Premiera książki Zioła ziółka i Baziółka w Warszawie
Zioła to niezwykły element w kuchni. Bez nich żadne danie nie miałoby smaku, a i z zapachem byłoby różnie. Wydobywają esencję z potraw i sprawiają, że chce nam się jeść. „Zioła, ziółka i… Baziółka” to książka o świeżych ziołach, której mam zaszczyt być współautorką. Oto relacja z warszawskiej premiery, która odbyła się w Hotelu O3.
„Zioła, ziółka i… Baziółka” to niezwykła książka stworzona dla wydawnictwa Prószyński. Pełna wyrafinowanych zdjęć i sprawdzonych 103 potraw z użyciem ziół Baziółka.
- W naszej wspólnej książce znajdziecie kompleksową wiedzę z zakresu wykorzystania ziół i mikroliści w kuchni oraz ich właściwości odżywcze – podczas premiery w hotelu O3 opowiadał Wojciech Kozłowski, założyciel marki Baziółka. – Nie mniej ważne są w niej też ciekawostki zdrowotne i podpowiedzi znanych kucharzy i botaników, modyfikacje tradycyjnych przepisów, porady „zero waste” i opcje wege dla entuzjastów kuchni roślinnej.
- Nasza książka „Zioła, ziółka i… Baziółka” zawiera szybkie propozycje śniadań, dań obiadowych, od święta, a także podpowiedzi prostych posiłków do przygotowania z dziećmi – opowiadała podczas premiery Katarzyna Gubała, współautorka książki. - Do tego sprawdzone pomysły na wypieki z zastosowaniem ziół, a nawet zdrowy fast food i dania grillowe. Jeszcze tyle aromatycznych przepisów nie znalazło się w jednej książce kulinarnej!
Zioła mają wielką moc
Zioła potrafią wspomóc w leczeniu wielu codziennych dolegliwości, mogą wesprzeć nas w utrzymaniu dobrej kondycji i być jednocześnie naturalnym dodatkiem w codziennej diecie. Premiera książki przypadła na trudny okres zdrowotny kucharza i współautora Tomasza Jakubiaka, który walczy z rzadką odmianą nowotworu. Dlatego dochód ze sprzedaży książki zostanie przeznaczony na jego leczenie.
Również Hotel O3 należący do Grupy Satoria wsparł akcję przeznaczając dochód z imprezy na wsparcie leczenia kucharza Tomasza Jakubiaka.
„Zioła, ziółka i… Baziółka” to:
- porady kulinarne Tomasza Jakubiaka, kucharza i telewizyjnej osobowości,
- przepisy i podpowiedzi Katarzyny Gubały, ekoosobowości i wege diet coacha,
- ciekawostki i praktyczne informacje Michała Mazika, kreatywnego ogrodnika i pasjonata ziołolecznictwa.
- Nasza książka „Zioła, ziółka i… Baziółka” to informacje i ciekawostki o najpopularniejszych ziołach, które działają na nasz organizm dobroczynnie – podczas rozmów z dziennikarzami i influencerami wyjaśniała Katarzyna Duda, kierownik ds. administracyjnych i wsparcia operacyjnego marki Baziółka. - To unikalna publikacja w poszanowaniu natury, z ekologicznym podejściem i w nurcie „zero waste”.
Warsztaty kulinarne w Warszawie
W książce znalazły się porady na wykorzystanie świeżych ziół i mikroliści, pomysły pielęgnacyjne i podpowiedzi zdrowotne. Stąd podczas premiery książki zorganizowane zostały warsztaty kulinarne z kuchni wege dla dziennikarzy, influencerów i kucharzy.
Jurek Sobieniak, kucharz z programu Kuchnia + oraz Kuba Steuermark, kucharz z „Pytania na śniadanie” ramię w ramię przygotowywali pyszności z książki.
Szef kuchni Hotelu O3, Hubert Woźnica uczył zgromadzonych influencerów, jak tworzyć wzmacniające shoty i prozdrowotne koktajle.
„Zioła, ziółka i… Baziółka” to 103 przepisy na tradycyjne dania, przekąski i słodycze z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół. Pojawiają się także te mniej znane receptury, jak tiramisu matcha z miętą, tikka masala z kolendrą czy mazurek z melisą.
Podczas warsztatów kulinarnych w Warszawie chcieliśmy pokazać, że każdą propozycję z książki można przygotować w domu, z łatwo dostępnych składników.
To książka nie tylko dla entuzjastów zdrowia, ziołolecznictwa i kuchni, ale także tych, którzy chcieliby posmakować zielonej kuchni w nowoczesnym wydaniu.
„Zioła, ziółka i… Baziółka” to:
- praktyczne informacje o tym, jakie zioła warto kupować w doniczkach i jak je pielęgnować,
- porcja wiedzy o tym, jak stworzyć wertykalny zielnik na parapecie czy balkonie,
- porady o właściwościach leczniczych ziół i ich zastosowanie w codziennej kuchni,
- podpowiedzi dla osób, które chciałyby gotować zdrowo i przy okazji najeść się do syta,
- łatwe przepisy do samodzielnego wykonania, także z dziećmi!
„Zioła, ziółka i… Baziółka” stworzyliśmy z myślą o każdym, kto chciałby w swojej kuchni stworzyć niepowtarzalne dania pełne aromatów.
Kuchnia wege na warsztatach kulinarnych w Warszawie w Hotelu O3
Podczas pisania i gotowania książki oraz podczas warsztatów kulinarnych w Warszawie postawiliśmy na klasyczne zioła, które znajdziemy w każdym sklepie: pietruszka, szczypiorek, kolendra, bazylia, melisa, mięta, oregano, tymianek czy rozmaryn. To z nich ugotowaliśmy dla was dania, które zachwycą swoimi niezwykłymi smakami i zapachami.
Kto z nas nie chciałby spróbować samodzielnie zrobionych miętowych lodów, esencjonalnej zupy dyniowej czy foccaci z rozmarynem. Prezentujemy wam ziółka bez których nie potrafimy się obejść my – autorzy tej książki (Katarzyna Gubała. Michał Mazik i Tomasz Jakubiak), jak i nasi znajomi, których często gościmy podczas rodzinnych uroczystości, spotkań ze znajomymi, w trakcie tworzenia dań w telewizji czy naszych kanałach social mediowych.
W książce „Zioła, ziółka i… Baziółka” zapraszamy was w niezwykłą zieloną podróż do krainy wiecznie żywych ziół. Pokazujemy wam, jak z doniczki oregano, tymianku czy szczypiorku można stworzyć naprawdę zachwycające danie. A do tego bardzo zdrowe.
Zarówno podczas warsztatów kulinarnych w warszawskim Hotelu O3, jak i w domu polecamy wam spróbować stworzyć własnoręcznie zielone pesto z pietruszki, zupę szparagową z lubczyku czy młodą brukselkę w towarzystwie tymianku. Te dania to moc aromatów, które mogą nam dać tylko świeże zioła. Dodawane zwykle w ostatniej fazie gotowania lub posypywane zupełnie na świeżo. Potrafią zmienić smak dania i dodać mu charakteru.
Zioła to także dobroczynne właściwości
Stąd w naszych daniach pojawiła się pietruszka ze swoją mocą żelaza czy szczypiorek wspierający w walce z przeziębieniami. Chcieliśmy opowiedzieć wam, jak ziołowe witaminy i mikroelementy wpływają na nasz organizm i jak potrafią go wspierać. Napisaliśmy kilka merytorycznych tekstów, które pomogą wam uporządkować wiedzę o zastosowaniu ziół w kuchni, a także ich dobroczynnych właściwościach. O tym, jak pielęgnować w domu zioła zakupione w doniczkach napisał obszerne teksty Michał Mazik - botanik i pasjonat ogrodnictwa, autor wielu książek dla działkowców i ogrodników.
Podziękowania dla wszystkich zaangażowanych
Szczególne podziękowania należą się szefowi marki Baziółka Wojciechowi Kozłowskiemu i Katarzynie Dudzie, Kierownik ds. administracyjnych i wsparcia operacyjnego za wsparcie w działaniach nad książką, cenne rady i moc zielonych ziół do przygotowania tych wszystkich smacznych potraw.
Ukłony, uściski i podziękowania należą się całej ekipie w wydawnictwa Prószyński za wiarę w projekt, dobrą energię i profesjonalne wsparcie na każdym etapie tworzenia publikacji. Michał Nalewski był niezastąpionym koordynatorem redakcji i „mózgiem operacji”, Paweł Panczakiewicz z Art Design tworzył cudowne grafiki, skład i niejednokrotnie używał wyobraźni w nadaniu książce kolorytu, Małgorzata Teodorczyk pomogła w promocji i miała fantastyczne zaangażowanie w pokazaniu naszego dzieła światu, Mira Olejarska odpowiadała za wsparcie mediowe.
Osobne podziękowania należą się Hotelowi O3 w Warszawie za wsparcie, gotowość do działania, zorganizowanie profesjonalnego eventu premierowego. Krzysztof Kalisz-Staszewski, dyrektor obiektu pomógł, wsparł, a nawet stworzył z nami kilka dań.
Hubert Woźnica, szef kuchni w Hotelu O3 to wulkan energii i niesamowita kulinarna osobowość. Dziękuję ci, Szefie, za wsparcie, wspólne gotowanie, poprowadzenie imprezy i porywające rozmowy o gastronomii. Bez ciebie to nie to samo!
Zapraszamy was wraz z Wydawnictwem Prószyński oraz sponsorem – marką Baziółka do lektury „Zioła, ziółka i… Baziółka” – książki napisanej od serca przez trójkę ekspertów, dla których zdrowie, smak i aromat to podstawa w kuchni.
Smacznego, Kochani!
Katarzyna Gubała
Tomasz Jakubiak
Michał Mazik