Katarzyna Gubała
VegLab

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie relacja

Tysiące odwiedzających, pokazy profesjonalistów, konkursy dla kucharzy i baristów, mistrzostwa dla palarni kawy to tylko niewielki wycinek tego, co zaprezentowano podczas gastrotargów Smakki w Warszawie. Jeden z dni poświęcony był wyłącznie ekologii i tutaj wraz z Gerardem Rytterem, brand chefem Develey stworzyliśmy pokaz pod hasłem „Ekologia i food cost to zgrany duet”.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

 

SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa

„Dzięki bogatemu i różnorodnemu doświadczeniu doskonale wiemy, jak zorganizować targi o międzynarodowym zasięgu i na najwyższym poziomie” – zapewniał Grzegorz Sendor, prezes zarządu firmy Space4Trade SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa w Warszawie. Trudno się nie zgodzić z wypowiedzią prezesa. Na gastrotargach Smakki w Warszawie swoje stoiska pokazali najwięksi w branży HoReCa. Nie zabrakło pokazów kulinarnych, wykładów, prelekcji oraz warsztatów dla branży. Smakki to tak naprawdę ciekawe targi dla branży HoReCa w nowej, odświeżonej formie. Nie zabrakło niestandardowych pomysłów, nowinek technicznych, a nawet przykładów wykorzystania sztucznej inteligencji w branży HoReCa. Na targach pojawił się robot Pudu - zdalny kelner! Jak zapewnia producent - takie urządzenia doskonale sprawdzają się w lokalach gastronomicznych, hotelach, magazynach, sklepach, centrach handlowych, fabrykach czy też w biurowcach.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

To zupełnie nowa formuła targów dla branży gastronomicznej. Gastronomia jest lifestylem, bo przecież już od dawna Polacy spędzają czas na mieście, chcą dobrze zjeść i podążać za trendami. Jednocześnie nastawiono się na wsparcie i rozwój branży HoReCa, stąd towarzyszące hasło #gastronomiawspolnasprawa. Finałem tych działań będzie e-book z edukacyjnymi treściami podsumowującymi Gastrotargi Smakki.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Kierunkiem targów Smakki była silna merytoryka

Zostali zaproszeni eksperci z naprawdę wielu dziedzin, od baristów do specjalistów od ekologii i nowoczesnych rozwiązań w branży IT dla gastro. Zdaniem organizatorów to właśnie eksperci mają być źródłem wiedzy i służyć pomocą w trudnych czasach.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

To, co wyróżniało gastrotargi Smakki to projekt „Zielona EkoKuchnia SMAKKi”. To właśnie w tym projekcie miałam zaszczyt brać udział wraz z Gerardem Rytterem, brand chefem marek Develey, Tabasco i Kikkoman stworzyliśmy pokaz pod hasłem „Ekologia i food cost to zgrany duet”. W działaniach wsparły nas także marki tofu Lunter, Baziółka i BioPlanete.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Tragi to także okazja do licznych spotkań. Mi udało się między innymi spotkać Remigiusza Janickiego, szefa kuchni cateringu "Zdrowa Szama".

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Czy ekologia w profesjonalnej kuchni to pieśń przyszłości?

Okazuje się, że zachowania proekologiczne dzieją się tu i teraz. Wystarczy zastosować proste rozwiązania – tłumaczyliśmy podczas pokazu live cooking z Gerardem.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Kuchnia bezmięsna, oparta na roślinach to rozwiązanie, jak najbardziej ekologiczne. Dzięki daniom dla wegetarian i wegan skracamy ślad węglowy i ilość wydzielanych szkodliwych gazów do atmosfery.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Tofu - idealny produkt dla gastronomii w wege kuchni

Jednym z rozwiązań w profesjonalnej gastronomii jest użycie tofu. To uniwersalny produkt pochodzący z ziaren soi. Zwykle nie ma smaku, ani zapachu, stąd nie zawsze szefowie kuchni wiedzą, co z tym tofu zrobić. Na naszym live cooking z Gerardem zaproponowaliśmy kucharzom stworzenie prostych receptur na bazie uniwersalnego naturalnego i wędzonego tofu.

 

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Tofu jest genialnym produktem do zamarynowania

W ten sposób możemy nadać mu określony smak. Na nasz live cooking na gastrotargi Smakki przygotowaliśmy danie: tofu a’la śledź bazujące na plastrach naturalnego tofu zamarynowanych dzień wcześniej w zalewie octowej z algami, naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman i odrobiną ostrego sosu Tabasco.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Nasze tofu a’la śledź zachwyciło na tyle szefów i szefinie kuchni, że wracali po dokładki, co było dla nas niezwykłym wyróżnieniem.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Zastosowanie tofu w gastronomii może być naprawdę szerokie

Podczas live cooking podpowiedzieliśmy szefom kuchni, jak wędzone tofu wykorzystać jako zdrowy zamiennik mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Tak powstała wegańska pasztetowa!

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Wędzone tofu przygotowaliśmy z ciecierzycą i majerankiem. Do tego oczywiście dla podkręcenia smaku dodaliśmy naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman oraz kilka kropli Tabasco. Naszą pastę podaliśmy w wegańskich tartaletkach Hug szwajcarskiego producenta. Różne kształty i smaki to hit obecnie we wszystkich polskich cateringach. Marka Hug miała swoje duże stoisko na targach, gdzie prezentowali swoje tartaletki w przeróżnych kształtach, smakach, a nawet kolorach!

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Żeby danie było wykończone odpowiednio podawaliśmy naszą pasztetową z kiszoną rzodkiewką i marchewką od Spiżarni ze smakiem, a także z wąsem groszku czepnego mikroliści od Baziółka.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Podczas pokazu sporo czasu poświęciliśmy opowieści o tym, jak możemy w ekologiczny sposób wykorzystać warzywa i owoce w kuchni, a nawet pozostałe z nich resztki. Jednym z genialnych sposobów na przerobienie na kuchni pozostałości po warzywach, na przykład liści po kalarepie, kawałków brokuła czy głąbów po kapuście jest ich kiszenie. Fermentacje na słono czy słodko to ekologiczny i ekonomiczny aspekt gastronomii. Jak kisić i co - pokazaliśmy na przykładzie kiszonek od "Spiżarnia z kulturą". Jej właściciel i szef kuchni Robert Pawelski tworzy niestandardowe kiszonki i zakwasy, także dla tak ciekawych klientów, jak instytuty diety i postu doktor Dąbrowskiej.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Kuchnia włoska, a ekonomia w gastronomii

Nasz finał live cooking oparliśmy na kuchni włoskiej. Makaron penne od Rummo ugotowaliśmy al dente. Do tego zastosowaliśmy krojone pomidory od Mutti. Przy tej okazji rozmawialiśmy dłuższą chwilę o tym, jak jakość produktu wpływa na food cost! Okazuje się, że dobrej jakości produkt będzie o niebo wydajniejszy i smaczniejszy od swojego taniego odpowiednika. A dodatkowo lepszej jakości sos pomidorowy można nawet kilka razy rozcieńczyć, a nadal będzie zachowywał swój świetny smak.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Do sporej liczby sosów pomidorowych dla gastronomii dodawana jest sól, cukier i polepszacze smaku. Podkręcają one smak i słodycz zawartych w nich pomidorów. Niestety taki zabieg jest absolutnie nieekonomiczny. Bardzo szybko okazuje się, że pomidorowe produkty z długim składem dodatków mają krótki czas utrzymania smaku, zapachu i aromatu prawdziwych pomidorów. Nasz makaron z sosem pomidorowym podaliśmy oczywiście z garścią liści bazylii od Baziółek i serem żółtym stworzonym z ugotowanych ziemniaków. Do tego ekologiczna oliwa BioPlanete i finał dania był gotowy.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Jak się okazało, na koniec pokazu – zostały nam tylko puste patelnie. Wniosek był prosty – na gastrotargach Smakki nasza ekologia w kuchni każdemu smakowała!

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Projekt „Zielona EkoKuchnia SMAKKi”

To innowatorski program wiedzy o przepisach, trendach oraz rozwiązaniach proekologicznych i proklimatycznych, jakie należy wdrożyć, by utrzymać konkurencyjność na rynku HoReCa podczas trwającej globalnej zielonej transformacji. Można się było dowiedzieć jak być eko, w jakie działania i rozwiązania warto inwestować, jak na tym oszczędzać i skąd pozyskać środki. Na gastrotargach wśród zaproszonych gości swoje stoisko także miały czasopisma branżowe, a wśród nich "Poradnik Restauratora". Miło było spotkać redaktor naczelną - Heidi Handkowski.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Targi Smakki zostały podzielone tematycznie na dni dedykowane konkretnym odbiorcom. Pierwszego dnia był to „Gastrobiznes w praktyce”. Tutaj liczyła się ekonomia, food cost i twarde cyfry na fali inflacji. Pokazano managerom oraz właścicielom hoteli i restauracji, jak optymalizować koszty w gastronomii. Jakie rozwiązania działają i w którą stronę warto zmierzać.

Drugi dzień zadedykowany został cateringom dietetycznym. To dla nich dedykowano panele dyskusyjne i ciekawych ekspertów. Na gastrotargach można było spotkać między innymi Royal Catering prowadzący także targowe bistro.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Trzeciego dnia Gastrotargów Smakki edukowano branżę HoReCa. Zaplanowano konferencję o tym, jak wypromować niskim kosztem nowy lokal, jak działać w social mediach i jak utrzymać klientów w trudnych czasach. Trendy, nowinki z działu IT i sporo merytoryki.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

„Duży nacisk postawiliśmy na konkursy. Targom towarzyszy „Olimpiada kawy” – specjalne zawody dla młodych i początkujących baristów, którzy nie brali udziału wcześniej w innych tego typu zawodach”, tłumaczył Grzegorz Sendor, prezes zarządu firmy Space4Trade SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa. Niezapomnianym wydarzeniem towarzyszącym były też mistrzostwa kulinarne KraftHainz Polska skierowane do branży streetfoodowej.

Live cooking na SMAKKi gastrotargi w Warszawie Katarzyna Gubała relacja

 

Ciekawym wydarzeniem było też „Cup of Poland” − ogólnopolskie mistrzostwa dla palarni, w których bariści serwują espresso na bazie ziaren walczących o tytuł najlepszej kawy. To pierwsze tego typu wydarzenie w Polsce i na świecie. W Polsce mamy aż 300 palarni kawy i to właśnie do nich skierowane było to spotkanie. A jakby tego było mało, zorganizowano mistrzostwa w przygotowaniu idealnego tonic espresso − chłodzącego napoju na bazie kawy, który w tym sezonie podbił smakiem i aromatem polskich konsumentów.

SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa

SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa

 

SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa

SMAKKi gastrotargi dla branży HoReCa