Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu w Art Hotelu
Badaliśmy dziecięce gusta
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak to jest spędzić weekendowe warsztaty kulinarne z dziećmi, to możecie podpatrzeć na naszych zdjęciach taką akcję. A jeśli macie ochotę, żeby takie warsztaty dla was zorganizować, informacje kontaktowe znajdziecie TUTAJ.
W lutym 2017 we Wrocławiu zorganizowaliśmy warsztaty badające kulinarne gusta i smaki dzieci i młodzieży. Tym razem mieliśmy nie lada wyzwanie. 30 dzieci na jednej sali, drugie tyle rodziców na drugiej. Mam nadzieję, że daliśmy radę. Bo… warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu sztuk 30 to było nie lada wyzwanie.
Warsztaty gotowania z gwiazdami
Kulinarną przygodę umilił nam Szymon Radzimierski: podróżnik, autor książek i aktor
oraz Julka Cymbaluk: zwyciężczyni MasterChef Junior.
Dziękujemy też ich rodzicom, że chcieli nam w tym pomóc. Mam nadzieję, że wszystkim udało się uzyskać autografy. I że nikt nie zapomniał zalajkować ich fejsy.
Gotowanie z dziećmi we Wrocławiu – AKCJA
Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu to nie bułka z masłem. Oczywiście mieliśmy swoje dramatyczne momenty, jak:
- czekoladki ze śmierdzącym durianem (raz jeszcze dzięki Szymon ☹,
- zawody w zjedzeniu największej liczby kanapek z hummusem (obyło się bez zwrotów akcji…)
- konkurs w podrzucaniu naleśników na patelni (z czego co drugi lądował na podłodze…)
- próby wydłubywania kokosa z orzecha za pomocą małych paluszków (kiedy tasak Andrzeja zawisł w powietrzu w ostatniej sekundzie)
- jedzenie bitej śmietany prosto z dystrybutora (smak i zapach śmietany w nosie chyba był niezapomniany).
To tylko nieliczne z ogromu atrakcji, jakie czekają na każdego, kto ma ochotę na warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu.
My w zamian daliśmy z siebie wszystko podczas badania ich gustów (brawo Ania i Kasia) oraz podczas kulinarnego szaleństwa (dzięki Grześ, Krzyś i dziewczyny). Rodziców ogarniał Paweł Sochacki lub ja (lub ogarniali się sami całkiem sprawnie).
Wspólne gotowanie przyniosło nam mnóstwo radości, pozytywnej energii, a przede wszystkim inspiracji. Mam nadzieję, że wymieniliście się wizytówkami, namiarami i numerami telefonów. Ten czas był dla was. Bo warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu to nie tylko gotowanie, to także spotkania z regionalnymi wytwórcami, przedsiębiorcami. To także opowieści o zdrowych olejach, smacznych balsamach, zdrowych warzywach i własnoręcznie wytwarzanych serach, mąkach czy mleku roślinnym.
Co warto gotować na warsztatach dla dzieci?
Wspólnie zjedliśmy:
- Naleśniki z… hmmm… z czym się dało! Z ricottą i śmietaną od serów ślubowskich oraz ich pysznym dżemem, z bitą śmietaną, masłem orzechowym od Primaviki, na sucho, a nawet na zimno…
- Brownie z czerwonej fasoli, na siemieniu lnianym i bakaliami od Bakallandu zblendowaliśmy w Thermomixie
- Zupę pomidorową z makaronem (która wszystkim smakowała w swojej prostocie)
- Burgery ciecierzycowe i drobiowe z kiszonym ogórkiem od Sznajderów i warzywami z Milejowego Pola oraz Bazaru Smakoszy
- Spaghetti bolognese (proste i smaczne w mistrzowskim wykonaniu i z olejami prosto z Ekopestki)
Co jedzą dzieci w Polsce? – wyniki ankiety
Warsztaty kulinarne dla dzieci we Wrocławiu to nie tylko kuchnia. To także była ciężka praca socjologiczna. Zapragnęliśmy dowiedzieć się, jakie upodobania kulinarne mają dzieci. Na te okazję stworzyłam specjalną ankietę. Jak w życiu: pewne rzeczy nas zaskoczyły, inne nie. Oto fakty z ankiet:
- Prawie wszystkie dzieci lubią pomidorową.
- Połowa dzieci lubi rosół, a druga połowa nienawidzi
- Dzieci za najbardziej niezdrowe danie uważają hamburgery.
- Dzieci za najsmaczniejszy dla nich fast-food uważają hamburgery.
- Chciałyby samodzielnie robić frytki nie tylko z ziemniaków, ale też z innych warzyw.
- Nie lubią pełnoziarnistego pieczywa.
- Chciałyby więcej gotować z mamą w domu.
- Wiedzą, co to kuchnia wegetariańska i chętnie by ją jadły.
- Naleśniki mogłyby jeść na okrągło, tylko zależy z czym… Króluje serek, dżem, bita śmietana, owoce.
- Jeśli już wiedzą co to jest, to lubią falafele z cieciorki.
- Wśród najczęściej wymienianych restauracji, do których chodzą wymieniają MacDonalda…
- Zgodnie nie cierpią owoców morza.
Macie więcej pytań dotyczących ankiety? Pytajcie dzieci. One wam wszystko wyśpiewają.
Kto się zasłużył dla ludzkości?
Prowadzenie warsztatów, ogarnianie zamieszania i zarządzanie chaosem: Katarzyna Gubała, czyli ja. Rodziców wolontariacko ogarniał Paweł Sochacki. Autor zdjęć naszych szalonych dwudniowych warsztatów to Bartek Sadowski. Szczególne podziękowania należą się dla ekipy Art Hotelu http://www.arthotel.pl/ Praca Ani, Małgosi, Agnieszki, Krzysia, Grzesia i reszty ekipy, jak zwykle była nieoceniona.
Sponsorzy naszych presspacków oraz uczty
- Marion za torby pełne kosmetyków dla mamy i dziecka http://en.marionkosmetyki.pl/
- Sery Ślubowskie Pasjonujący wykład i degustację od Igora https://www.seryslubowskie.pl/
- Ekopestka Smakowite octy balsamiczne i oleje do kupienia stacjonarnie przy ul. Św. Antoniego 26 http://ekopestka.pl/
- Młyn Skokowa gdzie Grześ opowiada o naturalnych mąkach i ich zdrowotnych właściwościach https://www.facebook.com/mlynskokowa/
- Milejowe Pole za barwną opowieść Eweliny http://milejowepole.pl/
- Mleczni Bracia za niezwykłe napoje roślinne i Pestko palce lizać www.facebook.com/mlecznibracia/
- W starej rzeźni – Uli za pamięć, książki i Julkę https://www.facebook.com/wstarejrzezni/
- Odertor to klasa olejowa i kokosowa, dzięki Andrzejowi sama w sobie https://www.odertor.pl/
- Bazar Smakoszy gdzie spotkamy najlepszych wystawców z całego świata i ekowarzywa http://bazarsmakoszy.com/
- Gospodarstwu Sznajder za kiszonki palce lizać i cudowne historie Emilki: www.sznajder.agro.pl
- Vorwerk za użyczenie Thermomixa www.thermomix.vorwerk.pl
- Primavika za przepyszne masła orzechowe w wersji degustacyjnej i na wynos: www.primavika.pl
- Well well za hummusy i pasty: http://well-well.eu/
- Bakalland za wspaniałe przekąski https://www.bakalland.pl/
- Wydawnictwo Burda Książki za książkę „Warzywa górą” Kasi Gubały: http://www.empik.com/warzywa-gora-od-korzeni-po-liscie-gubala-katarzyna,p1137349017,ksiazka-p
- oraz książki Julki Cymbaluk i Szymona Radzimierskiego.
- Fundacja Viva Przygotowała bajki edukacyjne, zakładki do książek i wege przepisy Jeśli chcecie spróbować kuchni wege, możecie zapisać się do programu na stronie www.zostanwege.pl
Do zobaczenia podczas kolejnych kulinarnych projektów! Jeśli i wy macie ochotę, żeby zorganizować wam warsztaty kulinarne we Wrocławiu, to więcej o mnie znajdziecie tutaj.
Pozdrawiam serdecznie
Katarzyna Gubała