Roślinne słodycze czyli wegańskie szkolenie cukierni Consonni
Wegańska beza, wegańskie makaroniki, a może roślinny biszkopt czy drożdżówka dla wegan? To trudne tematy nawet dla profesjonalnych cukierni i cukierników. Stąd moje szkolenie zorganizowane przez Krawat i Muszka z wegańskich słodyczy w Consonni - jednym z najlepszych producentów wyrobów cukierniczych w Polsce.
Tym razem szkolenie z roślinnych pyszności poprowadziłam na zlecenie Krawat i Muszka u producenta wyrobów cukierniczych Consonni i połączonego z firmą Folwarku Kamyk.
Temat szkolenia – wegańska cukiernia
Wegańska kuchnia dla wielu osób nie jest prosta, a już wegańska kuchnia profesjonalna potrafi nastręczyć trudności. Słodycze oparte wyłącznie na wegańskich składnikach to zawsze najwyższy poziom wtajemniczenia. Tutaj nic nie jest proste i oczywiste, dlatego postanowiliśmy się tym zająć wraz z zespołem cukierników i cukierniczek oraz technologów.
Co zamiast jajka w wegańskich słodyczach?
To pytanie nastręcza wielu osobom nie lada trudności. Niestety nie ma jednego roślinnego zamiennika. Dobra wiadomość jest taka, że zamienników jest wiele. Wszystko zależy od tego, co chcemy upiec czy ukręcić. Profesjonalna cukiernia wegańska opiera się na:
- Pulpie warzywnej,
- Pulpie owocowej,
- Siemieniu lnianym,
- Różnych mąkach z wodą,
- Aquafabie,
- Tofu naturalnym lub jedwabistym.
Wegańskie bezy krok po kroku
Podczas szkolenia z kuchni wegańskiej dla cukierników najważniejsza była praca praktyczna. Wszyscy rzuciliśmy się do kuchni, żeby krok po kroku rozpocząć żmudny proces tworzenia wegańskich bez. W profesjonalnej cukierni nie ma rzeczy niemożliwych. Tym razem najważniejsza była aquafaba i jej odpowiednie schłodzenie. Potem już właściwie poszło z górki, a zespół z Consonni spisał się na medal.
Wegańskie makaroniki krok po kroku
Makaroniki w opcji wegańskiej dla profesjonalnej cukierni to receptura wymagająca i czasochłonna. Sam proces nie jest zbyt skomplikowany, niestety ilość czasu włożona w przygotowania naprawdę spora. Podczas szkolenia z kuchni wegańskiej dla profesjonalnych cukierników nam udało się stworzyć kilka blach wegańskich makaroników.
Wegańskie słodycze w profesjonalnej cukierni
Zamiast używać żelatyny – w kuchni wegańskiej do słodyczy zwykle jako spoiwo stosuje się agar pochodzący z glonów. To całkiem wdzięczny produkt, pod warunkiem, że wiemy, jak go stosować. Nam udało się stworzyć pannę cottę według włoskiej receptury, ale oczywiście w wegańskiej wersji. Palce lizać.
Wegańskie produkty cukiernicze to nie lada wyzwanie. Decydując się na takie dania musimy z przepisu wyeliminować mleko, jaja, masło, maślankę, jogurt i miód. Jak zatem stworzyć drożdżówkę czy naleśniki w opcji wegan? Z profesjonalną ekipą Consonni udało nam się to zrobić naprawdę fachowo. Były naleśniki bez jajek i krowiego mleka i smakowały naprawdę przepysznie!
Surowe słodycze w profesjonalnej cukierni
A gdyby tak w cukiernictwie postawić na wegańskie słodycze i do tego w wersji raw, czyli na surowo? Tarty, tartaletki, ciasteczka i batoniki na surowo okazały się ciekawym pomysłem i nowym rozwiązaniem w działaniach cukierni.