Katarzyna Gubała
VegLab

Kolacja Mistrzów w Zamku Topacz: Gubała, Camastra, Breton, Borys

Zamek Topacz - Camastra, Berton, Borys

The World od Masters - pod takim hasłem w Zamku Topacz na Dolnym Śląsku miało miejsce niezwykłe wydarzenie – kolacja degustacyjna w wykonaniu mistrzów kulinarnych.

kolacja degustacyjna w wykonaniu mistrzów kulinarnych

Wśród zaproszonych gości na imprezie pojawił się m.in. Daniel Sielicki, przedstawiciel firmy Rational wraz z małżonką. O idealną atmosferę zadbała zaś Patrycja Dawgiert, kierownik marketingu Zamku Topacz.

O idealną atmosferę zadbała zaś Patrycja Dawgiert, kierownik marketingu Zamku Topacz

Andrea Camastra – szef kuchni Senses

Pierwszy z zaproszonych mistrzów to niezwykła osobowość w polskiej gastronomii. Szef kuchni warszawskiej restauracji Senses jest znany przede wszystkim ze swojej techniki kulinarnej “note by note”.

Andrea Camastra – szef kuchni Senses

Wyabstrahowany smak w specjalnym laboratorium przyciąga do kuchni Andrea Camastry wybitne osobowości i prawdziwych smakoszy. Lokal został odznaczony gwiazdką Michelin. Nic dziwnego. W Senses czekają na nas najbardziej naturalne, autentyczne i pełne doświadczenia smakowe. Dla zgromadzonych gości w Zamku Topacz Andrea Camastra przygotował panna cotta z migdałami.

Dla zgromadzonych gości w Zamku Topacz Andrea Camastra przygotował panna cotta z migdałami.

Panna cota w wykonaniu Camastry

Andrea Breton z Ristorante Berton w Mediolanie

Drugą niezwykłą osobowością świata gastronomii, która zawitała do Zamku Topacz był Andrea Breton – wybitny szef kuchni. Dla przybyłych na kolację “The World of Masters” zorganizowaną przez magazyn “Food and Friends” stworzył niezwykłe kulki parmigiana z bakłażanem, szafranowe risotto z sosem z czerwonego wina oraz pieczone przegrzebki. Andrea Berton szef kuchni, ale także współwłaściciel dwóch nagrodzonych gwiazdką Michelin restauracji Ristorante Berton w Mediolanie oraz Berton Al Lago nad jeziorem Como.

Andrea Berton szef kuchni, ale także współwłaściciel dwóch nagrodzonych gwiazdką Michelin restauracji

Ważnym wydarzeniem, które towarzyszyło spotkaniu był konkurs dla młodych kucharzy na idealne włoskie danie. Jeden z trzech finalistów oprócz nagrody pieniężnej wygrywał także staż w restauracji Andrei Bertona.

konkurs dla młodych kucharzy na idealne włoskie danie

Rafał Borys – szef kuchni Zamku Topacz

Rafał Borys – szef kuchni Zamku Topacz z Katarzyną Gubałą

Mistrzowska zupa z topinambura zaserwowana w formie lekkiej pianki to dzieło Rafała Borysa – niezwykle utalentowanego szefa kuchni Zamku Topacz, który w swojej dotychczasowej karierze miał przyjemność pracować z takimi osobistościami jak Gordon Ramsey. Miałam przyjemność wielokrotnie próbować jego kuchni i zachwycać się niezwykłymi smakami wyczarowanymi w murach tak fantastycznego miejsca, jak zamek Topacz.

Poniżej jedno z finałowych dań podczas konkursu – risotto buraczane z kiełkami buraka.

risotto buraczane z kiełkami buraka

Dziękuję za zaproszenie całej ekipie Zamku Topacz oraz Igorowi Grzeszczukowi – redaktorowi naczelnemu magazynu “Food and Friends”, który był siłą sprawcza tego wydarzenia.

Kolacja mistrzów w Zamku Topacz