Zupa cebulowa w Pytaniu na śniadanie wydanie zupy świata
Zupa cebulowa to specjalność Francuzów, ale i Czesi nie ustępują swoim zamiłowaniem do niej. W porannym programie „Pytanie na śniadanie” Kuba Steurmark i ja przygotowaliśmy kilka zup świata. Tutaj prezentuję przepis na jedna z nich.
Składniki na garnek zupy:
- 2 kg białej słodkiej cebuli,
- 400 ml wytrawnego wina typu riesling,
- olej do smażenia,
- ½ kostki margaryny lub masła,
- 1 łyżka kopiasta mąki,
- 100 ml brandy,
- sól,
- pieprz,
- świeży tymianek,
- bagietka,
- 200 g tartego sera wegańskiego lub w oryginale Gruyere
Przepis na wegańską zupę cebulową:
Cebulę pokrój w bardzo drobne piórka i smaż na małym ogniu na oleju w garnku. Smaż tak długo aż będzie lekko brązowa, dodaj brandy i odparuj alkohol na dużym ogniu, dodaj margarynę, stop ją, dodaj mąkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając około 5 minut.
Dodaj wino. Duś około 10 minut a następnie całość zalej wywarem.
Gotuj następne 30-40 minut.
W tym czasie pokrój bagietkę, posyp tartym serem i tymiankiem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 5-7 minut. Serwuj gorącą zupę z serową grzanką. Gotowe.
Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.
Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy: