Katarzyna Gubała
VegLab

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich

W gminie Lelis, jak co roku odbywa się regionalny konkurs dla KGW, którego zwieńczeniem są warsztaty kulinarne i pokaz kulinarny dla okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich. Gminny ośrodek kultury zaprosił mnie do udziału w konkursie oraz poprowadziłam warsztaty kulinarne nawiązujące do sezonowych i lokalnych specjałów z członkiniami KGW.

 

Jak smakuje burger po kurpiowsku?

A do tego w wersji roślinnej? Mogłam się przekonać pełniąc funkcję przewodniczącej jury w konkursie na najlepsze kotlety w bułce w regionie „Wege Kurp Burger” w gminie Lelis.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

„Kurp Burger” to tradycyjna impreza cykliczna odbywająca się w gminie Lelis już po raz czwarty

Tegoroczna edycja nawiązywała do burgerów w wersji roślinnej. Do konkursu o puchar najlepszego KGW w regionie przystąpiło kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich. Taki konkurs dla KGW to doskonała okazja do wykazania się inicjatywą kulinarną, wyobraźnią w kuchni i jeszcze większymi możliwościami gastronomicznymi.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Kurp burger to inicjatywa pani dyrektor Centrum Kultury Biblioteki i Sportu w Lelisie - Katarzyny Dobkowskiej-Wiśniewskiej.

- Zależało mi na stworzeniu niepowtarzalnej imprezy w regionie motywującej do kulinarnych zmagań okolicznych mieszkańców – tłumaczyła pani dyrektor. – Kurpie to bardzo barwny region Polski z niezwykłą kuchnią i możliwościami tworzenia zupełnie nowych dań w odświeżonej formie.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Podczas konkursu gminnego dla KGW do boju stanęło kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich. Zaproponowane przez panie burgery odznaczały się niezwykłym smakiem i nawiązaniem do tradycji.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

W burgerach proponowanych do konkursu dla KGW znalazły się lokalne kiszonki, warzywa z własnej grządki, a nawet miód z okolicznej pasieki.

- Koła Gospodyń Wiejskich to tradycja tego regionu – opowiadała jedna z uczestniczek konkursu. – Wspólne gotowanie, warsztaty kulinarne i możliwość udziału w konkursie dla KGW to szansa na pokazanie się i podniesienie swoich kwalifikacji kulinarnych.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Katarzyna Sęk, animatorka CKBiS Lelis zachęcała gorąco uczestników do wzięcia udziału w warsztatach kulinarnych i z oddaniem wspierała radą podczas konkursu kulinarnego.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Po części konkursowej i dumnej roli przewodniczącej jury degustacyjnego - rozpoczęłam swoje warsztaty kulinarne dla KGW i okolicznych mieszkańców licznie przybyłych na event.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

W mojej ofercie kulinarnej dla KGW i gminy Lelis znalazły się:

  • warsztaty z ziołolecznictwa nie tylko dla członkiń Koła Gospodyń Wiejskich,
  • spacer edukacyjny i dydaktyczny dla mieszkańców gminy związany z poznaniem okolicznej przyrody,
  • wykład o ziołach i ich zastosowaniu w kuchni oraz diecie,
  • warsztaty kulinarne ze zdrowej, tradycyjnej kuchni,
  • nauka gotowania z wykorzystaniem lokalnych ziół, sezonowych warzyw i owoców oraz w nawiązaniu do smaków regionu.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Warsztaty kulinarne dla KGW

To niezwykła okazja do poznania tajników kulinarnych i nowych metod przetwarzania żywności. Każde Koło Gospodyń Wiejskich opiera się na tradycji swojego regionu, przepisach przekazywanych przez pokolenia i wiedzy mam, babć oraz przodków.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

Warsztaty kulinarne sprawdzają się podczas dożynek gminnych, w trakcie lokalnych festynów i jako atrakcja dla mieszkańców wsi czy miast. Szczególnie gminne czy wojewódzkie dożynki to czas kulinarnych zmagań, możliwość stworzenia niezapomnianych smaków i odtworzenia regionalnych potraw.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Tradycyjna kuchnia w nowoczesnym wydaniu to dania tworzone na bazie dotychczasowych smaków, ale z użyciem czasami zdrowszych składników. W ofercie warsztatów kulinarnych dla KGW pojawiają się mniej kaloryczne cukry i tłuszcze, a dania zawierają zwiększoną ilość białka roślinnego i witamin. Do tego bogactwo sezonowych warzyw i owoców i szkoła gotowania dla KGW zaczyna wyglądać naprawdę smakowicie.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Moje najczęściej poruszane tematy wykładu i oferta warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i fundacji związanych z tradycją wiejską, kulturą i kuchnią regionalną to:

  • dieta, a cholesterol,
  • dieta, a cukrzyca,
  • zioła pomocne w menopauzie,
  • jak zrzucić zbędne kilogramy,
  • kuchnia z sezonowych warzyw,
  • dieta na odporność.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Specjalizuję się w warsztatach i eventach w tematyce:

  • Jadalne chwasty czy dobroczynne zioła – warsztaty kulinarne połączone z ziołolecznictwem
  • Zdrowy ferment – warsztaty tworzenia zdrowych kiszonek ze słoików z odzysku
  • Wege w kwadrans – szybkie dania do pracy
  • Co do lunchboxów?
  • Zdrowe słodycze
  • Kuchnia włoska krok po kroku
  • Kuchnia pełna dobrej energii

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

Podczas wspólnego gotowania w gminie Lelis stworzyliśmy dania nawiązujące do tradycji regionu z wykorzystaniem sezonowych produktów.

W naszym menu znalazły się roślinne burgery z wykorzystaniem czerwonej kapusty, warzyw strączkowych i sosów na bazie lokalnego octu jabłkowego.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Uczestnicy warsztatów kulinarnych stworzyli przekąski idealnie nadające się na grilla w myśl tematu spotkania, czyli „Wege Kurp Burgera”. Tak powstały cukinie roladki dedykowane na grilla, pasty z podpiekanymi warzywami i ziołami.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Uczestnicy warsztatów oraz zgromadzeniu mieszkańcy gminy mogli także degustować powstałe smakołyki. Do gustu szczególnie przypadły im słodycze bez grama cukru powstałe z lokalnych orzechów laskowych i włoskich oraz olejów tłoczonych na zimno i regionalnych miodów.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Za udostępnienie profesjonalnych zdjęć oraz zaproszenie dziękuję CK-BiS w Lelisie.

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała

 

Regionalne warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich Katarzyna Gubała