Świąteczna biesiada dla dolnośląskich KGW z marką Kikkoman
Ponad sto osób wzięło udział w świątecznych warsztatach kulinarnych z telewizyjną kucharką Katarzyną Gubałą i marką Kikkoman podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego na terenie DODR we Wrocławiu. Ponad 10 KGW spróbowało swoich sił w ekologicznej i roślinnej kuchni tworząc dania nawiązujące do wielopokoleniowych tradycji.
Wyróżnione Koła Gospodyń Wiejskich
Warsztaty kulinarne były prezentem dla wybranych KGW z województwa dolnośląskiego za kreatywne podchodzenie do tematu gotowania i tradycyjnych dań.
- W czasach kiedy kobiety chętnie się spotykają i działają w grupach oraz w dobie rosnącej epidemii samotności takie warsztaty kulinarne z naturalnego żywienia to możliwość wspólnego spotkania się, poznania się i budowania relacji – mówi diet coach Katarzyna Gubała, ekspertka zdrowego żywienia z „Pytania na śniadanie”.
– Tworząc smaczne, naturalne i pełne aromatów dania po prostu spędzamy ze sobą czas, biesiadujemy, częstujemy się tym, co ugotowaliśmy. To zbliża i zachęca do kolejnych spotkań. Warsztaty zostały tak pomyślane, aby każde Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało inną potrawę, którą mogło poczęstować inne uczestniczki. Smak w daniach podkręcał naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman.
Wymiana doświadczeń i zaproszeń
Przedświąteczny czas jest bardzo wyjątkowy i stwarza idealne warunki do wspólnego spotkania i biesiadowania. Wiele KGW dzięki takim warsztatom kulinarnym mogło się lepiej poznać, wymienić doświadczeniami i zachęcić do wzajemnych odwiedzin podczas dożynek lub lokalnych festynów.
- Celem naszego pomysłu „Biesiad z marką Kikkoman” jest budowanie świadomości marki i edukacja o świadomym żywieniu – wyjaśnia Monika Rucińska, szefowa food agencji 3 Peppers organizatora warsztatów. – Tymi kulinarnymi działaniami chcemy stwarzać okazję do wypróbowania naszych sosów głównie w potrawach kuchni regionalnej. Zależy nam na połączeniu tradycji z nowoczesnością, promowanie lokalnych potraw tworzonych przez członkinie Kół Gospodyń Wiejskich przy okazji współpracując z marką Kikkoman.
Biesiada z marką Kikkoman zaczęła się od przedstawienia marki, propozycji zastosowania sosów w codziennej kuchni i możliwości wykorzystania w kreatywnej kuchni. Wszyscy jednak z niecierpliwością czekali na konkursy z nagrodami. Upominki dla zwycięzców były przekazane w towarzystwie oklasków.
Dania pełne smaku i aromatu
Wiele osób nie wyobraża sobie bez bakalii świątecznego stołu i świątecznych dań. I to one grały pierwszoplanowe skrzypce w daniach tworzonych podczas „Świątecznej biesiady z Kikkoman”.
Szczególnym zainteresowaniem uczestniczek warsztatów kulinarnych z Katarzyną Gubałą cieszyła się zupa piernikowa inaczej zwana moczką. To śląskie danie tradycyjne, w którym używa się pierników, najlepiej bez lukru czy ozdób. Ważne są tutaj także orzechy włoskie – najlepiej pozbierane z własnego ogrodu.
Do tego warto dolać do garnka kompotu lub owoców mrożonych na mieszankę kompotową i dosypać rodzynek lub żurawiny. W zależności od regionu można użyć suszu z wędzonych śliwek czy jabłek.
Z dodatkiem naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, posiekanych orzechów włoskich oraz miodu lipowego danie nabiera niezwykle intensywnego aromatu. Uczestniczki zapewniały, że po przepis na moczkę zaczną sięgać o wiele częściej niż tylko w związku ze świętami.
W tym roku „Biesiady z Kikkoman” pojawią się w innych województwach i będą podkręcać smaki regionów swoimi niezwykłymi sosami. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z województwa opolskiego, które gościnnie pojawiły się na bożonarodzeniowym jarmarku w DODR we Wrocławiu już zaprosiło markę Kikkoman do siebie na wspólne gotowanie.
Pyszności na świąteczny stół
Podczas warsztatów kulinarnych z Kołami Gospodyń Wiejskich przygotowaliśmy:
Świąteczny piernik pełen cynamonu i anyżu polewany czekośliwką na miodzie z lokalnej pasieki
Cykoriowe łódeczki pełne aromatycznego bigosu z nutą wędzonej papryki z dodatkiem leśnych grzybów i wędzonych śliwek
Piernikowa zupa na bazie orzechów włoskich prosto z działki
Cukiniowe nadziewańce z ostrą pastą, z rukolą, pędami groszku i rukoli
Carpaccio jabłko-kalarepka-gruszka z intensywnym sosem na bazie musztardy francuskiej i sosu sojowego Kikkoman o obniżonej zawartości soli
Roślinna pasztetowa pełna smaków dzieciństwa z lokalnymi kiszonkami na pajdzie chleba
Zielone pesto z ziół i chwastów z olejem lnianym tłoczonym na zimno podane na gotowanych ziemniaczkach
Świąteczna zupa na bazie zakwasu buraczanego z marynowanym tofu i pęczkiem świeżych ziół
Rozgrzewające kaszotto z gruszką i pietruszką, orzechami włoskimi prosto z sadu na esencjonalnym wywarze warzywnym
Świąteczne kulki mocy obtaczane w kakao, przyprawie do piernika i liofilizowanych malinach
Te pyszne dania powstały podczas warsztatów kulinarnych z członkiniami lokalnych KGW. W daniach, jako jeden ze składników, pojawił się naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – sponsor biesiady.
Wszystkich zainteresowanych wspólnym gotowaniem z marką Kikkoman zapraszamy do kontaktu!