Tel Aviv Warszawa Poznańska
Oto miejsce w stolicy, do którego każdy foodies trafić powinien.
Niesamowita atmosfera, fine diningowa kuchnia, wegańskie menu i… prawdziwe osobowości, które tworzą to miejsce. Pozwólcie mi przedstawić: Jej Wysokość Tel Aviv Warszawa Poznańska 11. Ci ludzie lubią nas żywić roślinie.
Tel Aviv Warszawa menu
Jeśli chodzi o jedzenie, to Tel Aviv nie ma sobie równych. Królują dania kuchni izraelskiej. Warto zacząć od mezze, czyli deski przekąsek. Znajdziemy tutaj:
- falafele,
- szawarama,
- prażoną cieciorkę,
- 3 smaki hummusów,
- bakłażan Or Akiva,
- pikle arabskie,
- marokańska marchew z prażonym kuminem,
- buraki balsamico z kolendrą,
- marynowana rzodkiew,
- harissa,
- pita lafa,
- aioli.
Macie pytania? To przecież tylko przystawki. I to na jednej desce! Cena to niecałe 30 zł.
Hummus to znaczy móc!
Tel Aviv Warszawa Poznańska 11 słynie z genialnych hummusów. Do wyboru oprócz:
- wersji klasycznych,
- z oliwkami na gorąco,
- tricolor,
- w gęstym sosie curry,
- z wykorzystaniem wspaniałej szakszuki,
- hummus zhug, czyli z intensywnie kolendrowy łagodnym sosem.
Co do jedzenia w Tel Avivie?
Garnuszek coco curry, to genialne kotleciki sojowe w gęstym sosie cebulowym na mleku kokosowym. A może falafele? Tutaj wybór jest ogromny. Jednym z niezapomnianych doznań smakowych jest też Budda Burger Set. W Tel Avivie takie pyszności to prawdziwe delicje.
A na deser mamy do wyboru bezsernik, brownie z chili lub kremowe rafaello. Na smaka polecam praliny.
Co do picia w Tel Avivie?
W menu Tel Aviv znajdziemy niesamowite mieszanki herbat i naparów, wśród moich ulubionych jest „Om”, biała herbata z mieszanką ziół. Idealna na wyciszenie i do medytacji.
Tel Aviv Warszawa Poznańska 11 słynie także z bogatej karty doskonałych wegańskich i ekologicznych win. Wśród nich królują te pochodzące z Izraela, ale nie tylko. Obsługa potrafi doradzić w tym temacie nawet najbardziej wymagającym klientom.
Weganska kuchnia i doskonały kucharz
Dominuje tutaj kuchnia bliskowschodnia: izraelska, marokańska, arabska, pełna wyrazistych smaków, doskonałej jakości aromatycznych przypraw i orientalnych smaków. Nie zawsze jest ostro, ale zawsze wegańskie potrawy mają charakterystyczny, niezapomniany smak. Wielokulturowy tygiel jakim jest izraelski Tel Aviv stał się inspiracją zarówno do nazwy lokalu, jak i menu. To za sprawą szefa kuchni Michała Babińskiego. Jego smak i gust doceniają najwięksi, stąd restauracja Tel Aviv Food & Wine znalazła się wśród wyróżnionych czapką w przewodniku Gault & Millau.
Tel Aviv historia powstania
Trzeba tutaj napisać wprost – nie byłoby Tel Aviv Food & Wine przy ul. Poznańskiej 11 gdyby nie właścicielka – Malka Kafka. To za jej sprawą, ideą i pomysłami powstała ta restauracja. Malka to kosmopolityczna kobieta, pełna szczytnych celów. Wymarzyła sobie lokal, w którym serwowano by wegańskie potrawy na jak najwyższym fine diningowym poziomie. Przy okazji lokal miał pokazywać, że możliwa jest kuchnia, która nie krzywdzi zwierząt, a oferuje wspaniałe dania.
Malka Kafka – właścicielka Tel Avivu
Malka Kafka to prawdziwa osobowość, wizjonerka, tworczyni niesamowitych projektów, autorka książki „God food”. Pierwszą swoją firmę założyła w wieku 19 lat, rozwijała projekty pod kątem marketingowym, działa na rzecz równego dostępu ludzi do zasobów jakimi jest praca, jedzenie i zdrowie. Jej kulinarne zainteresowania są szerokie, podobnie, jak horyzonty. Ma w sobie niesamowitą energię, którą zaraża wszystkich dookoła. Znaleźć się w jej pobliżu to miła odmiana od szarej rzeczywistości. Rozmowy z nią o jedzeniu to dla mnie czysta przyjemność.
Prestiżowy certyfikat V-label dla Tel Avivu
Dania, które powstają w Tel Aviv Warszawa Poznańska są nie tylko wegańskie, także bezlaktozowe i bezcukrowe, a to oznacza naprawdę zdrową kuchnię. Starania ekipy Tel Avivu doceniła również szwajcarska organizacja przyznając jako pierwszej w Polsce certyfikat V-label dla lokalu całkowicie wegańskiego, którego kuchnia spełnia najwyższe wymogi pod kątem dbałości o jakość i sposób przygotowania roślinnego menu.
Kuchnia wegańska w Warszawie rozwija się
Trend związany z kuchnią wegańską rozwija się w Polsce niezwykle prężnie. Odpowiedzią na niego jest także rozwój Tel Avivu. W tej chwili powstały 3 kolejne lokale w stolicy pod brandem Tel Aviv Urban Food:
- ul. Mickiewicza 19
- ul. Niepodległości 142a
- Hala Gwardii
Za całokształt odpowiada general manager – Marcin Gilowski, człowiek z pasją do tego, co robi.
A najlepsze jest to, że Tel Aviv dopiero zaczyna! Kolejny lokal otwiera swoje wegańskie menu w Łodzi. Wkrótce kolejne miasta w Polsce. Wszystko na zasadach przyjaznej franczyzy i w atmosferze ogromnej pasji do jedzenia.
A wy, w jakich miastach chcielibyście zobaczyć Tel Aviv? Piszcie w komentarzach.
Tel Aviv Warszawa Poznańska 11 musicie odwiedzić koniecznie.
lokal czynny:
- poniedziałek- czwartek: 11.00-00.30
- piątek 11.00-2.00
- sobota 10.00-2.00
- niedziela 10.00-23.30
Warto zarezerwować stolik, bo nie zawsze uda wam się znaleźć miejsce. Wszak Tel Aviv przy Poznańskiej ma status lokalu kultowego.