Cukiniowe roladki z hummusem, miętą i buraczanym pudrem
Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi to naprawdę roślinne targi. Podczas warsztatów kulinarnych udało nam się stworzyć z Mirosławem Jabłońskim, szefem kuchni Vienna House Andel's zielone dzieła sztuki.
Na talerzach z otrąb Biotrem wylądowały prawdziwe pyszności. Wszyscy zastanawialiśmy się – co zrobić z cukinią w sezonie? Odpowiedź była prosta – cukiniowe roladki. A jeśli do tego lubimy hummus… To sprawa jest już jasna.
Roladki z ogórków nadziewaliśmy buraczanym hummusem z nutą świeżej eko mięty od Baziółka. To dobry pomysł, by z tym daniem zbliżyć się do arabskich smaków lub wręcz do kuchni izraelskiej. Mięta i hummus zawsze szły ze sobą w parze. Można tez przełamać smaki tradycji i zastąpić miętę np. listkami bazylii.
Do tego kiełki, jarmuż, rukola, a nawet natka pietruszki. Dla finiszu całość posypywaliśmy liofilizowanym burakiem Sosa od Bidfood Farutex. Liofilizacja jest procesem suszenia produktu po wcześniejszym jego zamrożeniu. Dzięki tej metodzie z produktu jest usuwane nawet do 96% wody. Liofilizaty to najbardziej naturalne oraz aromatyczne produkty. Takiego zdania tez byli uczestnicy tagów Natura Food & beEco 2020 w Łodzi, którzy przygotowywali, a potem degustowali z nami te dania.
SKŁADNIKI:
HUMMUS:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 upieczony burak
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól do smaku
ROLADKI
- 1–2 duże cukinie
- 2–3 ogórki sałatkowe
- garść ziół np. listki mięty lub bazylii np. od Baziółka
- 2 garście rukoli
- sól i pieprz do smaku
- liofilizowany burak Sosa np. od Bidfood Farutex
Jak wykonać cukiniowe roladki z hummusem?
Ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miseczki. Dodajemy obranego i pokrojonego buraka, oliwę, tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą (uważajmy z soleniem – ciecierzyca z puszki może być już słona). Dokładnie blendujemy.
Cukinię i ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plastry, używając obieraczki do ziemniaków. Na plastrach cukinii układamy po 2–3 plasterki ogórka.
Na początku naszego rulonu nakładamy łyżkę hummusu, dodajemy 4–6 listków świeżej mięty, rukoli, kiełków czy jarmużu. Całość zwijamy w ruloniki.
Podajemy od razu!