Największy w Europie festiwal kuchni RAW Witariada 2022
Prawie 5 tysięcy osób przyjechało zasmakować w surowej kuchni podczas największego w Polsce i Europie festiwalu Witariada 2022 koło Kawęczyna. Przez 4 dni trwania imprezy odbyło się kilkadziesiąt wykładów, koncertów, animacji i wystąpień. Pojawiła się m.in. dr Ewa Dąbrowska, Beata Pawlikowska, Odmładzanie na surowo oraz moje warsztaty kulinarne.
Festiwal Witariada odbył się już po raz piąty
Spora część odwiedzających to stali bywalcy, fani surowej kuchni, detoksów, diety sokowej, szeroko rozumianego zdrowego odżywiania i życia w zgodzie z naturą. To na festiwalu Witariada zgromadzeni wymieniają się poglądami, wspólnie tańczą, ćwiczą jogę i biesiadują do późnego wieczora. Całość prowadził pełen energii twórca "Odmładzanie na surowo" Mariusz Budrowski i jednocześnie główny organizator przedsięwzięcia.
Integracyjne warsztaty kulinarne
Wśród atrakcji nie zabrakło moich warsztatów kulinarnych z wykorzystaniem jadalnych chwastów. Chociaż lista zapisanych była pełna, z radością przyjęłam tych, którzy pojawili się niejako dodatkowo na warsztatach. Prawie setką osób wyruszyliśmy do pobliskiego zagajnika i na łąkę. Z zielnikiem w ręce oznaczaliśmy najistotniejsze chwasty, a ja opowiadałam o ich dobroczynnych właściwościach.
Ze zbiorem ziół zdążyliśmy na czas. Kiedy z naręczami ziół weszliśmy do wielkiego namiotu – rozpadało się. Na szczęście nam deszcz nie był straszny. Podzieleni na 6 grup z radością zabraliśmy się za tworzenia dań z naszych zbiorów.
Wegański surowy chłodnik na zakwasie
Danie, które wszystkich zachwyciło to wegański chłodnik na zakwasie buraczanym. W absolutnie surowej wersji. Można go stworzyć także używając zakwasu po kiszeniu ogórków czy kapuście. Czasami nadaje się nawet woda po kiszeniu rzodkiewek czy marchewek. Do przygotowania chłodnika użyliśmy ekologicznego mleka roślinnego od Natumi. Pojawiło się w wersji kokosowej bez cukru, migdałowej, kokosowo-ryżowej i jaglanej.
Do tego kilka pęczków posiekanych rzodkiewek wraz z liśćmi oraz zielonych ogórków gruntowych. Połowa zblendowana w chłodniku, a druga połowa zaledwie pokrojona i wrzucona do garnka. Dzięki temu uzyskaliśmy niepowtarzalną fakturę w tej surowej zupie na chłodno.
Ale prawdziwego smaczku naszemu chłodnikowi dodawało wędzone tofu od firmy Lunter. Smak wędzonki w chłodniku z buraków to była istna bomba smaków. Wszystkim taki wegański surowy chłodnik na zakwasie bardzo smakował.
Surowe carpaccio z warzyw i octu jabłkowego
Do przygotowania carpaccio na surowo wystarczyły nam jabłka i kalarepki. Czasami w tej recepturze używamy buraków i pomarańczy, a innym razem gruszek i selera. Kombinacja smaków zależy od dostępności warzyw w sezonie. Wykończeniem będą świeże zioła prosto od Baziółka: pietruszka, kolendra, tymianek i bazylia.
Mistrzostwem okazał się sos do tego dania. Musztarda, sól, pieprz to była baza. Do tego świeżo wyciśnięty sok jabłkowy z wyciskarki wolnoobrotowej Alfa Pure oraz olej lniany z prasy do oleju Alfa.
Na koniec odrobina octu jabłkowego od Soczyście. Genialne połączenie smakowe. A już z kilkoma truskawkami… smakowało fantastycznie.
Spring rollsy na surowo
W naszej witariańskiej kuchni nie mogło zabraknąć wszelkiej maści zawijańców na surowo. Bazę stanowił papier ryżowy i arkusze alg nori. To z nich wyczarowaliśmy fantastycznie zdrowe zawijańce. Wystarczyło do środka upchnąć pocięte w słupki marchewki, rzodkiewki, ogórki i kalarepki. Do tego pomidorki koktajlowe i awokado.
Smaku temu daniu nadawały niezwykłe sosy Kikkoman. Użyliśmy tutaj Kikkoman Poke, Kikkoman Teriyaki oraz Kikkoman Ponzu. Do tego kilka kropli Tabasco i spring rollsy gotowe.
A towszystko to posypane czarnym sezamem lub złotym lnem od Soczyście.
Witariański deser na orzechach
Naszą bazą do deserów na słodko były bakalie od firmy Soczyście:
- nerkowce,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- blanszowane migdały.
Wystarczyło orzechy zblendować na pył i dodać blendowane bakalie:
- daktyle,
- rodzynki,
- żurawina.
Do tego garść łąkowych roślin, sezonowe owoce, jadalne kwiaty i… prawie witariański deser gotowy.
Sezonowe dania z tofu
Na naszych warsztatach wykorzystywaliśmy w kilku wariantach tofu naturalne Lunter i tofu wędzone Lunter. Posłużyły nam do tworzenia past smakowych wykorzystywaliśmy je do zawijania rulonów z cukinii i ogórków.
Na chętnych nowych smaków czekał stół pełen degustacyjnych nowości. Pasta skwarkowa Lunter komponowała się idealnie z ryżowymi krążkami od BioPlanet.
Do tego smarowidło koperkowe, wędzone tofu Lunter, a wszystko posypane ziółkami od Baziółka. Palce lizać, bo nic nam na talerzach nie zostało!
W piątkowy wieczór prawdziwą zdrowotną gwiazdą była doktor Ewa Dąbrowska. Jej wykładu na scenie wysłuchali wszyscy przyjeżdżający na Witariadę. W opowieściach doktor Dąbrowskiej nie zabrakło przykładów z praktyki lekarskiej, naukowych publikacji i historii ozdrowiałych pacjentów.
Po wykładzie do doktor Dąbrowskiej ustawiła się kolejka chętnych z prośbą o autograf na książce. Posty doktor Dąbrowskiej cieszą się ogromna popularnością, a certyfikowane ośrodki rekomendujące dietę Dąbrowskiej to miejsca, do których Polacy coraz częściej wyruszają w poszukiwaniu ostatniej deski ratunku w przypadku rakowych historii.
Zdrowie to nie tylko dieta, to zmiana stylu życia, podejścia do kuchni, sposobu odżywiania i zmiana nawyków żywieniowych. Stąd także tłumy na stoisku firmy Soczyście. Sporo się tam działo każdego dnia. To właśnie tam Zbigniew Bańkowski odpowiadał na pytania zainteresowanych:
- Dlaczego warto pić soki świeżo wyciskane?
- Czym jest tłoczenie olejów na zimno?
- Kiedy warto robić sokowy detoks?
- Na ile w sokowym poście przydaje się wyciskarka wolnoobrotowa Alfa Pure?
- Po co komu prasa do oleju Alfa?
- Czym jest Odmładzanie na surowo i jakie są tego podstawowe idee?
- Jakie właściwości ma sok wyciśnięty z selera naciowego?
- Jak zrobić zupę z zielonego groszku w blenderze próżniowym?
Festiwal Witariada 2022
To także impreza dla wszystkich tych, którzy poszukują wiedzy o zdrowym żywieniu, alternatywnych metodach uzdrawiania i rozwoju osobistym.
W zdobywaniu wiedzy pomagały także prawdziwe ekspertki w temacie od lewej: Agnieszka Juncewicz „Odmładzanie na surowo”, Karolina Rakuz „Soczyście Gorzów Wielkopolski”, uczestnicy warsztatów, Joanna Bańkowska „Soczyście Katowic”, Katarzyna Gubała ekspertka kuchni wegańskiej.
Było fantastycznie!