Polska od kuchni letni festiwal kulinarny z gwiazdami
Doda, Sławomir, Norbi i wiele innych gwiazd polskiej piosenki pojawiło się na festiwalu „Polska od kuchni”. Wszystko to w ramach projektu „Roztańczona Polska” i fantastycznych konkursów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich. Na kulinarny i muzyczny show przyszły tysiące Polaków.
Kulinarny konkurs dla KGW
Polska od kuchni to wielki festiwal kulinarny, którego mam zaszczyt być ambasadorką. W ramach projektu ponad 12 000 KGW z całej Polski zgłosiło swoje najlepsze przepisy kulinarne na konkurs. To z nich jury wybrało najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich, które pojawiły się na półfinale wojewódzkim.
Jakość konkursowych dań dla KGW
W każdą niedzielę w innym województwie w Polsce pojawiają się te najlepsze KGW i prezentują swoje dania. Jury, którego przewodniczącym jest Kuba Steuremark ocenia jakość dania, zakorzenienie w tradycji, historię, smak, zapach oraz sposób podania. Najlepsze KGW pojawią się na wielkim finale na Stadionie Narodowym i będą walczyć o miano najlepszego w Polsce.
Niedzielny obiad
Tegoroczny festiwal „Polska od kuchni” odbywa się pod hasłem „Niedzielny obiad”. Co to hasło dla nas oznacza? Za każdym razem rozpoczynając festiwal na scenie wraz z Mateuszem Szymkowiakiem i Kubą Steuermarkiem opowiadamy we troje czym jest smak niedzielnego obiadu.
Rodzinny obiad to pozytywne emocje
Dla mnie niedziela to czas spotkania przy stole. Nie zawsze najważniejsze jest danie główne, dużo ważniejsza jest atmosfera i emocje, jakie temu towarzyszą. Niedzielny obiad to rodzinne spotkanie, opowieści o tym, jak nam minął tydzień, jak nam się żyje, co wydarzyło się dobrego czy złego. Przy wspólnym posiłku zapominamy o tym, co nieprzyjemne i poddajemy się smakom, zapachom i opowieściom, jakie temu towarzyszą. To dla mnie oznacza niedzielny obiad. A dla was?
Warsztaty kulinarne i nauka gotowania
Podczas festiwalu „Polska od kuchni” w każdą niedzielę prowadzę przez kilka godzin w czerwonym namiocie warsztaty kulinarne. Uczę Polaków, jak gotować zdrowo i smacznie. To czasami nie lada wyzwanie. Uczymy się z dzieciakami jak tworzyć zdrowe słodycze lub pyszne przekąski bez grama tłuszczu.
Na moich warsztatach w ramach festiwalu „Polska od kuchni” można stworzyć swoje wyjątkowe smaki w zdrowej wersji.
Pyszne passaty i aromatyczne zioła
Podczas warsztatów przygotowujemy ulubione makarony na wysokiej jakości passatach od „Polskich Przetworów” z dodatkiem świeżych ziół od „Baziółka”. A jeśli do tego użyjemy rodzimych orzechów włoskich lub olejów tłoczonych na zimno od Soczyście… To danie będzie naprawdę zdrowe i przepyszne.
Tradycyjna kuchnia
Od początku „Festiwalu Polska od kuchni” zależało mi na tym, żeby pokazać jak smakuje Polska. Dania, które przygotowywaliśmy są jak najbardziej nawiązujące do naszych tradycji kulinarnych, a czasami wręcz do polskiej kuchni historycznej.
Jakość produktów na warsztatach
Praca z Kołami Gospodyń Wiejskich podczas festiwalu „Polska od kuchni” to wspaniały czas. Wspólnie rozmawiamy, degustujemy przygotowane potrawy i zastanawiamy się nad jakością produktów. Dla wszystkich liczy się lokalność i sezonowość. A jeśli do tego dołożymy akcenty regionalne i tradycje kulinarne danego miejsca to wychodzi nam wspaniała potrawa.
Profesjonalna kuchnia
Dziękuję wszystkim KGW, które z życzliwością, zaciekawieniem i zaangażowaniem odwiedziły mój namiot. Dania, które stworzyliśmy podczas wspólnych warsztatów dla KGW były naprawdę wyjątkowe. Ja ze swojej strony dołożyłam odrobinę zdrowia i nowoczesności, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich wniosły w darze smak dzieciństwa i tradycji oraz niezwykłą profesjonalność.
KGW warsztaty kulinarne
Warsztaty kulinarne z tradycyjnej kuchni polskiej dla KGW to mój największy wkład w rozwój festiwalu „Polska od kuchni”. Wspólne spotkania w jednym namiocie KGW, rozmowy o smakach nad talerzem wspólnie przygotowanej zupy, dania głównego czy desery przypominają właśnie wspólny obiad. Najważniejsze to dobre emocje, otwartość i radość ze wspólnego bycia.
Gotowanie ze sponsorami
W podkręcaniu smaków wsparł nas Develey proponując niezwykle smaczne majonezy, sosy oraz oczywiście Tabasco w różnych odmianach ostrości. To z jego dodatkiem tworzyliśmy makarony z ostrym twistem.
Dziękuję także wszystkim za udział w moich konkursach prowadzonych ze sceny, a w szczególności tym , którzy je wygrali! Fundatorami nagród było Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników – wydawcy moich dwóch najnowszych książek kulinarnych „Najlepsze przetwory warzywne” i „Najlepsze przetwory z owoców”.
Największym jednak wydarzeniem w lipcowej przygodzie z „Festiwalem Polska od kuchni” było przygotowywanie dań dla gwiazd.
Takich wspomnień z wakacji w pracy nie zapomnimy na długo.
A na finał czekała nas fantastyczna trasa koncertowa „Roztańczona Polska” z Dodą, Sławomirem i wieloma innymi gwiazdami. Warto było wybrać się tę trasę wspólnie z Kołami Gospodyń Wiejskich, organizatorem Krysiak Polska i całą fantastyczną ekipą tworząca festiwal „Polska od kuchni”.
Koła Gospodyń Wiejskich na festiwalu „Polska od kuchni”
Wielkim zaszczytem dla mnie było odwiedzenie w czerwcu i lipcu podczas trwania festiwalu niezwykle starannie zaaranżowanych i przystrojonych stoisk:
KGW Niedźwiedź
KGW Biernatki w Biernatkach
Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie
Koło Gospodyń Wiejskich w Sadogórze
Koło Gospodyń Wiejskich w Wymysłowie „WyMySłowianki”
Koło Gospodyń Wiejskich w Bukowcu „Ach te baby”
KGW Garbaby
KGW WojciechoWianki
Koło Gospodyń Wiejskich Węgorzewo
KGW w Podgrzybowie
Koło Gospodyń Wiejskich w Kłodzie „Kłodzianki”
KGW w Pankach
KGW Jabłuszka
Koło Gospodyń Wiejskich w Skarżycach
KGW Jaworzynka
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Czuchów
Koło Gospodyń Wiejskich w Sierakowicach „Sercem podszyte”
Koło Gospodyń Wiejskich Brzyno
W działaniach wsparła nas Krajowa Grupa Spozywcza SA - właściciel marki Polskie przetwory oraz Lubella.
W daniach testowaliśmy zarówno produkty polskich mleczarni np. OSM Łowicz, jak i roślinne odpowiedniki w postaci np. tofu Lunter.
Naszym warsztatom podczas festiwalu Polska od kuchni towarzyszyły degustacje najnowszych smaków sosów Develey.
Stoisko "Polskie Przetwory" w każdej niedzielnej edycji przeżywało prawdziwe oblężenie fanów dobrych polskich smaków.