Katarzyna Gubała
VegLab

Wegańskie masło smarowidło z awokado i krwawnika

Wegańskie masło smarowidło z awokado i krwawnika

Krwawnik znajdziemy na łące czy działce. To roślina, powszechnie uważana za chwast, choć ma wiele dobroczynnych właściwości. Sprawdzony zarówno w chińskiej medycynie ludowej, jak i europejskiej klasztornej. Warto sięgnąć po krwawnik przy bólach menstruacyjnych, problemach trawiennych oraz przy krwawiących ranach.

 

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) to roślina w dawnych czasach gwarantującą dozgonną miłość! Był amuletem chroniącym od złego uroku, a ludy skandynawskie chronił przed trollami. W tamtej szerokości geograficznej sprawdził się także jako namiastka tytoniu!

 

Zbiór krwawnika i jego właściwości

Najlepiej zbierać młode listki. Są delikatniejsze i aromatyczne. Podobnie warto postępować w przypadku kwiatów. Warto postawić na te ledwie rozkwitnięte.

Najlepiej zrywać młode liście krwawnika pospolitego

Po krwawnik pospolity powinny sięgnąć osoby, które mają trudno gojące się rany. Zwalcza gorączkę i bóle brzucha. W postaci naparu poradzi sobie także z bólami menstruacyjnymi. Jest skuteczny zarówno przy bólu zęba, jak i nadciśnieniu. Warto go spożywać w małych dawkach, ale regularnie. Sprawdzi się jako dodatek do pesto, smarowideł, sałatek wielowarzywnych z odrobiną cytryny.

 

Przepis na masło smarowidło z awokado i krwawnika

Składniki:

  • 1 awokado
  • ½ soku z limonki lub cytryny
  • szczypta soli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek młodego krwawnika

 

Wykonanie wegańskiego smarowidła:

Awokado obieramy ze skórki i odpestkowujemy. Dodajemy do blendera wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny, odrobiną soli i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Liście krwawnika myjemy i osuszamy. Całość blendujemy na jednolitą masę. Podajemy ze świeżą bagietką.