Katarzyna Gubała
VegLab

Bioweekend w hotelu Dębowym

Życie w rytmie slow, czyli Bioweekend w Hotelu Dębowym

Od soboty do niedzieli trwał Bioweekend w Hotel Dębowy Biowellness & SPA w Bielawie. 2 ogromne parki, biostaw i niezwykłe aktywności czekały na gości, którzy tłumnie zjechali z całego Dolnego Śląska. 

  • warsztaty ze zdrowej kuchni
  • poszukiwanie jadalnych chwastów
  • ‍joga
  • medytacja i uważność jedzenia
  • lokalni producenci zdrowej żywności
  • kiermasz
  • animacje dla dzieci

Animacje dla dzieci podczas warsztatów z jadalnych chwastów

Katarzyna Gubała, diet coach i autorka książek m.in. „Wege w kwadrans” przygotowała warsztaty kulinarne ze zdrowego jedzenia, a także 2 wyprawy po pałacowych parkach w poszukiwaniu jadalnych chwastów. Wykorzystanie lokalnych ziół to była podstawa warsztatów. Na wyprawie udało nam się między innymi znaleźć:

  • podagrycznik,
  • mniszek pospolity,
  • babka zwyczajna,
  • krwawnik pospolity,
  • rumianek,
  • koniczyna łąkowa,
  • gwiazdnica pospolita,
  • wyka ptasia,
  • marchew zwyczajna,
  • mak polny,
  • chaber bławatek.

W trakcie licznych warsztatów kulinarnych powstawały niesamowite, oryginalne dania, m.in. pesto z chwastów.

pesto z chwastów

Cukiniowe roladki podbiły serca nie tylko samych uczestników warsztatów, ale także licznie przybyłych blogerów. Powstała ich taka ilość, że na degustację załapała się także ekipa zgromadzona przy saunach.

Cukiniowe roladki

Podczas Bioweekendu do przygotowania słodyczy i zdrowego pesto użyliśmy ekologicznych olejów od BioPlanete. Najmłodszym najbardziej przypadły do gustu gryczane wafle smarowane pesto z podagrycznika. Dorośli decydowali się na klasykę – pietruszkowe smarowidła i przekąski z bananów.

Dzieci rozgryzały przepisy na Thermomix

Degustowaliśmy także kilka ekologicznych rodzajów mlek roślinnych Natumi.

Degustacji towarzyszyły soki z brzozy „Oskoła” od Marwit.

Próbowali ich także odwiedzający biojarmark i saunarium. 

Marcin Raczek szef kuchni restauracji Hotelu Dębowy dla zgromadzonych stworzył niezwykły chłodnik na bazie awokado i roślinne sakiewki na grilla, a ekipa hotelu zachęcała do degustacji orzeźwiających lemoniad. Bioweekend w Bielawie to pierwsza edycja tego typu imprezy. Jak podkreślała dyrektor obiektu Karolina Sochaj, w przyszłym roku odbędzie się kolejna.

Koncept Szumi LAS stworzył z gośćmi ekologiczny las w słoiku, a redaktor naczelna magazynu V-mag Łucja Wierzchowska opowiadała o tym, jak żyć w rytmie slow. 

redaktor naczelna magazynu V-mag Łucja Wierzchowska opowiadała o tym, jak żyć w rytmie slow

Odbyły się wykłady o uzdrawiającej sile kamieni, prozdrowotnych właściwościach Ajurwedy i warsztaty ceramiczne oraz pokazy kulinarne. Na gości czekało aż 8 różnych rutuałów saunowych i kąpiele w naturalnym biostawie. Mistrzami ceremonii była Kamila i Marcin, którzy dawali popis wspaniałych umiejętności podczas pokazów.

Patroni medialni

Wydarzenie relacjonowało Radio Wrocław, Radio RAM, telewizja Sudecka i licznie przybyli na event blogerzy, magazyn V-mag, Ekostyle oraz Mint – magazyn dla mam. 

Katarzyna Gubała i Marcin Raczek, szef kuchni w Hotelu Dębowy promują Bioweekend w Radiu Wrocław

Katarzyna Gubała i Marcin Raczek, szef kuchni w Hotelu Dębowy promują Bioweekend w Radiu Wrocław

Ekipa Hotelu Dębowego i Rezydencji spisała się naprawdę dzielnie. Wszystko było zapięte na ostatni guzik, goście zadowoleni, a obiekt doskonale przygotowany. Na zgromadzonych czekały mapy hotelu, obu parków i umiejscowienia wszystkich atrakcji.

Na korzystających z sauny czekała kąpiel w ekologicznym biostawie oraz orzeźwiające napoje i zapierające dech w piersiach okoliczności przyrody.