Katarzyna Gubała
VegLab

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

Targi natura FOOD & beECO 2021

W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Organizowana od blisko 15 lat impreza poświęcona jest żywności ekologicznej oraz produktom certyfikowanym, naturalnym, regionalnym i tradycyjnym wytwarzanym przez polskich, jak i zagranicznych producentów oraz przetwórców. W tym roku uczestniczyło w nich 150 firm, które zaprezentowały przed odwiedzającymi różnorodną ofertę.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Bogactwo smaków i aromatów

Na stoiskach królowały pachnące miody, pyszne soki, tłoczone na zimno oleje, starannie wyselekcjonowane orzechy, zebrane w lasach i gospodarstwach ekologicznych aromatyczne mieszanki ziołowe, smakowite przetwory, zachwycające sery, nalewki, a nawet piwa staropolskie. Nie zabrakło wegańskich kosmetyków, naturalnych perfum, suplementów, gąbek czy wyrobów z kamionki i ceramiki.

 

Konkurs i złote medale dla najlepszych

Uczestnicy targów mieli okazję zapoznać się z ich najlepszymi produktami wybranymi przez specjalistyczne jury. Złotym Medalem imprezy nagrodzono w tym roku m.in. Borówkowy Grzaniec Bezalkoholowy firmy Zielono Mi, Miody Suszka wzbogacone o orzechy laskowe, kakao i rokitnik, dzikie oregano górskie od grECO Products i innowacyjny pod każdym względem olej z pestek czarnej porzeczki zimno tłoczony firmy Olvita.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

Tysiace odwiedzających

Te wszystkie produkty i atrakcje dodatkowo przyciągnęły do Atlas Areny tysiące zwiedzających, wśród których obok ekoentuzjastów i osób zainteresowanych zdrowym stylem życia znaleźli się również menedżerowie, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności doceniający wysoką jakość i kunszt prezentowanej oferty.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Ekobiznes podczas targów

Podczas tegorocznych Targów branżyści mieli okazję wziąć udział w szkoleniu ze skutecznego e-marketingu i budowania społeczności w social mediach oraz w kolejnej Akademii Biokuriera - mocno inspirującym spotkaniu poświęconym zagadnieniom handlu w ekobiznesie. W tym roku przygotowanym w partnerstwie z Fairtrade Polska. Nie zabrakło też atrakcji dla ekoentuzjastów. A wszystkie doskonałe zdjęcia i filmy podczas Targów wykonywało Bielik Studio  (na zdjeciu od lewej: Katarzyna Gubała i Damian z Bielki Studio). Zresztą sporo zdjeć w tej relacji zamieszczam dzięki ich uprzejmości.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Forum Alergii

Magazyn „Hipoalergiczni” poprowadził już VI Forum Alergii, które skupiło się na odpowiedzi na pytanie „co jeść, a czego nie, żeby nie chorować?”. Podczas Targów Natura Food spotkali się (od lewej): Agnieszka Kaniewska, ekspert ds. żywienia i medycyny chińskiej marki Organic, Żaneta Geltz, redaktor naczelna magazynu "Hipoalergiczni", Marcin Geltz, propagator zdrowego żywienia oraz Katarzyna Gubała, ekoosobowość i prowadząca warsztaty kulinarne podczas Targów.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Warsztaty kulinarne ze słodyczy bez cukru

Z kolei Katarzyna Gubała, ekoosobowość znana z telewizji śniadaniowych, zabrała wszystkich w smakowitą podróż po słodyczach wolnych od cukru.

Katarzyna Gubała warstzaty kulinarne eventy kulinarne livecooking

Wśród produktów do degustacji znalazły się ekologczne kawałki kokosów marki Cocomi. Uczestnicy warsztatów degustowali smak naturalny, solony karmel oraz kakao.

 

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Okazało się, że ekologiczne przegryzki idealnie komponują się zarówno z daniami na słodko, jak i na słono. W trakcie warsztatów użylismy też ekologicznego oleju kokosowego Cocomi. To z niego można było wyczarować niesamowite energetyczne batony, kulki mocy, a nawet rozgrzewające czekoladowe shake na mleczku kokosowym.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Słodkie babeczki bez grama cukru

Ekologiczne bakalie i orzechy od BioPlanet posłużyły nam do przygotowywania wielu słodkich deserów. Wśród nich nie mogło zabraknąć tartaletek z kremowym serkiem na bazie migdałów i odrobiną mleka roślinnego od Inki. Do przygotowania spodów do słodyczy dodawaliśmy nieco kawy rozpuszczalnej Inka.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Spaghetti bolognese w wersji wegańskiej

Do tego dania ustawiały sie tłumy chętnych. Każdy chciał się nauczyć, jak wykluczyć z potrawy mięso mielone i czym je zastąpić. Nasz sekret na alternatywę mięsną polegał na sprawdzonym tofu marki Lunter w wersji wedzonej oraz roślinnych parówkach - także tej marki. Wędzone tofu pokruszone drobno do sosu dawało intensywny wędzony posmak. A parówki dodatkowo syciły odwiedzających Targi. Chętni do każdej porcji mogli dodać odrobinę Tabasco w wersji Scorpio!

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

Ale jak przecież wszyscy wiemy - spaghetti to nie tylko mięso. To także doskonały makaron i pomidory. Ten pierwszy udało nam się w wersji organicznej od włoskiej marki Rummo ugotować idealnie, czyli al dente. Do tego do sosu użyliśmy polędwicy z pomidorów od manufaktury Mutti.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Aromat sosu, który rozchodził się po Atlas Arena był niesamowity i na pewno przyciągał kolejne rzesze zainteresowanych zdrowym gotowaniem odwiedzających.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Oczywiście do tego wszystkie warto było dodać choć odrobinę nieaktywnych płatków drożdżowych w wersji ekologicznej od BioPlanet. Była to doskonała wegańska alternatywa zdrowego parmezanu. Jeszcze tylko kilka listków ekologicznej bazylii od Baziółka i danie mieliśmy gotowe.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Nowe smaki w nowych odsłonach

W trakcie warsztatów „Wege w kwadrans” udowodniłam, że przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku może być dziecinnie proste, a danie takie jak „wegańska pasztetowa” czy „kalarepowe carpaccio” zyskały wielu nowych zwolenników. Wszystko zaczęło sie niewinnie od pewnej rodziny, która zapragnęła na Targach Natura Food przygotować wegańską wersję pasztetowej. Bazą było oczywiście wędzone tofu od Lunter.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

W przygotowaniu dań podczas warsztatów brały udział całe rodziny. Ale co tu kryć, to najmłodszym najbardziej podobało się wspólne gotowanie. Szczególnie, gdy okazało się, że w ruch idą Thermomix i 4 blendery.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Pasztetowa miała najwięcej chętnych, bo i smak jej był wybitny za sprawą kilku kropli naturalnie warzonego sosu sojowego marki Kikkoman. To ta nuta umami sprawiała, że danie pięknie się prezentowało i bardzo szybko zostało skonsumowane przez odwiedzających. Ledwie można było zrobić zdjęcie, a już były puste talerze!

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Carpaccio miało swoich wielbicieli

To proste danie można stworzyć na wiele sposóbów: z jabłek, gruszek, kalarepki, cukinii, ogórków, buraków, a nawet pomarańczy. Niech nie ogranicza nas wyobraźnia! Ważny oczywiscie w carpaccio jest sos. Im bardziej aromatyczny, tym lepszy. Nam udało się go stworzyć dzięki ekologicznym cytrynom, musztardzie i niefiltrowanemu octowi Develey oraz kilku krplom doskonałej oliwy od BioPlanete.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Danie przygotowywały 4 uczestniczki warsztatów i każda miała pomysł na jeszcze lepszą wersję carpaccio. Stąd w potarwie pojawiły się świeże ziółka od Baziółka (bazylia, pietruszkia i mikroliście amarantusa), ekologiczne pestki dyni od BioPlanet czy kilka kropel Tabasco. Uwierzcie mi - smakowało niesamowicie.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

A tak prezentowało się finałowe danie i kolejna kreatywna ekipa warsztatów kulinarnych:

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Wielką popularnością cieszyły się też kulinarne pokazy Stowarzyszenia Polska Ekologia, które w tym roku gości Targów poczęstowało ponad 20 potrawami! Hitem ich kuchni okazała się ekologiczna pszenica okrągłoziarnowa i jej szerokie zastosowanie jako dodatek do zup i drugich dań.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne

 

Do zobaczenia w 2022 roku.

Natura Food be eco w Łodzi warsztaty kulinarne