Katarzyna Gubała
VegLab

Art Hotel warsztaty kulinarne dla dzieci z Alicją Janosz

Warsztaty kulinarne we Wrocławiu dla dzieci i dorosłych

Rzodkiewki i buraczki ukiszone w maślance? A może cukinia wekowana w naparze z melisy?

To nie żarty, tylko prawdziwe przepisy na zdrowe kiszonki przygotowane przez dzieci podczas warsztatów kulinarnych w Art Hotelu we Wrocławiu. Gościem specjalnym była Alicja Janosz, która poprowadziła minikoncert dla najmłodszych.

Bartosz Niebielecki i Alicja Janosz podczas warsztatów kulinarnych

Kulinarne warsztaty dla dzieci we Wrocławiu

Okazuje się, że przygotowanie zdrowych kiszonek to sprawa zarazem prosta i trudna. Prosta, bo mogą za takie fermentacje brać się nawet 4-letnie dzieci. A trudna, bo trzeba mieć sprawdzony przepis, wiedzieć, co z czym połączyć i jak potem taki ukiszony słoik przechowywać.

Rzodkiewki kiszone w maślance można przechowywać miesiącami – tłumaczył Arkadiusz Dziakowski, autor przepisów na warsztatach kulinarnych i właściciel firmy „Zdrowy ferment” produkującej kiszone cuda w słoikach.

Gotowanie na warsztatach to zajęcie pełne pasji

– Warto się pokusić o kiszenie rzodkiewek z liśćmi. Potem dorzucamy tylko obranego buraczka dla koloru i zalewamy maślanką z ziołami. Po tygodniu mamy gotowy zdrowy chłodnik.

Gotowanie z dziećmi na warsztatach kulinarnych

Idealne dziecięce menu w restauracji

Gotowanie z dziećmi to wyzwanie, ale tez wielka przygoda. Przekonali się o tym organizatorzy warsztatów kulinarnych w Art Hotelu.

Katarzyna Gubała, Anna Wałęsa i Arek Dziakowski wspólnie prowadzili warsztaty kulinarne

Zaczęliśmy ponad rok temu od projektu, w którym poszukiwaliśmy wraz z najmłodszymi gośćmi pomysłów na idealne restauracyjne menu dla dzieci – tłumaczy Anna Wałęsa, specjalista do spraw marketingu w Art Hotelu. – Z ankiet jasno wynikało, że dzieci mają wyrobione kulinarne gusta, wiedzą co chcą jeść w hotelu, a na co absolutnie nie mają ochoty. Na tej podstawie powstało nasze najnowsze menu dla dzieci w Art Restauracji.

Kiszone buraczki, rzodkiewka i cukinia to efekt dziecięcej pracy na warsztatach w Art Hotelu

Podczas projektu #ArtKidsMenu zebrano odpowiedzi z ponad 200 ankiet przeprowadzonych wśród dzieci. Jasno z nich wynikało, co dzieci lubią. Okazało się, że dzieci bardzo pragną gotować z rodzicami, natomiast dorośli nie znajdują na to czasu.

Kulinarne zdjęcia powstawały po stworzeniu kiszonek

Rodzice potrzebni do gotowania

Aż 95% naszych małych ankietowanych skarżyło się na swoich rodziców – tłumaczy koordynatorka projektu i diet coach Katarzyna Gubała. – Dlatego postanowiliśmy kontynuować w tym roku nasz projekt i umożliwić gotowanie rodzicom z dziećmi. Niech to będzie wielka zabawa. Chcemy im pokazać, że dzieci nie robią wielkiego bałaganu, a wspólnie są w stanie stworzyć naprawdę ciekawe kompozycje kulinarne. Tematem wiodącym czterech naszych warsztatów są kiszonki. Pomysł na czasie, zdrowy i jak się okazuje, bardzo kreatywny.

Gotowanie na warsztatach kulinarnych to prawdziwa zabawa

– Jak widać ukisić da się wszystko – śmiała się Agnieszka Huber, mama 9-letniej Julki, która trafiła na warsztaty z kiszenia wygrywając zaproszenie w konkursie na Facebooku. – Myślałyśmy, że się nie uda, dlatego podwójnie się cieszymy. Mamy 2 słoiki kiszonek, które pewnie długo zamknięte w domu nie pozostaną znając nasze kulinarne smaki. Takie warsztaty kulinarne we Wrocławiu to idealna okazja do wspólnego gotowania z dziećmi.

Takie warsztaty kulinarne we Wrocławiu to idealna okazja do wspólnego gotowania z dziećmi

Baziółka wspierają warsztaty z dziećmi

W tworzeniu pysznych kiszonek projekt wsparła firma „Baziółka”. Tymianek, melisę i miętę w doniczkach dzieci wykorzystały do tworzenia aromatycznych naparów potrzebnych do ukiszenia cukinii.

W tworzeniu pysznych kiszonek projekt wsparła firma Baziółka

Oregano, bazylia i rozmaryn trafił do słoików z buraczkami. Każdy z zaproszonych gości wyszedł także z doniczkami ziół, które zabrał do stylowych plecaków zaprojektowanych specjalnie na tę okazję przez Art Hotel.

Oregano, bazylia i rozmaryn trafił do słoików z buraczkami

ArtKidsMenu to nie tylko twórcze kiszenie, ale także twórcza kultura.

Gwiazdą tej edycji projektu była piosenkarka Alicja Janosz. 4-letni synek gwiazdy – Tymek dzielnie z pomocą mamy kroił, siekał i kisił warzywa. Potem dzieci zasiadły w kółku i wzięły udział w warsztatach śpiewu przygotowanych przez Alicję Janosz specjalnie na tę okazję. Były piosenki o warzywach, porach roku i radości tworzenia. Kompozycje wkrótce znajdą się najnowszej płycie piosenkarki.

Dzieci wzięły udział w warsztatach śpiewu przygotowanych przez Alicję Janosz

Projekt #ArtKidsMenu

To BEZPŁATNE 4 warsztaty kulinarne we Wrocławiu dla dzieci i rodziców pod patronatem Miasta Wrocław w Art Hotelu przy ul. Kiełbaśniczej 20. Spotkania odbywają się pod hasłem „Przyjdź ze słoikiem, wyjdź z kiszonką”. Na każdy z cykl warsztatów będzie się można zapisać lub wygrać zaproszenie biorąc udział w konkursach organizowanych na Facebooku Art Hotelu jak i Partnerów. Zwycięzcy będą mogli wysłuchać wykładu o zdrowym żywieniu poprowadzonym przez diet coacha Katarzynę Gubałę, a następnie będą uczyć się kisić warzywa i owoce na słono czy na słodko m.in. z Arkiem Dziakowskim, właścicielem firmy „Zdrowy Ferment”.

ArtKidsMenu to warsztaty kulinarne we Wrocławiu dla dzieci i rodziców pod patronatem Miasta Wrocław

Na uczestników warsztatów czekają kulinarne fartuszki, prezenty od sponsorów m.in. Fundacji Marwit, firmy Baziółka oraz degustacje sezonowych produktów od lokalnych wytwórców (owoce, soki, warzywa, mąki, makarony, sery, produkty wegańskie). Dla zapominalskich, będą przygotowane słoiki w zapasie.
Jedną z atrakcji jest sklep mobilny Regio Food z produktami regionalnymi, który na czas trwania zajęć parkuje przez Art Hotelem.

Warsztaty kulinarne dla dzieci i rodziców we Wrocławiu

Warsztaty kulinarne dla firm, blogerów i dziennikarzy

Na początek 2020 roku w ramach projektu #ArtKidsMenu zaplanowany jest finałowy kulinarny event z udziałem celebrytów, gwiazd i blogerów oraz ich dzieci.
Partnerem projektu jest Miasto Wrocław i sieć bibliotek miejskich Wrocławia, Akademia Młodego Kucharza, Targ Piast, sklep Regio Food oraz Baziółka i Fundacja Marwit.

Warsztaty kulinarne wspiera fundacja Marwit

Harmonogram warsztatów kulinarnych:

15 wrzesień – Fermentacja na słodko – Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”

29 wrzesień – Dzikie kiszenie- Arek Dziakowski „Zdrowy Ferment”

Katarzyna Gubała od lat organizuje warsztaty kulinarne dla osób indywidualnych i firm

Na warsztatach z gotowania zawsze mozna licyzć na profesjonalne rady pracowników Art Restauracji

Alicja Janosz po gotowaniu w Art Hotelu we Wrocławiu zagrała dla dzieci piosenki