Katarzyna Gubała
VegLab

Warsztaty kulinarne we Wrocławiu ze znanymi kucharzami

Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami

20 dzieci i ich rodziców pod czujnym okiem szefa kuchni Art Restauracji Grzegorza Pomietło przygotowywało dania podczas eventu podsumowującego dwuletni projekt #ArtKidsMenu. Gościem specjalnym tego wydania był Tomasz Królikowski, znany kucharz z programu „Pytanie na śniadanie”. Na warsztatach kulinarnych pojawiła się też piosenkarka Ania Kłys, a także liczne grono blogerów , influencerów i dziennikarzy.

Tomasz Królikowski kucharz Pyatnaie na śniadanie i Katarzyna Gubała ekspert kuchni roślinnej

 

Spaghetti królem dziecięcego stołu

- Wystarczy mi porządnej jakości puszka pomidorów, żebym z niej wyczarował spaghetti dla dzieci – śmiał się podczas finałowych warsztatów kulinarnych Tomasz Królikowski, popularny kucharz z programu „Pytanie na śniadanie”. Dzieci zgadzały się z nim w pełni. Według przeprowadzonych w trakcie dwuletniego projektu #ArtKidsMenu ankiet 8 na 10 dzieci wybierze właśnie tą potrawę!

Warsztaty kulinarne ze zdrowego żywienia we Wrocławiu

 

Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami to świetny pomysł na imprezę integracyjną dla firm. Niebanalne osobowości, niestandardowe menu i tajemnice zdradzane od kuchni – to może być nie lada gratka dla pracowników. Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami to opcja na integrację firmy, która jest do zrealizowania w zaledwie parę chwil. A po wszystkim prezent w postaci książki kulinarnej z autografem prowadzącej czy prowadzącego! To niezapomniana integracja.

Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami to świetny pomysł na imprezę integracyjną dla firm

 

Kuchnia łączy pokolenia

Warsztaty kulinarne w Art Hotelu we Wrocławiu podsumowywały trwający 2 lata projekt badający „Idealne dziecięce menu w restauracji”. Ponad 300 ankiet, tyleż samo dzieci zadecydowało o tym, jakie potrawy powinny pojawić się w restauracyjnej karcie przygotowanej dla najmłodszych smakoszy. I o dziwo nie pojawiają się w niej klasyczne nuggetsy, zaś frytki są chętnie widziane, ale z batatów, marchewki czy pietruszki. Wyniki zaskakiwały wszystkich z branży gastronomicznej. Jak zupa to tylko pomidorowa, a jak spaghetti to z sosem, ale bez mięsa. Nawet burger został dopuszczony przez dziecięce grono znawców tylko w zdrowej wersji pół na pół kurczak z ciecierzycą!-

- Efektem projektu jest dziecięce menu w Art Restauracji dostępne dla każdego małego smakosza – wyjaśnia Anna Wałęsa, kierownik marketingu i PR w Art. Hotelu.

 Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami to opcja na integrację firmy

 

Zielonym do góry!

Podczas warsztatów kulinarnych we Wrocławiu dzieci przygotowywały słoiki z kiszonkami według receptur właściciela firmy „Zdrowy ferment” – Arka Dziakowskiego. Ten szef kuchni potrafi wyczarować z kiszonek prawdziwe rarytasy. Dlatego do słoików trafiły papryki podarowane specjalnie na tę okazję od Targ Piastu, hurtowni rolno-spożywczej. Zostały ukiszone z baldachami kopru i korzeniem chrzanu. Tradycyjnie i ze smakiem.

do słoików trafiły papryki podarowane specjalnie na tę okazję od Targ Piastu

 

Za to kiszonki na słodko zaskoczyły wszystkich. Podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci tym razem do słoików trafiły śliwki z gałązkami melisy i bazylii wyhodowanymi przez firmę Baziółka. To właśnie zioła nadały śliwkom tak wyjątkowy smak i aromat.

do słoików trafiły śliwki z gałązkami melisy i bazylii wyhodowanymi przez firmę Baziółka

- Jeśli ma być zdrowo to zdecydowanie w każdych obszarach diety. Dlatego do współpracy podczas tych warsztatów zaprosiliśmy Baziółka, największego producenta ziół w Polsce – tłumaczyła prowadząca warsztaty Katarzyna Gubała. – Wprowadzając nowe receptury i nowe smaki chcieliśmy pokazać, że kiszenie nie musi być nudne, że to nie tylko kapusta i ogórki. To także melisa, mięta, bazylia, rozmaryn. Tym zaskoczyliśmy nawet największych szefów kuchni.

do współpracy podczas tych warsztatów zaprosiliśmy Baziółka

 

Mistrzowska degustacja

Na stołach degustacyjnych pojawiły się produkty od Zakwasowni – rodzinnej firmy kiszącej warzywa i owoce. Mogliśmy degustować przepyszne kombuche z dodatkiem imbiru, lawendy czy płatkami róży. Kwaśne smaki przypadły dzieciom do gustu. Podobnie samemu Tomaszowi Królikowskiemu.

Na stołach degustacyjnych pojawiły się produkty od Zakwasowni

 

Sam szef kuchni Grzegorz Pomietło rozlewał chętnym do szklanek zakwasy z buraków czy kapusty. Te smaki pasowały idealnie do przygotowanego przez zespół Art Hotelu poczęstunku. Na chlebie od Domowej Piekarni z Wrocławia zagościły kolorowe hummusy i egzotyczne pasty. Przegryzaliśmy także ogórkowe i bakłażanowe roladki pełne witamin. Nawe niejadek miał szansę napełnić swój brzuch do syta. Po badaniach dziecięcych gustów wiemy już przecież, że świeże zielone ogórki zje ze smakiem 90% małych smakoszy.

Te smaki pasowały idealnie do przygotowanego przez zespół Art Hotelu poczęstunku

Tajniki pracy znanego kucharza

Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami to dla dzieci i dorosłych wielka gratka. Na pewno można wiele się nauczyć, podpatrzyć i nabyć niestandardowej kuchennej wiedzy. Tomasz Królikowski na co dzień gotuje w programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”. Dla wielu dorosłych jego historie opowiedziane oczami kucharza tego popularnego programu są niezwykle zajmujące. Taki warsztat kulinarny ze znanym kucharzem to możliwość zapytania o najbardziej strzeżone receptury, tajniki realizacji programu, a nawet kulinarne upodobania celebrytów czy aktorów goszczących w programie. Program „Pytanie na śniadanie” w tym roku będzie świętował swoje 18 urodziny. Tomasz Królikowski opowiedział o tym, jak wygląda świętowanie na wizji, przygotowywanie egzotycznych dań oraz wspólne biesiadowanie po zrealizowanym programie. Las rąk wyciągniętych w górę świadczył o tym, że znany kucharz podczas warsztatów kulinarnych potrafi wzbudzić wielkie emocje.

Warsztaty kulinarne ze znanymi kucharzami to dla dzieci i dorosłych wielka gratka

 

Dzieciom imponowały także warsztaty kulinarne z finalistami programu telewizyjnego MasterChef Junior. Dla Art. Hotelu to nie problem, a wręcz olbrzymi zaszczyt gościć np. finalistkę drugiej edycji popularnego programu kulinarnego – Julkę Cymbaluk. Jej wiedza oraz historie zza kulis realizowanego serialu przykuwają uwagę nawet najmłodszych amatorów gotowania.

warsztaty kulinarne z finalistami programu telewizyjnego MasterChef Junior

 

Prezenty pełne zdrowia

Na zakończenie organizator, czyli Art Hotel ufundował dla uczestników warsztatów kulinarnych dla dzieci we Wrocławiu torby pełne prezentów. Znalazły się tam siateczki do przechowywania warzyw od TargPiastu oraz ekologiczne pyszności z serii BioMinki od BioPlanet. Dzieci zajadały się suszonymi krążkami jabłek, daktylami i morelami. Młodsze interesowały się edukacyjnymi kolorowankami.

ekologiczne pyszności z serii BioMinki od BioPlanet.

Z warsztatów dzieci wymaszerowały w sprezentowanych im fartuchach kuchennych, z torbami i słoikami pełnymi zdrowych witamin.

Z warsztatów dzieci wymaszerowały w sprezentowanych im fartuchach kuchennych

 

O projekcie - Idealne dziecięce menu

Projekt Art Hotel Wrocław i Veglab Katarzyna Gubała trwał ponad dwa lata. Wzięło w nim udział ponad 300 dzieci z różnych środowisk. Były wśród nich dzieci okolicznych szkół, blogerów, dziennikarzy, klientów restauracji. Dzieci były w wieku od 4 do 16 lat. Najmłodszym pytania z kwestionariusza czytali i pomagali zrozumieć pracownicy Art Hotelu. Najlepsze dania wybrane przez dzieci weszły do menu dziecięcej karty Art Restauracji. Nim to jednak nastąpiło poprzedziły je 2 wielkie warsztaty kulinarne, podczas których 50 dzieci, pod okiem szefa kuchni Grzegorza Pomietło, przygotowało ulubione dania. Wśród specjalnych gości w Art Hotelu pojawiła się piosenkarka Alicja Janosz, młody podróżnik Szymon Radzimierski, zwyciężczyni MasterChef Junior Julka Cymbaluk oraz ekipa blogerów z Globtroterek.com. Spotkania odbywały się pod hasłem „Przyjdź ze słoikiem, wyjdź z kiszonką”. Na każdy z cykl warsztatów można było zapisać się lub wygrać zaproszenie biorąc udział w konkursach organizowanych na Facebooku Art Hotelu jak i Partnerów. Zwycięzcy mogli wysłuchać wykładu o zdrowym żywieniu poprowadzonym przez diet coacha Katarzynę Gubałę, a następnie uczyli się kisić warzywa i owoce na słono czy na słodko m.in. z Arkiem Dziakowskim, właścicielem firmy „Zdrowy Ferment”.

Ania Kłys i jej córka na warsztatach kulinarnych ze zdrowego odżywiania

Partnerem projektu byli Miasto Wrocław i sieć bibliotek miejskich Wrocławia, Akademia Młodego Kucharza, Targ Piast, sklep Regio Food oraz Baziółka, BioPlanet, Zakwasownia i Fundacja Marwit.