Katarzyna Gubała
VegLab

Cukiniowe roladki wegański szybki przepis

Cukiniowe roladki z hummusem, miętą i buraczanym pudrem

Targi Natura Food & beEco 2020 w Łodzi to naprawdę roślinne targi. Podczas warsztatów kulinarnych udało nam się stworzyć z Mirosławem Jabłońskim, szefem kuchni Vienna House Andel's zielone dzieła sztuki.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Na talerzach z otrąb Biotrem wylądowały prawdziwe pyszności. Wszyscy zastanawialiśmy się – co zrobić z cukinią w sezonie? Odpowiedź była prosta – cukiniowe roladki. A jeśli do tego lubimy hummus… To sprawa jest już jasna.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Roladki z ogórków nadziewaliśmy buraczanym hummusem z nutą świeżej eko mięty od Baziółka. To dobry pomysł, by z tym daniem zbliżyć się do arabskich smaków lub wręcz do kuchni izraelskiej. Mięta i hummus zawsze szły ze sobą w parze. Można tez przełamać smaki tradycji i zastąpić miętę np. listkami bazylii.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Do tego kiełki, jarmuż, rukola, a nawet natka pietruszki. Dla finiszu całość posypywaliśmy liofilizowanym burakiem Sosa od Bidfood Farutex. Liofilizacja jest procesem suszenia produktu po wcześniejszym jego zamrożeniu. Dzięki tej metodzie z produktu jest usuwane nawet do 96% wody. Liofilizaty to najbardziej naturalne oraz aromatyczne produkty. Takiego zdania tez byli uczestnicy tagów Natura Food & beEco 2020 w Łodzi, którzy przygotowywali, a potem degustowali z nami te dania.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

SKŁADNIKI:

HUMMUS:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 upieczony burak
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól do smaku

 

ROLADKI

  • 1–2 duże cukinie
  • 2–3 ogórki sałatkowe
  • garść ziół np. listki mięty lub bazylii np. od Baziółka
  • 2 garście rukoli
  • sól i pieprz do smaku
  • liofilizowany burak Sosa np. od Bidfood Farutex

 

Jak wykonać cukiniowe roladki z hummusem?

Ciecierzycę odsączamy i wsypujemy do miseczki. Dodajemy obranego i pokrojonego buraka, oliwę, tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą (uważajmy z soleniem – ciecierzyca z puszki może być już słona). Dokładnie blendujemy.

Cukinię i ogórki kroimy wzdłuż w cienkie plastry, używając obieraczki do ziemniaków. Na plastrach cukinii układamy po 2–3 plasterki ogórka.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Na początku naszego rulonu nakładamy łyżkę hummusu, dodajemy 4–6 listków świeżej mięty, rukoli, kiełków czy jarmużu. Całość zwijamy w ruloniki.

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne

 

Podajemy od razu!

Natura Food & be Eco Łódź Katarzyna Gubała warsztaty kulinarne