Targi Natura Food Be Eco w Łodzi 2022 relacja live cooking
Zdrowy ferment na odporność z Kasią Gubałą - to tytuł warsztatów i live cooking, które odbyły się w ramach Targów Natura Food & Be Eco w Łodzi. Tysiące odwiedzających Atlas Arena potwierdziły ogromne zainteresowanie Polaków ekologią, zdrowym odżywianiem i lokalnym specjałami. Było zielono i niezwykle smacznie.
Targi Natura Food & Be Eco w Łodzi
To rokroczna impreza gromadząca dziesiątki wystawców i tysiące odwiedzających. Przez 3 dni trwania ekologicznego eventu swoje regionalne produkty zaprezentowały wszystkie województwa. Mogliśmy spróbować niezwykłych specjałów od lokalnych wytwórców, w tym ekologicznych warzyw, soków z ekologicznych sadów, rodzinnych kiszonek z gospodarstwa Sznajderów, serów, miodów i alkoholi.
Ekologiczni wystawcy na targach
Wśród wystawców Natura Food & Be Eco w Łodzi nie zabrakło też przepysznych przetworów, dań w słoikach czy octów owocowych. Na odwiedzających czekały naturalnie wyrabiane smakołyki na słodko i na słono. Przekonaliśmy się, że rzemieślnicza robota, choć ma swoją cenę, to też odznacza się nadzwyczajną jakością. Smaki oferowanych produktów regionalnych były wyśmienite.
W trakcie ekologicznych targów
Podczas targów Natura Food & Be Eco w Łodzi na osobną uwagę zasługiwały produkty zagranicznych wystawców. Można było spróbować oliwek w różnym kolorze, kształcie i smaku, oliwy z pierwszego tłoczenia, nadzwyczajnych serów czy ziół.
Smakołyki od polskich twórców
Dla mnie, jak do roku gratką były zakupy lawendowych olejów od lokalnych wytwórców, lnianych pościeli czy przepięknych sukienek i czapek ręcznie szytych. Zapach polskiego olejku lawendowego będzie towarzyszył mi podczas długich zimowych wieczorów uzdrawiając moje zmysły i reperując naturalnie zdrowie.
Tomasz Jakubiak gotował w sobotę
W sobotę targi Natura Food & Be Eco w Łodzi uświetnił utalentowany kucharz – Tomasz Jakubiak. Przygotował zarówno dania mięsne, jak i bezmięsne dla zgromadzonych pod sceną odwiedzających. Można było spróbować specjalności prosto od szefa kuchni.
Kiszonki w słoikach na pokazie kulinarnym
Niedzielna scena w Atlas Arena należała do mnie. Uczestników zaprosiłam na niezwykły pokaz kulinarny. Zabrałam odwiedzających w podróż pełną zdrowych fermentacji wzmacniających organizm na jesień. Na pokazie oraz wspólnej degustacji pojawił się dania pełne witamin i wartości odżywczych. Zależało mi na tym, aby kuchnia roślinna i kiszonki szły w parze. Chciałam przekonać wszystkich zgromadzonych, że spożywanie produktów fermentowanych ma ogromne wartości odżywcze dla naszego organizmu. A jeśli dodatkowo połączymy kiszonki z przepysznymi produktami ekologicznymi oznaczonymi zielonym listkiem to wyjdzie nam z tego wzmacniająca bomba energii na jesień.
Chłodnik na zakwasie buraczanym
Pokaz otworzył chłodnik na zakwasie buraczanym od Spiżarnia ze smakiem z tymiankiem, liśćmi rzodkiewek i wędzonym tofu Lunter. Żeby chłodnik się udał, bazę stanowiło ekologiczne mleko roślinne Natumi. Do wyboru mieliśmy ekologiczne mleka roślinne:
- Ryżowe
- Sojowe
- Owsiane bezglutenowe
- Gryczane
- Kokosowe
- Jaglane
Jak zawsze o smak do wyboru - padło pytanie do zgromadzonej licznie pod sceną publiczności. Odwiedzający wybrali na bazę do chłodnika na kiszonkach Natumi o smaku kokosowym i ryżowym. Resztę rodzajów przeznaczyliśmy na późniejsze warsztaty i degustacje.
Wędzone tofu nadaje się do wielu dań
Chłodnik nie miałby swego specyficznego pazura, gdyby nie wędzone tofu. To ono nadaje tego głębokiego twista tak tradycyjnej potrawie. Do tego dorzuciłam jogurt sojowy, kiszone ogórki również od Spiżarni z Kulturą, kilak pęczków rzodkiewek razem z liśćmi, a także świeże ogórki.
Efekt tego niezwykłego chłodnika na burakach i rzodkiewkach degustowaliśmy ze smakiem. Był naprawdę niesamowity.
Kiszonki i fermentacje – pokaz kulinarny
Zgromadzeni pod sceną czekali z niecierpliwością na informacje o owocowych octach i fermentacjach. Padło sporo pytań, na które starłam się wyczerpująco odpowiedzieć. Podczas pokazu opowiadałam ze sceny:
- Jak stworzyć domowy ocet jabłkowy?
- Kiedy warto zbierać zioła i jak je wykorzystać w przetworach?
- Jak zrobić zakwas buraczany i do czego go wykorzystać?
- Na czym polega fermentacja na słodko?
- Skąd w kiszonkach biorą się dobre bakterie i dlaczego warto je jeść?
- Czy ukisić można wszystkie warzywa i owoce?
I tak od słowa do słowa powstał ocet jabłkowy krok po kroku z miętą, melisą i koniczyną. Dodatkowo dodałam do niego syropu z lawendy od jednego z wystawców - Ziołowe Syropy. Ocet jabłkowy to o tyle ważny dla mnie produkt, bo bazujący na niemytych jabłkach – szarych renetach z mojej własnej działki i niskosłodzonym syropie ziołowym.
Wegańska pasztetowa na wędzonym tofu
Potem w ruch podczas pokazu poszedł blender i zaledwie w dziesięć minut powstała na scenie wegańska pasztetowa oparta na ciecierzycy i wędzonym tofu Lunter. Uwielbiam to danie, zajadam się nim często w domu i stąd pojawiło się ono także w Łodzi. Z dodatkiem oryginalnego sosu Tabasco, sosu sojowego Kikkoman i świeżych ziół – była prawdziwym hitem w Atlas Arenie. Pasztetowa została podana na wafelkach jaglanych i waflach ryżowych od BioPlanet. Kto chciał – mógł dania polać fantastycznymi smakowymi ekologicznymi oliwami od BioPlanetete.
Fermentacja na słodko podczas pokazu kulinarnego w Łodzi
Na koniec przygotowaliśmy wspólnie winogrona gazowane z mirabelkami prosto z działki. To był mój prosty sposób na wykorzystanie dzikiego winogrona pnącego się po szklarni na niejednej działce. Mój winogron choć słodki – w słoiku oddawał swój kwaskowy posmak. Stąd odrobina syropu z dzikiego bzu Ziłowe Syropy dla podkręcenia fermentacji na słodko i uzyskania szybszego efektu.
Wielka wspólna uczta pełna pasztetów
Na finał wszyscy zgromadziliśmy się przy wielkich stołach i wspólnie stanęliśmy do degustacji pyszności wprost od sponsorów. Nie zabrakło pasztetów od Primaviki. Pojawiły się te z quinoa i grzybami, fasolą, mango i soczewicą, a także ekologiczne masła orzechowe.
Ekologiczne pasty warzywne od Primaviki idealnie komponował się z bezglutenowymi wafelkami i niesłodzonymi suszonymi bananami.
Moc kiszonek w Łodzi
Całość dopełniały zdrowe kiszonki wprost ze Spiżarni z Kulturą. Mogliśmy wspólnie degustować kiszone rzodkiewki, marchewki, seler, a także kiszoną kapustę z dodatkiem miodu oraz zakwasy z buraków i chili, z żółtych buraków, czerwonych, selera i pietruszki.
Targi Natura Food & Be Eco w Atlas Arena w Łodzi opuszczaliśmy z pełnymi brzuchami i dobrym humorem. Towarzyszyły nam zdrowe przekąski i saki, które na długo zostaną nam w głowach podczas jesiennych wieczorów.
Forum Alergii w Łodzi
Targom towarzyszyło także VII Forum Alergii zorganizowane jak co roku przez Żanetę Geltz, redaktor naczelną magazynu i portalu hipoalergiczni.
Wśród zaproszonych gości pojawiła się doktor Danuta Myłek, dr Barbara Majkowska-Wojciechowska i dr Tadeusz Oleszczuk. Lekarze dyskutowali o tym, która dieta jest lepsza dla zdrowia: mięsna czy bezmięsna.
Szczególne podziękowania nalezą się tutaj całej ekipie MAKIS w Łodzi, która w pocie czoła wszystko zorganizowała. Jak zwykle było profesjonalnie, na wysokim poziomie i z fantastycznymi atrakcjami.
Podczas targów można tez było liczyć na profesjonalistów ze Studia Bielik. Ich imponujący sprzęt zarejestrował wszystkie nasze ekologiczne działania na targach.
Żanecie Geltz dziękuję za zaproszenie na zdrowotne after party i niewyczerpane tematy do rozmów o ekologii i biodynamice.