Pokazy i warsztaty kulinarne podczas Warsaw Food Expo 2025
Miałam okazję i zaszczyt wsiąść udział w Warsaw Food Expo 2025 - Międzynarodowych Targach Żywności i pokazać swoje umiejętności z zakresu fermentacji i kiszonek na stoisku Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Pokazy kulinarne na dobrych jakościowo produktach to podstawa targów żywnościowych. Za mną trzy dni branżowych targów Warsaw Food Expo 2025 Międzynarodowe Targi Żywności. Impreza po raz kolejny pokazała, że połączenie branży spożywczej i profesjonalnej gastronomii to siła, smak i jakość.
Warsaw Food Expo 2025 Międzynarodowe Targi Żywności to wydarzenie dla branży spożywczej, które gromadzi producentów, dystrybutorów i pasjonatów kulinariów.
Kurt Scheller podczas Warsaw Food Expo
Towarzystwo na targach mieliśmy z prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosławem Uścińskim nie byle jakie. Odwiedził nas szef kuchni i prawdziwy mistrz w tematach gastronomii - Kurt Scheller. Rozmawialiśmy o kondycji polskiej gastronomii, o tym, dlaczego warto postawić na dobre jakościowo produkty i jakie zadania czekają na młodych kucharzy.
W spotkaniu i warsztatach brała też udział Magdalena Jaskulska, Dyrektor Public Relations Ptak Warsaw ExpoInternational Trade Fair and Congress Center.
Warzywa i owoce na Warsaw Food Expo 2025 Międzynarodowe Targi Żywności
Marchewki z nacią, młoda botwinka, pierwsze rzodkiewki, wczesne ziemniaczki, winogrona, a nawet gruszki trafiły do słoików podczas mojego pokazu fermentacji na Warsaw Food Expo 2025 Międzynarodowe Targi Żywności. Na stoisku Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni tworzyłam niebanalne kiszonki.
Zdrowy ferment, czyli pokaz tworzenia niebanalnych przetworów z Katarzyną Gubałą podczas Warsaw Food Expo
Do rąk odwiedzających trafiły słoiki z fermentacją na słodko i słono, a także dania z użytymi kiszonkami.
Jadalne chwasty, aromatyczne zioła, a do tego świeże owoce i warzywa zamknięte w przetworach bez marnowania. Niech żyje Zdrowy Ferment!
Podczas Warsaw Food Expo 2025 Międzynarodowe Targi Żywności stworzyłam kiszonki idealnie pasujące do letniego grilla!
Wspólnie z widzami ukisiłam podczas pokazu:
- Kiszone gotowane lub pieczone ziemniaczki Pri, w sam raz do sałatki grillowej
- Kiszona marchew i dynia w solankowej zalewie z gałązką rozmarynu, lubczyku lub bazylii Baziółka
- Gazowane owoce (gruszki, winogrona, jabłka) w fermentacji z lipowym miodem oraz miętą, melisą i jadalnymi kwiatami
- Buraki i rzodkiewki z nacią fermentowane w maślance z liśćmi dzikiego chrzanu, podagrycznikiem i krwawnikiem
- Ocet jabłkowy z dobroczynnymi bakteriami i płatkami róży na obierkach
Sponsorowane pokazy kulinarne dla gastronomii
Kisiłam gotowane ziemniaki, młodą rzodkiewkę, a nawet winogrona w miodzie. Swój pokaz oparłam na produktach marki MK Agro. Do słoików trafiły gotowane ziemniaczki zarówno w plasterkach, kostce, jak i całości. A wszystko to fermentowane w świeżych ziołach marki Baziółka. Świeża mięta, melisa, rozmaryn czy koperek do fermentacji w słoikach nadają się idealnie.
Odwiedzający mieli szansę spróbować gotowanych ziemniaków Pri w różnych odsłonach. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się ziemniaki już przyprawione i gotowe do spożycia w małych porcjach – w sam raz na obiad. Uczestnicy mojego pokazu spróbowali ogórków małosolnych w połączeniu z ziemniaczkami Pri i ziołami Baziółka.
Z szefem kuchni Michałem Świeradem z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni rozmawialiśmy podczas live cooking o podstawach żywienia i jakości produktów dla gastronomii.
Pascal Brodnicki na Warsaw Food Expo 2025
Organizatorzy odnotowali 402 wystawców, ponad 16 100 odwiedzających. Na targach pojawiły się zarówno osoby zainteresowane produktami do jedzenia, jak i profesjonaliści. Na naszym stoisku Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni zjawił się także szef kuchni Pascal Brodnicki. Rozmawialiśmy o tym, jakie szanse na światowych rynkach ma polska żywność, jakie możliwości stoją przed kucharzami i czym polska gastronomia może się pochwalić.
Z brand szefem marki Lazur Robertem Mikołajczykiem odkrywaliśmy przed zgromadzonymi smaki polskich produktów i proponowaliśmy niebanalne degustacje w zdrowej odsłonie.
Warsaw Food Expo 2025 Międzynarodowe Targi Żywności to kluczowe wydarzenie branżowe, prezentujące najwyższej jakości artykuły spożywcze, żywność organiczną, rzemieślniczą i produkty idealne dla wegetarian i wegan.
Kolejna impreza Warsaw Food Expo Międzynarodowe Targi Żywności już za rok!