stworzyć zdrowy i zbilansowany posiłek. Nie zabrakło tutaj receptur na moje ulubione wegańskie trufle raw, pesto z marchewką, wrapy, naleśniki czy burgery buraczane – opowiadałam o moich wegańskich przepisach podczas spotkania w Tel Aviv Restaurant Food & Wine w Warszawie.

Książka skierowana jest do osób, które zaczynają swoją przygodę z wegetariańską i wegańską kuchnią lub próbują swoich sił w roślinnej kuchni. Ma im to ułatwić dział Baza z podstawowymi wegańskimi przepisami np. na hummus, pesto, mleko roślinne czy twarożek z migdałów. Następnie książka jest podzielona na działy Wiosna, Lato, Jesień, Zima. Dzięki temu możemy gotować sezonowo i z pomysłem.

 

Szefowie kuchni z restauracji Tel Aviv przygotowali poczęstunek wprost z książki. Były pyszne hummusy, bułeczki, miniburgery a nawet ziołowa lemoniada.  Nie zabrakło moich ulubionych świeżo wyciskanych olejów. Dzięki prasie do oleju Gorenje wszyscy zajadaliśmy się zdrowymi, roślinnymi tłuszczami ze słonecznika, orzechów włoskich, sezamu i złotego lnu. Była wspaniała wegetariańska uczta.

Wegańśka uczta podczas premiery Warzywa górą

 

Sprawdzone przepisy wegetariańskie

O tym, że kuchnia roślinna nie kończy się na hummusie i zielonych koktajlach, rozmawiano w restauracji Tel Aviv Food & Wine do późna. Zaproszeni goście podkreślali, jak ważna jest dla nich w kuchni sezonowość i prostota wykonania.
– Od wielu lat jestem pasjonatką gotowania oraz wszelkich wegańskich nowości kulinarnych. W tej książce znajdę całe mnóstwo zaskakujących przepisów. Na pewno w końcu przygotuję dzięki Kasi zakwas buraczany – rekomendowała aktorka Monika Mrozowska.Nie zabrakło dziennikarzy z ogólnopolskich mediów: Radia Pogoda, Radia Złote Przeboje, Zet Gold oraz telewizji. Prasę kolorową reprezentowali redaktorzy z magazynów Claudia, Gala, Slowly Veggie, Joy, Shape oraz serwisów internetowych.

Dziękuję za to, że jesteście. I za to, że chcecie pisać o roślinnej kuchni. To ważne, żebyśmy o tym rozmawiali. Dzięki temu zmieniamy świat i ludzką świadomość.

„Warzywa górą! Od korzeni po liście” – 127 przepisów kuchni roślinnej od 24 maja do kupienia w księgarniach na terenie całego kraju.