Ekogospodyni zaradna i oszczędna czyli warsztaty kulinarne dla KGW Modlica
Warsztaty kulinarne dla KGW Modlica koło Łodzi odbyły się w ramach projektu „Kuźnia talentów Jadwigi Zamoyskiej – warsztaty kulinarne z Katarzyną Gubałą i wyprawa przyrodnicza. Gospodyni powinna być zaradna i oszczędna uważała generałowa i w takim przekonaniu zrealizowaliśmy wspólne spotkanie dla członkiń KGW.
Realizacja projektów odpowiedzialnych społecznie to dla Kół Gospodyń Wiejskich wartość podwójna, a dla mnie ogromne pole do kulinarnych pomysłów i satysfakcja z ambitności dzieła.
Generałowa Jadwiga Zamoyska promotorka pracy kobiet
Jadwiga Zamoyska wyszła za generała Władysława Zamoyskiego w 1852 roku. Towarzyszyła mężowi w podróżach służbowych po Anglii, Turcji. Mieszkała w Paryżu. Założyła szkołę życia chrześcijańskiego, a po śmierci brata przeniosła się na stałe do Kórnika zakładając Szkołę Domowej Pracy Kobiet. Do zajęć podopiecznych należała nauka haftu, szycia, gotowania, ale też czytanie literatury, zajęcia z historii, geografii i rysunku.
Generałowa Jadwiga Zamoyska propagatorka ekopostaw
Najbardziej znana książką generałowej, która opublikowała było wydanie „O wychowaniu” tłumaczące i proponujące zasady życia w rodzinie, wychowania dzieci i nauki postaw patriotycznych. Były tam porady związane zarówno z zaradnością w kuchni, jak i te o dzieleniu się posiadanymi dobrami z bliźnim czy szacunkiem dla jedzenia. Współcześnie było by jej blisko zarówno do ekologicznych postaw, poszanowania dla środowiska naturalnego, jak i zasad w nurcie „zero waste” związanych z niemarnowaniem żywności.
Warsztaty kulinarne w ramach kuźni talentów Jadwigi Zamoyskiej
Obecnie warsztaty kulinarne to sposób na realizację projektów odpowiedzialnego społecznie. Stąd pomysły na wspólną integrację KGW Modlica w projekcie „Kuźnia talentów Jadwigi Zamoyskiej” poprzez:
- warsztaty ze zdrowej kuchni w nawiązaniu do dziedzictwa kulinarnego regionu: dania z kaszy, kiszonki, miody i oleje tłoczone na zimno – w kontekście zaleceń generałowej Jadwigi Zamoyskiej
- podnoszenie świadomości lokalnego bogactwa natury i walorów przyrodniczych (wspólne zbieranie dobroczynnych ziół i chwastów, z których powstaną dodatki do każdego dania),
- docenianie dorobku przeszłych pokoleń poprzez wspólne gotowanie dań zakorzenionych w tradycji regionu;
- wykład etnograficzny wykorzystujący walory przyrodnicze miejsca;
- zdrowie na talerzu poprzez naukę zdrowej diety.
Wspólne warsztaty przybliżające rośliny wokół KGW Modlica
Jadalne chwasty to nic innego jak dobroczynne zioła. Nieco zapomniane, dawniej używane dla poprawienia kondycji i podreperowania zdrowia. Przez wieki zioła pomagały w leczeniu wielu dotkliwych schorzeń, wzmacniały w chwilach osłabienia organizmu i pomagały w poprawie samopoczucia.
Świeże zioła podczas warsztatów kulinarnych
Wraz z członkiniami Koła Gospodyń Wiejskich w Modlicy, ich rodzinami i znajomymi wybraliśmy się na wyprawę przyrodniczą, gdzie poznaliśmy dobroczynne właściwości ziół i chwastów najczęściej występujących w okolicy. To z nich zrobiliśmy zielne bukiety, a następnie wykorzystaliśmy podczas warsztatów kulinarnych.
Dziedzictwo kulturowe regionu i wsi
Wspólnie sięgnęliśmy do tradycji regionu, wskazówek Jadwigi Zamoyskiej i receptur na zdrowie wydobywając na światło dzienne niezwykłe smaki. Nawiązując do dziedzictwa kulturowego przygotowaliśmy historyczne dania, które w nowoczesnej odsłonie zostaną przekazane obecnym pokoleniom.
Wiejska kuchnia regionalna w KGW
Kuchnia regionalna wywodzi się z tradycji wiejskiej. Zapracowane gospodynie nie miały niegdyś zbyt wiele czasu na wymyślanie oryginalnych potraw, a i dostępność produktów była ograniczona.
Kuchnia sezonowa i lokalna
Tradycyjne receptury powstały zatem dzięki talentom kucharskim naszych babć i prababć, na bazie tego, co było „pod ręką”.
Taka też była nasza warsztatowa kuchnia, oszczędna i roztropna – jak przykazuje generałowa Zamoyska. A do tego umiarkowana i akuratna, czyli w zgodzie z lokalnymi i sezonowymi możliwościami w kuchni.
Jeśli masz ochotę na edukacyjne warsztaty kulinarne dostosowane do potrzeb i pomysłów Twojego KGW z wykładem o zdrowym żywieniu, a nawet wyprawą przyrodniczą - pisz lub dzwoń. Wspólnie wymyślimy naprawdę ciekawe i ambitne warsztaty - wyjazdowe lub stacjonarne w siedzibie Twojego Koła Gospodyń Wiejskich. Więcej namiarów w zakładce KONTAKT. Realizuję także warsztaty w ramach programów grantowych i projektów gminnych dofinansowań dla KGW.