Ser z ziemniaka to ekonomiczny pomysł na stare ziemniaki
Co zrobić z ziemniakami z dnia poprzedniego. Ekonomiczna kuchnia jest niezwykle pomysłowa. Ziemniaki zawierają w sobie sporo skrobi, która pod wpływem temperatury zmienia się w kleik podobny do roztopionego sera. Taki ser z ziemniaka idealnie nadaje się do spaghetti, na pizzę czy zapiekanki.
Ser z ziemniaka w „Pytanie na śniadanie”
Wszystko zaczęło się od wydania porannego „Pytania na śniadanie”, w którym opowiadałam o tym czy ziemniaki są toksyczne. Powstało kilka ciekawych dań, które szczególnie będę wam polecała. W kuchni „Pytania na śniadanie” królowali Bracia Budnik.
O toksyczności ziemniaków opowiadałam w "Pytanie na śniadanie" z Magdą Czyryndą Kolędą - dietetykiem. Poranny program „Pytanie na śniadanie” prowadziła Małgorzata Tomaszewska i Olek Sikora.
Solanina znajduje się wprawdzie w kwiatach, łodygach, liściach i owocach ziemniaka, ale najwięcej, aż 17-ktotna jej ilość jest w kiełkach czy inaczej kłączach ziemniaka. Ze względu na trujące właściwości solaniny szczególnie powinniśmy uważać na spożywanie zielonych części czy kiełków w okresie zimowym i na przednówku.
Co nam grozi po zjedzeniu ziemianka z solaniną?
Po jednym ziemniaku nic. Gorzej, jeśli takimi kiełkującymi ziemniakami żywimy się dłużej.
Solanina ma duży wpływ na ludzki organizm. Nadmierna ilość tej toksyny atakuje układ nerwowy i trawienny. Stąd początkowo możemy odczuwać po zjedzeniu takich zielonych ziemniaków mdłości, wymioty, czy mieć kolkę. Potem pojawia się biegunka, bywa ból wątroby. W konsekwencji możemy mieć problemy z układem krążenia i mózgiem, na przykład być zdezorientowani. I kto by pomyślał, że to przez pospolite ziemniaki! Trujące ziemniaki bywają dla nas szkodliwe.
Warto pamiętać, ze solanina nie rozpuszcza się w wodzie i nie ulega rozpadowi w wyniku wysokiej temperatury, czyli ani pieczenie w piekarniku, ani moczenie przed obraniem na niewiele się tutaj zdadzą.
Ziemniak ma sporo wartości odżywczych
Ziemniaki to doskonałe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. To także dobre źródło witaminy C.
- Ziemniaki są łatwostrawne, niskokaloryczne i nietuczące!
- W czasie obróbki termicznej bulw ziemniaka (gotowanie, pieczenie, smażenie) skrobia ulega skleikowaniu, dzięki czemu jest całkowicie i szybko trawiona.
- Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, a obranych gotowanych na parze — do 25%, natomiast obranych i gotowanych w wodzie — aż do 54%.
Ser z ziemniaka – doskonała kuchnia zero waste
Ser z ziemniaka może zastąpić ser w ekonomicznej kuchni. Wystarczy podsmażyć cebulkę na oliwie. Wrzucić ją do blendera wraz z ugotowanym 1-2 ziemiankami. Dodać odrobinę soli, płatków drożdżowych nieaktywnych i zblendować. Uzyskamy fantastyczną mozzarellę.
Wegański ser z ziemniaka
Weganie, którzy nie jedzą produktów mlecznych oraz odzwierzęcych będą takim serem z ziemniaka zachwyceni. Idealnie nadaje się do zapiekania, a na pizzy czy zapiekankach zachowuje się jak rozpuszczona i podgrzana mozzarella.
Ser z ziemniaka idealny dla alergików
Jeśli macie problemy z nietolerancją laktozy to ser z ziemniaka będzie dla was idealnym rozwiązaniem. Nie ma w sobie ani grama laktozy! A do tego jest lekkostrawny i niezwykle smaczny. Podsmażona cebulka dodaje daniu smaku umami, który niezwykle smakuje.
SKŁADNIKI na ser z ziemniaka do spaghetti
- 2 dobrze rozgotowane ziemniaki
- 1 mała rozgotowana marchewka
- 1 mała cebulka
- ząbek czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g pomidorów suszonych w oleju
- 200 g liści szpinaku
WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju. Dodajemy do ugotowanych ziemniaków i marchewki wraz z olejem i resztą przypraw. Blendujemy do uzyskania gładkiej, ciągnącej się masy.
Pomidory w oleju kroimy w cienką kostkę. 2-3 łyżki oleju ze słoika mieszamy z makaronem w garnku. Szpinak rozdzielamy na talerze. Układamy makaron np., w gniazdach. Nakładamy po łyżce sera z ziemniaka. Posypujemy po daniu pokrojonymi pomidorami.
UWAGI:
Idealny do pizzy, zapiekanek, makaronu.
Jedzmy zatem ziemniaki na zdrowie, bo nie są trujące!
Chcesz obejrzeć całe moje wystąpienie eksperckie w „Pytaniu na Śniadanie”? Oto link do toksycznych kłączy u ziemniaków.