Katarzyna Gubała
VegLab

Wegański bar Vega - gdzie zjeść wege we Wrocławiu

Wegański bar Vega

Gdzie zjeść wegetariańskie i wegańskie potrawy we Wrocławiu? Przychodzi mi jedno miejsce do głowy zawsze – bar Vega.

Vega we Wrocławiu to najstarsza roślinna restauracja w kraju. Niedawno obchodzili 30-lecie swojego istnienia. Jej założycielką jest Dorota Danowska, działaczka, weganka i niesamowita osobowość zielonego świata.

 

Początki Vegi

Wszystko zaczęło się 30 lat temu, kiedy Dorota postanowiła stworzyć miejsce dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa, tak jak ona. Pomogła jej mama. Znalazła zrujnowany lokal w centrum miasta i tak Vega we Wrocławiu pojawiła się w samym centrum – w Rynku. Wcześniej w tym miejscu był „Bar ratuszowy”. Dorota powiesiła pod spodem napis „bar wegetariański”.

 

Vega we Wrocławiu to wegańskie menu w 100%

Kiedyś menu w barze Vega opierało się na tym co było dostępne na roślinnym rynku: buraki, ziemniaki, kasze, zboża. Obecne wegetariańskie menu opiera się na sezonowych i lokalnych warzywach i owocach. To z nich powstają doskonałe burgery, falafele, kotlety, zupy i zapiekanki. Każdy wegetarianin i weganin poczuje się tutaj jak w raju. A co najpiękniejsze, do Vegi we Wrocławiu każdego dnia schodzą się także osoby, które na co dzień nie zawsze są na roślinnej diecie, ale chciałyby spróbować. To dobre miejsce. Pełne radosnych ludzi i wyśmienitych zapachów. Wspólnie robiliśmy tutaj także podczas Vegilii loterię, na która ufundowałam też książki “Warzywa górą! Od korzeni po liście”.

 

Dwa poziomy wege kuchni

Bar Vega we Wrocławiu to 2 poziomy, 2 piętra i 2 oferty. Na dole znajdziemy bardziej tradycyjne dania: zupy, kotlety, gulasze, zapiekanki. Tutaj też koniecznie spróbujmy słynnego wegańskiego majonezu i popijmy wszystko niesamowitym, domowym kompotem. Warto zamówić buraczane czy szpinakowe kotlety. Zaskakują smakiem, ilością wartościowych ziaren i orzechów w środku oraz doskonałą konsystencją. To moja pozycja numer jeden.

Niezapomniane będą też naleśniki na mleku ryżowym czy doskonałe tofu przyrządzane na setki sposobów.

Wegańska kuchnia świata

Na drugim piętrze mamy menu z karty. Królują tutaj kuchnie świata: meksykańska, izraelska, włoska. Znajdziemy tortille, pizze lub niesamowite smakowo wege burgery. Takie wegańskie menu jest w 100 procentach dopracowane, a osoby, które pracują na kuchni, to profesjonaliści i pasjonaci. Na wyższym piętrze znajdziemy też kanapy do siedzenia, wygodne fotele. Książki o tematyce wege i publikacje prozwierzęce.

 

Dobra kuchnia wege we Wrocławiu

Vega we Wrocławiu niezwykle pieczołowicie dba o poziom swoich potraw, ale też jakość składników. Nie znajdziemy tutaj nigdzie oleju palmowego, gotowych sosów czy półproduktów z paczki. W kuchni nie używa się chemicznych polepszaczy, a wszystkie potrawy są naturalnie przyprawiane.

Wszystkie dania przygotowywane są ręcznie przez uśmiechnięte panie kucharki. Takie domowej roboty są tutaj gołąbki, pierogi, samosy czy naleśniki. Warto spróbować.

 

Trudne początki w czasach komuny

Vega we Wrocławiu to miejsce kultowe w świecie wegetariańskim i wegańskim, ale nim się takim stało, przezywało wiele problemów. Na początku ze strony władzy ludowej. Bo jak taki zielony lokal miał istnieć w miejscu, gdzie tuz obok miały swoją siedzibę władze miasta, a rokrocznie odbywały się pochody pierwszomajowe? A jednak się udało. Mimo radykalnej odmowy sprzedaży kiełbasy i kaszanki podczas pierwszomajowych przemarszy. Na tak reprezentacyjne miejsce miało ochotę wielu, ale na szczęście bar Vega we Wrocławiu przetrwał. A co najpiękniejsze – do Vegi nadal przychodzą ci smaki klienci, którzy stołowali się w tym miejscu przed laty!

 

Wsparcie dla ludzi i zwierząt

Bar Vega we Wrocławiu to także kolebka jednej z największych polskich organizacji prozwierzęcej „Otwarte klatki”. To tutaj stowarzyszenie zaczynało. Zresztą nadal działa prężnie, a Dorota Danowska jest w pełni zaangażowana w działalność na rzecz zwierząt organizując nie tylko pomoc podczas interwencji, ale także wspierając przeciwników wycinania Puszczy czy organizując coroczną Vegilię – świąteczna kuchnię społeczną i spotkanie wielbicieli kuchni roślinnej.

Nie byłoby Vegi we Wrocławiu, gdyby nie niesamowici pracownicy. Niektóre panie pracują w tym miejscu od 25-30 lat. To i pyszne menu świadczy o tym miejscu lepiej, niż niejedna rekomendacja czy międzynarodowe odznaczenie.