Zróbmy to we dwoje czyli warsztaty kulinarne w Walentynki
Zróbmy to we dwoje, czyli Walentynki nad morzem w Hotelu Amber Baltic Międzyzdroje - kulinarne warsztaty z Katarzyną Gubałą. Tak oryginalnych Walentynek jeszcze nie było! Stworzyliśmy dania na miarę mistrzów miłosnej gastronomii!
Warsztaty kulinarne w Walentynki nad morzem
W te Walentynki zapraszamy was na warsztaty kulinarne, na których nie tylko nauczycie się gotować zdrowe i pełne aromatów dania, ale też przeżyjecie niezwykle romantyczną przygodę w kuchni pod okiem Katarzyny Gubały, autorki książek kulinarnych i ekspertki z „Pytania na śniadanie”.
Miłosne warsztaty kulinarne dla par i singli
Dla par przewidzieliśmy specjalne podwójne upominki, a dla singli – food dating. Nie ważne czy przyjdziesz sam lub sama. Być może opuścisz nasze warsztaty w towarzystwie drugiej połówki pomarańczy!
Pamiętajcie, że słodko może smakować naprawdę zdrowo, a kuchnia oznaczać niejedno miłosne szaleństwo. Postanowiliśmy pokazać wam kilka naprawdę zdrowych i rozgrzewających zmysły dań, które z łatwością odtworzycie także w domu. Będzie pikantnie i zmysłowo.
Przyprawy dla zakochanych w kuchni walentynkowej
- Kuchnia dla zakochanych powinna obfitować w ostrzejsze przyprawy. Przyda się odrobina ostrego chili czy imbiru. Warto postawić także na Tabasco ze sporą dawką kapsaicyny.
- Wśród miłosnych afrodyzjaków najpopularniejszy jest pieprz. Chociaż stosujemy go powszechnie, to wersja kajeńska jest niezwykle intensywna, nie tylko w kuchni.
- Sporo osób uważa, że w kuchni dla zakochanych powinien się znaleźć seler naciowy. Ma on właściwości wzmacniające i zdecydowanie pomaga w zdrowej diecie. Należy go jednak stosować regularnie, a nie tylko w Walentynki.
Zioła w miłosnej kuchni
Dla osób, które chciałyby nadać pikanterii potrawom podczas walentynkowej kolacji warto polecić lubczyk. To zioło od wieków było synonimem miłości na naszym terenie. Zresztą nazwa lubczyk bierze się od czasownika lubić, lubować. Lubczyk najchętniej wykorzystywany jest w daniach typu rosół. Możemy z lubczykiem także przygotować wywar warzywny, który będzie smaczny i lekki, jeśli walentynkową kolację planujemy mieć złożoną z większej liczby dań. Lubczyk pojawił się także podczas naszych warsztatów kulinarnych w Amber Baltic w Międzyzdrojach. Przyprawiliśmy nim burgery!
Kulinarne warsztaty z Katarzyną Gubałą w Amber Baltic Międzyzdroje
Osobom, które planują warsztaty kulinarne walentynkowe polecę jako dodatek także rozmaryn. To nietypowe zioło nadaje intensywnego smaku daniom, świetnie nadaje się także do aromatyzowania lemoniad i drinków na bazie alkoholu.
A jeśli na walentynkowej kolacji w hotelu zdarzy wam się zjeść dania ze sporą zawartością czosnku, cebuli lub ryb i będziecie obawiać się o świeżość swojego oddechu – to z pomocą przyjdzie wam natka pietruszki. Żute listki sprawią, że oddech znów będzie miał przyjemny zapach. Można potem dodać nieco mięty do napoju i walentynkowa kolacja przebiegnie w odświeżającej wręcz atmosferze…
Warsztaty gotowania w Międzyzdrojach nad morzem
Podczas Walentynkowych warsztatów w Hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach wspólnie przygotowaliśmy:
- Cukiniowe cannelloni nadziewane włoską pate di verdura z rukolą, pędami groszku na salsie pomidorowej
- Energetyczne tabbouleh, czyli libańska sałatka podawana w dojrzałych pomidorach!
- Tajska rozgrzewająca zupa na mleczku kokosowym z pęczkiem świeżej kolendry i krewetkami
- Mniburgerki z jackfruita z coleslawem z czerwonej kapusty i ostrym limonkowym sosem
- Minitartaletki na bazie orzechów włoskich z crema di aranciata i jadalnymi kwiatami
- Flambirowana w Aperolu gruszka z pikantną czekoladową polewą na bazie płatków chili
Miłosne warsztaty kulinarne w Hotelu Amber Baltic w Międzyzdrojach
Zapraszam was na zdrowe menu, które zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Spróbujemy własnoręcznie przygotować coś niezwykłego i na pewno nikt nie wyjdzie głodny! Wśród atrakcji znalazły się także degustacje, rozmowy o gotowaniu, konkursy z nagrodami, porady z zakresu diety roślinnej. W cenie otrzymacie także przepisy oraz kieliszek z bąbelkami. Zróbmy to we dwoje, czyli Walentynki w Amber Baltic Międzyzdroje - kulinarne warsztaty z Katarzyną Gubałą.
Menu kochanków, czyli co warto jeść w Walentynki
Odpowiedni jadłospis jest w stanie wzmóc pożądanie partnerów, dodać im energii i witalności. To łatwy, smaczny i przyjemny sposób na podsycenie atmosfery . Wybierając się do warzywniaka, warto więc wybrać te warzywa i owoce, które naturalnie wspomogą w nas pragnienia.
OWOCE – są lekkostrawne. Szczególnie polecane są podczas miłosnej uczty. Przecież nie zawsze musicie tylko kochać się w łóżku. Przygaście światło, zasłońcie okna, włączcie nastrojową muzykę. A do tego – kosz owoców. Mogą to być pokrojone w kostkę banany i melony. Zróbcie sobie owocową sałatkę. By soki kobiece były słodsze, a męska sperma miała lepszy smak, warto jeść sporo moreli i brzoskwiń. Niezastąpione w sypialni świetnych kochanków powinny być także owoce granatu. Może spróbujecie te wszystkie pyszności zjadać wprost z waszych ciał?
WARZYWA – odpowiednio wyselekcjonowane gatunki są w stanie nie tylko podnieść temperaturę w sypialni, ale także o wieeeele wydłużyć miłosne uniesienia. Bulwy kopru włoskiego pobudzają męską potencję, a pietruszka wzmacnia i ożywia ospałego kochanka. Najpopularniejszym afrodyzjakiem w Polsce jest seler. Zjadany na surowo wzmacnia odporność organizmu, ale co najważniejsze – zwiększa długość trwania miłosnych uniesień. Spróbujcie jeść więcej warzywnych sałatek. Dobrym pomysłem jest zastąpienie obfitej kolacji właśnie warzywnymi rozmaitościami.
JAJA – od lat znany afrodyzjak dla mężczyzn. Specjaliści polecają jedzenie ich w formie surowej. Dla tych, którzy nie chcą aż tak się poświęcać, istnieje łatwiejszy sposób – jaja lekko ścięte. Wystarczy poprosić partnerkę by zaserwowała nam na śniadanie 2 jajka na miękko, a już wieczorem możemy spodziewać się pierwszych efektów. Szczególnie jeśli pani domu do kolacji przywdzieje zwiewną haleczkę…
OWOCE MORZA – najpopularniejsze afrodyzjaki w Europie. W Polsce nadal nie doceniane ze względu na trudności w dostępie do asortymentu – szczególnie tego świeżego. Ostrygi, krewetki, homary. Tutaj każdy gatunek doda rozkoszy i podkręci miłosną atmosferę w alkowie. Jeśli jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki, można posiłkować się koktajlem z krewetek. Wystarczy zmiksować kilka sztuk ze świeżymi owocami lub warzywami.
PRZYPRAWY – to niewyczerpane źródło przyjemności. Zapomnijmy o soli i pieprzu. Najlepiej nakręcać się na miłosne igraszki szczyptą pikanterii każdego dnia. Przyprawy szczególnie polecane są podczas obfitych posiłków, jako dodatek przy romantycznej kolacji we dwoje. Nie ma to jak szczypta cząbru czy kminku byśmy nabrali energii do działania i ochoty na swawole. Oto najpopularniejsze przyprawy, które wzmogą w was namiętność:
- cynamon,
- lubczyk,
- chili,
- kolendra,
- gałka muszkatołowa,
- imbir.
Szczególnie ten ostatni potrafi zdziałać cuda. Imbir doda ci nie tylko skrzydeł, ale także wyostrzy zmysły, wzmoże apetyt na partnerkę oraz pobudzi krążenie na wyższe obroty. Odrobina sproszkowanego specyfiku dodana do owocowej sałatki zachęci was oboje do dalszej zabawy. Dla koneserów polecamy kandyzowany korzeń imbiru.
NAPOJE – przede wszystkim dobrze jest pić naturalne soki. Jeśli zaś zdecydujemy się na alkohol, to tylko w małych ilościach. Jedna, góra dwie lampki wina czy szampana tylko pomogą wam zabrać się do dzieła. Trzeci kieliszek może już okazać się katastrofą.
Nastrój w sypialni poprawią także świece zapachowe, kadzidełka i olejki eteryczne. Włączcie ulubioną muzykę. A może zacząć od szampańskiej uczty w hotelowej wannie w Amber Baltic w Międzyzdrojach? Kto wie co się wydarzy później?!
Pożądanie na życzenie
Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą:
w medycynie ludowej:
czosnek, korzeń żeń-szenia, potrawy z niektórych gadów, wyciągi z pająków, ekstrakt z muszek hiszpańskich, rogi jelenia syberyjskiego, sproszkowany róg nosorożca, gniazda jaskółcze, wino, cynamon, wanilia, imbir, goździki, kardamon, lubczyk, mandragora, mak, marchew.
w aromaterapii:
olejki eteryczne z drzewa sandałowego, imbiru, jaśminu oraz ylang ylang. Używać ich można do kąpieli, masażu lub do kominka aromaterapeutycznego.
Dla uzyskania intensywniejszego działania poleca się mieszankę olejków eterycznych: 6 kropli olejku z drzewa sandałowego, 3 krople olejku z szałwii, 2 krople olejku jaśminowego, 3 krople olejku z mandarynki, 1 kropla olejku imbirowego.