Rekordowy Festiwal kulinarny Młodego Polskiego Ziemniaka w Łomnicy
Aż 125 dzieci i tyle samo dorosłych wzięło udział w Łomnicy na terenach Osady Śnieżka w Festiwalu Młodego Ziemniaka. Wraz z Katarzyną Gubałą, kulinarnym ekspertem z „Pytania na śniadanie” i Julką Cymbaluk, zwyciężczynią Master Chef Junior Polska - Federacja Ziemniaka zorganizowała niesamowite pokazy kulinarne.
To było pyszne spotkanie kulinarne dla ponad setki dzieci i ich rodziców!
Jadalne chwasty, aromatyczne zioła i słodycze bez grama cukru. A do tego przepyszne młode ziemniaczki. Niech żyją świeże warzywa i owoce prosto z ogrodu!
To z sezonowych owoców i warzyw powstały niezwykłę pokazy kulinarne w wykonaniu Katarzyny Gubały, Julki Cymbaluk oraz szefa kuchni Osady Śnieżka – Jarosława Żmudy.
Zbiórka w Łomnicy przed Osadą Śnieżka
Nasz event zaczęliśmy od zebrania uczestników: rodzin z dziećmi pod głównym budynkiem w Łomnicy. To tam rozpoczęła się opowieść o ziołach, zdrowych owocach i warzywach, a także młodych ziemniakach!
Przedszkolaki wsparły ziemniaki
Do naszych działań dołączyło też Przedszkole Samorządowe nr 2 ze Szklarskiej Poręby. Były grupy średniaków i starszaków, które nie mogły doczekać się witaminowej uczty.
Rekordowe 125 dzieci na warsztatach kulinarnych
Taka liczba dzieci to naprawdę sporo. Dlatego na początek wyprawy na łąkę po jadalne chwasty przydał się megafon.
Katarzyna Gubała opowiadała o jadalnych chwastach, czyli dobroczynnych ziołach. Wybraliśmy się na pobliską łąkę w Łomnicy. To tam rozmawialiśmy o tym, że z żołędzi powstawała kiedyś kawa, którą uwielbiał Chopin, a z babki lekarskiej robiono okłady na stłuczone miejsca.
To była opowieść o tym, jakie jadalne rośliny znajdziemy wokół nas i na co będą działać, jak je wykorzystać w kuchni i zdrowotnie.
Pieczone ziemniaki od szefa kuchni
W tym czasie szef kuchni Osady Śnieżka – Jarosław Żmuda już rozpalał ogień, żeby upiec kilka kilogramów młodych ziemniaczków i zrobić z nich przepyszne dania podczas kulinarnych pokazów!
Na otwartej przestrzeni rozstawiliśmy stoły i zaczęła się prawdziwa biesiada z młodymi ziemniakami w roli głównej. Bo przecież ziemniak to w tradycyjnej polskiej diecie towarzysz nasz powszedni. Smażony, pieczony czy z wody – zawsze poratuje w kuchni i nasyci całą rodzinę.
Warto postawić na polskie odmiany ziemniaków
Chociaż ziemniak jest naszym rodzimym warzywem i opieramy na nim strategiczne krajowe rezerwy żywnościowe to jednak w restauracjach czy domach coraz częściej ustępuje miejsca frytkom z batatów, puree z pasternaku czy gotowym daniom mącznym. Podczas naszych pokazów kulinarnych postanowiliśmy udowodnić, że młode ziemniaczki są naprawdę smaczne i nie wymagają zbyt wiele. Wystarczy dobry, aromatyczny sos czy odrobina zdrowego tłuszczu.
Podczas Festiwalu Młodego Ziemniaka przygotowaliśmy pesto z bazylii, naci pietruszki i ziół Baziółka na bazie lokalnych orzechów z jadalnymi chwastami na młodych pieczonych ziemniaczkach z przyprawami.
Takie młode ziemniaczki szczególnie zachwyciły najmłodszych uczestników, którzy zajadali się nimi w towarzystwie ledwie kilku zielonych listków pietruszki.
Na wygłodniałych gości czekały także smarowidła od marki Lunter. To z nich powstały fantastyczne kanapki i szybkie przekąski.
Słodycze z ziemniakami są pyszne
Czy próbowaliście już kulki mocy z ziemniaczanym puree z młodych ziemniaczków i ozdobą ze stokrotek. Podczas naszych pokazów kulinarnych postanowiliśmy udowodnić, że polskie odmiany ziemniaków idealnie nadają się jako baza do tworzenia smacznych i zdrowych słodyczy.
Pyszne lody z polskimi ziemniakami i sezonowymi owocami
Ziemniak to podstawowa roślinna w polskiej tradycyjnej kuchni posiadająca wysokie walory odżywcze. To niekwestionowany „król” rodzimych warzyw z racji skali produkcji i spożycia w polskim społeczeństwie. Postanowiliśmy pokazać najmłodszym, że ziemniaków można użyć nawet do stworzenia smacznych lodów.
Lody z ziemniaka szczególnie dobrze smakują w największe upały. Są lodową bazą, do której warto dodać truskawki, maliny czy brzoskwinie. A może odrobina naturalnego tofu? Podczas Festiwalu Młodego Ziemniaka w Osadzie Śnieżka te lody były obłędnie smaczne.
Ziemniaczane fakty w kuchni
Nadal sporej części osób brak podstawowej wiedzy o typach ziemniaka, a co za tym idzie o zastosowaniu w kuchni. O tym opowiadaliśmy podczas prelekcji i pokazów wraz z szefem kuchni.
Ziemniak to nie tylko towarzysz mięsa i surówki w drugim daniu. To także podstawowy składnik klusek, pierogów czy wielu innych dań obiadowych. Żeby go odpowiednio użyć – potrzebujemy sporej dawki wiedzy. Typy kulinarne określają cechy miąższu po ugotowaniu, co pozwala na odpowiednie dobranie ich do wybranych dań.
Dla dzieci niezwykle atrakcyjna okazała się sałatka owocowa z gruszkami, jabłkami prosto z lokalnego sadu i gorzką czekoladą. Mali pomocnicy chętnie wspierali swoimi umiejętnościami prowadząca Katarzynę Gubałę.
Młode ziemniaki na festiwal zapewniła nam firma MK Agro. To z nich tworzyliśmy podczas pokazów niesamowite dania.
Dlaczego ziemniaki nie tuczą?
O tym czy warto jeść ziemniaki rozmawialiśmy z dziećmi i ich rodzicami w trakcie Festiwalu Kulinarnego ,,Młody Polski Ziemniak”. Kartofle w daniu są lekkostrawne, a witaminy i minerały, które zawierają łatwo się przyswajają.
Ziemniak ma bardzo mało kalorii
Błędna jest również opinia o tym, że ziemniaki są tuczące! Zapewne okraszone tłuszczem, a i owszem. Ale w wersji gotowanej z wody mają zaledwie 69–85 kcal, czyli tyle co 100 gram czereśni lub winogron.
Ziemniaki pomagają trzymac formę diecie
Wartość energetyczna ziemniaków jest 4 razy niższa, niż ryżu czy kaszy. Skąd więc zła sława ziemniaka w dietetyce? Podstawą ziemniaka jest skrobia, białko i błonnik – odpowiednio połączone z innymi produktami i zaserwowane na ciepło potrafią obniżyć poziom cholesterolu i być pogromcom nadwagi. Oczywiście nie mówimy tutaj o wersji smażonej w oleju czy fryturze!
Jak gotować ziemniaki, żeby nie dopuścić do strat?
Najlepiej na kuchni ziemniaki cienko obrane gotować w całości lub piec bulwy ze skórką. Większość witamin zawartych w ziemniakach rozpuszcza się w wodzie, dlatego nie moczymy ich po obraniu. W ten sposób łatwo usuniemy skrobię i witaminy z bulwy. Gotujemy krótko i w małej ilości wody.
Ile wartości odzywczych mają ziemniaki?
Straty składników odżywczych ziemniaków gotowanych w łupinach wynoszą do 20%, a gotowanych na parze — do 25%, natomiast obranych i gotowanych w wodzie — aż do 54%. Z kolei przy smażeniu straty mogą dochodzić do 45%, do tego mocno wzrasta kaloryczność przygotowywanych potraw.
Domowej roboty nutella z ziemniakami
Czekoladowa nutella z młodym ziemniaczkiem wysmarowana na wafelku ryżowym okazała się prawdziwym hitem Festiwalu Młodego Ziemniaka. Dzieci chętnie próbowały podczas pokazów tych dań, a rodzice z zapałem pomagali w tworzeniu kolejnych porcji.
Każdy z uczestników warsztatów otrzymał dyplomy znawcy kuchni i polskiego ziemniaka!
Festiwal Kulinarny ,,Młody Polski Ziemniak” został sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Za wsparcie dziękuję Polskiej Federacji Ziemniaka, Osadzie Śnieżka, MK Agro, Baziółka, Lunter.
Świetne zdjęcia i relacje przygotowało dla nas Studio Sarna. Za udział w Festiwalu dziękuję Julce Cymbaluk, zwyciężczyni II edycji MasterChef Junior.