Katarzyna Gubała
VegLab

Pokaz kulinarny Katarzyna Gubała marki Well Well dla InterMlecz

Pokaz kulinarny marki Well Well dla InterMlecz

Kuchnia roślinna to najprężniej rozwijający się trend w gastronomii. Wege akcentów nie może zabraknąć także w Twoim biznesie – pod takim hasłem czołowy warszawski dystrybutor Inter-Mlecz zorganizował spotkanie wege producentów dla branży HoReCa. Wśród atrakcji znalazły się pokazy kulinarne mi.in marki Well Well.

Pokaz kulinarny Katarzyna Gubała marki Well Well dla InterMlecz Gerard Rytter Develey

 

Wege oferta dla gastronomii w Inter-Mlecz

Inter-Mlecz to warszawski dystrybutor produktów spożywczych dla branży HoReCa. Organizuje cykliczne spotkania, których celem jest połączenie producentów z odbiorcami. Tym razem event w warszawskim „Składzie bananów” został zorganizowany pod hasłem „Kuchnia roślinna”. Wśród wystawców nie zabrakło czołowych marek: Well well, Develey, Tabasco, Violife, Inka, Maslove, Hemp eat, Zott czy Garden Gourmet. Swój przepyszny pokaz zaprezentował także Gerard Rytter, brand chef m.in. Tabasco.

Dla wszystkich odwiedzających kuchnia wegetariańska i wegańska to ważna część biznesu. Dla jednych to produkty, które dystrybuują, dla innych to dania, które tworzą dla szerszego odbiorcy. Wśród odwiedzających znaleźli się szefowie i szefowe kuchni, kucharze, właściciele cateringów, bistra, restauracji czy sieci hoteli.

Pokaz kulinarny Katarzyna Gubała marki Well Well dla InterMlecz

 

Live cooking w opcji wegańskiej

Jedną z atrakcji podczas spotkania był mój pokaz kulinarny związany z kuchnią roślinną. Live cooking bazował na produktach marki Well well. Wśród nich znalazły się smarowidła typu roślinny paprykarz, a’la ryba, ze słonecznikiem, pomidorami, a nawet roślinny smalczyk. Do tego roślinna kiełbaska śląska, parówki, wędzone tofu i można było wyczarować naprawdę niesamowite smaki.

Live cooking to zawsze okazja do pokazania szerokich możliwości danego produktu. Stąd propozycja wege szakszuki w sosie pomidorowym z użyciem roślinnej kiełbaski śląskiej czy stworzenie bezmięsnej pasztetowej na bazie wędzonego tofu.

Wege kuchnia nie miałaby racji bytu, gdyby nie naturalne tofu. To idealny składnik do dań zarówno na słono, jak i na słodko. W swoim pokazie kulinarnym uwzględniłam naturalne tofu Well well jako składnik proteinowego szejka dla sportowców na bazie napoju roślinnego owsianego Inka, masła orzechowego od Maslove i bananów.

Pokaz kulinarny Katarzyna Gubała marki Well Well dla InterMlecz

 

Wegańskie plusy z wprowadzenia dań roślinnych w gastronomii

Po pierwsze – docieramy z naszym zdrowym menu do nowej generacji klientów. Tych, którzy podążają za trendami, nie wahają się zmienić swojej diety, którzy są otwarci na nowe smaki. I może nie raz po drodze zdarzy im się zjeść mięso, ale finalnie – docenią starania szefa kuchni, który stworzy dla nich zbilansowane wege menu. Zapytania do restauracji czy hotelu o dania wege w tej chwili to już standard. Wiedza kucharza w tym zakresie powinna być szeroka, ale nie zawsze tak się dzieje. W efekcie na talerzu wege ląduje mieszanka sałat z octem balsamicznym, a głodny gość opuszcza zdenerwowany nasz lokal. Bycie otwartym na wege menu dostarcza nam natomiast zadowolonych gości.

Pokaz kulinarny Katarzyna Gubała marki Well Well dla InterMlecz

 

Zalety wprowadzenia kuchni roślinnej do gastronomii

Po drugie - kiedy w naszej kuchni postawimy na warzywa i owoce to wygrywamy zdrowie naszych klientów restauracji, hotelu czy bistro. To jest największa zaleta diety roślinnej. Każdego dnia możemy stworzyć zbilansowany posiłek pełen witamin i mikroelementów, który będzie wspierał odwiedzających nasz lokal gości. Dieta wegańska pomaga złagodzić nawet takie schorzenia jak alergie, reumatoidalne zapalenie stawów czy problemy z cukrem.

 

Wysokiej jakości roślinne dania

Po trzecie – produkt! Wszyscy wiemy, jak trudno w dzisiejszych czasach dostać wysokiej jakości produkty, w tym także mięso. A dzięki wprowadzeniu menu roślinnego nie krzywdzimy zwierząt skazanych na hodowlę przemysłową. Naszym menu nie wspieramy podawania zwierzętom antybiotyków i hormonów. W konsekwencji – wszyscy żyjemy dłużej. Prościej nam wtedy postawić na prowadzenie restauracji w nurcie less waste, a w konsekwencji – oszczędzamy pieniądze.

 

Pokaz kulinarny Katarzyna Gubała marki Well Well dla InterMlecz

Podczas pokazu kulinarnego profesjonaliści mogli poznać produkty marki Well Well i ich zastosowanie. Wspólnie krok po kroku przygotowaliśmy dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, które być może na stałe zagoszczą w waszym menu!

 

Podczas pokazu zaprezentowane były dania w porcjach degustacyjnych:

  • Cukiniowe roladki nadziewane domowej roboty pastami Well Well oraz wersja z łososiem wędzonym w plastrach Well Well – danie w sam raz przed długim dniem pracy lub na bufet śniadaniowy!
  • Domowej roboty pasztetowa z wędzonego tofu Well Well z kiszonkami na pajdzie chleba – bomba na odporność i energię.
  • Wegańska szakszuka z panierowanym tofu Well Well i roślinną kiełbaską śląską – idealny pomysł na ciepłe śniadanie.
  • Proteinowy szejk dla sportowców na bazie naturalnego tofu Well Well, napoju roślinnego owsianego Inka, masła orzechowego od Maslove i bananów.