Zamek Topacz - Camastra, Berton, Borys
The World od Masters - pod takim hasłem w Zamku Topacz na Dolnym Śląsku miało miejsce niezwykłe wydarzenie – kolacja degustacyjna w wykonaniu mistrzów kulinarnych.
Wśród zaproszonych gości na imprezie pojawił się m.in. Daniel Sielicki, przedstawiciel firmy Rational wraz z małżonką. O idealną atmosferę zadbała zaś Patrycja Dawgiert, kierownik marketingu Zamku Topacz.
Andrea Camastra – szef kuchni Senses
Pierwszy z zaproszonych mistrzów to niezwykła osobowość w polskiej gastronomii. Szef kuchni warszawskiej restauracji Senses jest znany przede wszystkim ze swojej techniki kulinarnej “note by note”.
Wyabstrahowany smak w specjalnym laboratorium przyciąga do kuchni Andrea Camastry wybitne osobowości i prawdziwych smakoszy. Lokal został odznaczony gwiazdką Michelin. Nic dziwnego. W Senses czekają na nas najbardziej naturalne, autentyczne i pełne doświadczenia smakowe. Dla zgromadzonych gości w Zamku Topacz Andrea Camastra przygotował panna cotta z migdałami.
Andrea Breton z Ristorante Berton w Mediolanie
Drugą niezwykłą osobowością świata gastronomii, która zawitała do Zamku Topacz był Andrea Breton – wybitny szef kuchni. Dla przybyłych na kolację “The World of Masters” zorganizowaną przez magazyn “Food and Friends” stworzył niezwykłe kulki parmigiana z bakłażanem, szafranowe risotto z sosem z czerwonego wina oraz pieczone przegrzebki. Andrea Berton szef kuchni, ale także współwłaściciel dwóch nagrodzonych gwiazdką Michelin restauracji Ristorante Berton w Mediolanie oraz Berton Al Lago nad jeziorem Como.
Ważnym wydarzeniem, które towarzyszyło spotkaniu był konkurs dla młodych kucharzy na idealne włoskie danie. Jeden z trzech finalistów oprócz nagrody pieniężnej wygrywał także staż w restauracji Andrei Bertona.
Rafał Borys – szef kuchni Zamku Topacz
Mistrzowska zupa z topinambura zaserwowana w formie lekkiej pianki to dzieło Rafała Borysa – niezwykle utalentowanego szefa kuchni Zamku Topacz, który w swojej dotychczasowej karierze miał przyjemność pracować z takimi osobistościami jak Gordon Ramsey. Miałam przyjemność wielokrotnie próbować jego kuchni i zachwycać się niezwykłymi smakami wyczarowanymi w murach tak fantastycznego miejsca, jak zamek Topacz.
Poniżej jedno z finałowych dań podczas konkursu – risotto buraczane z kiełkami buraka.
Dziękuję za zaproszenie całej ekipie Zamku Topacz oraz Igorowi Grzeszczukowi – redaktorowi naczelnemu magazynu “Food and Friends”, który był siłą sprawcza tego wydarzenia.