Rozgrzewające pasty wegańskie bezjajeczne w Pytaniu na śniadanie
Roślinne pasty to świetne dania zarówno dla wegan, jak i dla osób, które chcą spróbować zdrowej diety. W porannym programie „Pytanie na śniadanie” zaproponowałam kilka past na kanapki, w tym pastę bezjajeczną, pastę ze słonecznika i z natką pietruszki. W tym czasie Tomek Królikowski przygotowywał swoje specjały dla widzów.
Pasta bezjajeczna to doskonały sposób na wyeliminowanie ze swojego jadłospisu jajka. Dieta bezjajeczna jest zalecana osobom, które nie tolerują kurzego białka, dla wegan, ale także dla osób, które chciałyby wykluczyć alergie skórne. Dieta bez jajek pomoaga wielu osobom borykającymi się z wysypką, uczuleniem, oraz zmianami skórnymi. Szczególnie bez jajek powinny spróbować diety przez kilka tygodni osoby zmagające się z trądzikiem.
Składniki dla 4 osób
- 1 kostka tofu naturalnego
- ½ malej puszki cieciorki
- 3-4 łyżki majonezu wegańskiego
- 1 łyżka musztardy
- szczypta kurkumy opcjonalnie
- 1 łyżka syropu z agawy lub opcjonalnie miodu
- 2 łyżki płatków nieaktywnych drożdży
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie siekany szczypiorek do smaku
- kiełki do dekoracji
- kromki chleba
Sposób przygotowania pasty bezjajecznej:
Wszystkie składniki należy zmiksować niezbyt dokładnie tak aby pozostały drobne grudki. Doprawić do smaku i posmarować pieczywo
Katarzyna Gubała, występuje jako ekspert kulinarny i kucharz w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. Na co dzień szkoli hotele i restauracje z kuchni wegetariańskiej, wegańskiej i wszystkich diet wykluczeniowych.
Cały program możesz obejrzeć na stronie wydawcy:
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/52745911/smarowidla-na-sniadanie