Katarzyna Gubała
VegLab

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

Ser z ziemniaka to ekonomiczny pomysł na stare ziemniaki

Co zrobić z ziemniakami z dnia poprzedniego. Ekonomiczna kuchnia jest niezwykle pomysłowa. Ziemniaki zawierają w sobie sporo skrobi, która pod wpływem temperatury zmienia się w kleik podobny do roztopionego sera. Taki ser z ziemniaka idealnie nadaje się do spaghetti, na pizzę czy zapiekanki.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Ser z ziemniaka w „Pytanie na śniadanie”

Wszystko zaczęło się od wydania porannego „Pytania na śniadanie”, w którym opowiadałam o tym czy ziemniaki są toksyczne. Powstało kilka ciekawych dań, które szczególnie będę wam polecała. W kuchni „Pytania na śniadanie” królowali Bracia Budnik.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała bracia Budnik Pytanie na śniadanie

 

O toksyczności ziemniaków opowiadałam w "Pytanie na śniadanie" z Magdą Czyryndą Kolędą - dietetykiem. Poranny program „Pytanie na śniadanie” prowadziła Małgorzata Tomaszewska i Olek Sikora.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała Małgorzata Tomaszewska Aleksander Sikora

 

Solanina znajduje się wprawdzie w kwiatach, łodygach, liściach i owocach ziemniaka, ale najwięcej, aż 17-ktotna jej ilość jest w kiełkach czy inaczej kłączach ziemniaka. Ze względu na trujące właściwości solaniny szczególnie powinniśmy uważać na spożywanie zielonych części czy kiełków w okresie zimowym i na przednówku.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Co nam grozi po zjedzeniu ziemianka z solaniną?

Po jednym ziemniaku nic. Gorzej, jeśli takimi kiełkującymi ziemniakami żywimy się dłużej.

Solanina ma duży wpływ na ludzki organizm. Nadmierna ilość tej toksyny atakuje układ nerwowy i trawienny. Stąd początkowo możemy odczuwać po zjedzeniu takich zielonych ziemniaków mdłości, wymioty, czy mieć kolkę. Potem pojawia się biegunka, bywa ból wątroby. W konsekwencji możemy mieć problemy z układem krążenia i mózgiem, na przykład być zdezorientowani. I kto by pomyślał, że to przez pospolite ziemniaki! Trujące ziemniaki bywają dla nas szkodliwe.

Warto pamiętać, ze solanina nie rozpuszcza się w wodzie i nie ulega rozpadowi w wyniku wysokiej temperatury, czyli ani pieczenie w piekarniku, ani moczenie przed obraniem na niewiele się tutaj zdadzą.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Ziemniak ma sporo wartości odżywczych

Ziemniaki to doskonałe źródło białka, witamin, składników mineralnych i energii. Prawdziwa skarbnica potasu - w 100 g ziemniaków znajdziemy 443 mg potasu. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. To także dobre źródło witaminy C.

  • Ziemniaki są łatwostrawne, niskokaloryczne i nietuczące!
  • W czasie obróbki termicznej bulw ziemniaka (gotowanie, pieczenie, smażenie) skrobia ulega skleikowaniu, dzięki czemu jest całkowicie i szybko trawiona.
  • Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, a obranych gotowanych na parze — do 25%, natomiast obranych i gotowanych w wodzie — aż do 54%.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Ser z ziemniaka – doskonała kuchnia zero waste

Ser z ziemniaka może zastąpić ser w ekonomicznej kuchni. Wystarczy podsmażyć cebulkę na oliwie. Wrzucić ją do blendera wraz z ugotowanym 1-2 ziemiankami. Dodać odrobinę soli, płatków drożdżowych nieaktywnych i zblendować. Uzyskamy fantastyczną mozzarellę.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Wegański ser z ziemniaka

Weganie, którzy nie jedzą produktów mlecznych oraz odzwierzęcych będą takim serem z ziemniaka zachwyceni. Idealnie nadaje się do zapiekania, a na pizzy czy zapiekankach zachowuje się jak rozpuszczona i podgrzana mozzarella.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Ser z ziemniaka idealny dla alergików

Jeśli macie problemy z nietolerancją laktozy to ser z ziemniaka będzie dla was idealnym rozwiązaniem. Nie ma w sobie ani grama laktozy! A do tego jest lekkostrawny i niezwykle smaczny. Podsmażona cebulka dodaje daniu smaku umami, który niezwykle smakuje.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

SKŁADNIKI na ser z ziemniaka do spaghetti

  • 2 dobrze rozgotowane ziemniaki
  • 1 mała rozgotowana marchewka
  • 1 mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g pomidorów suszonych w oleju
  • 200 g liści szpinaku

 

WYKONANIE

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju. Dodajemy do ugotowanych ziemniaków i marchewki wraz z olejem i resztą przypraw. Blendujemy do uzyskania gładkiej, ciągnącej się masy.

Pomidory w oleju kroimy w cienką kostkę. 2-3 łyżki oleju ze słoika mieszamy z makaronem w garnku. Szpinak rozdzielamy na talerze. Układamy makaron np., w gniazdach. Nakładamy po łyżce sera z ziemniaka. Posypujemy po daniu pokrojonymi pomidorami.

 

UWAGI:

Idealny do pizzy, zapiekanek, makaronu.

Ser z ziemniaka ekspert dieta Katarzyna Gubała

 

Jedzmy zatem ziemniaki na zdrowie, bo nie są trujące!

Chcesz obejrzeć całe moje wystąpienie eksperckie w „Pytaniu na Śniadanie”?

Czy ziemniaki mogą być trujące?

Katarzyna Gubała, Pytanie na Śniadanie - czy ziemniaki mogą być trujące?