Lekcje wege kuchni dla studentów i uczniów szkół średnich
Lekcje kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla uczniów techników i studentów dietetyki to doskonała okazja do podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych, nauka nowych technik kulinarnych i poszerzenie swojej wiedzy z zakresu nowych trendów w gastronomii. Oto relacja z moich warsztatów kulinarnych przeprowadzonych dla Karkonoskiej Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze.
Kuchnia wege to przyszłość
Całodniowy warsztat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej w Karkonoska Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze był okazją do pokazania kandydatom na studentów możliwości uczelni. Uczniowie szkół gastronomicznych spędzili czas w nowocześnie wyposażonej pracowni dedykowanej zajęciom kulinarnym i dietetycznym. Pod okiem fachowców z kuchni wege mogli tworzyć niezwykłe dania.
Szybkie dania kuchni wege
Stanowiska kuchenne dla każdej z drużyn były w pełni wyposażone. Tworzyliśmy dania z użyciem piekarników, blenderów i robotów planetarnych. Okazało się, że kuchnia wege jest szybka, prosta i niezwykle smaczna. Przełamywanie stereotypów okazało się świetną okazją do wspólnych degustacji, a co za tym idzie, także integracji.
Święta w stylu wege
Tematem tegorocznego warsztatu były „Święta w stylu wege”. Pod takim hasłem przygotowywaliśmy dania kuchni roślinnej pasujące idealnie na bożonarodzeniowy stół.
Świąteczne wege smaki to przede wszystkim ryba. W wersji roślinnej można ją zastąpić selerem, boczniakami, tofu, marchewką, a nawet glutenem – wszystko oczywiście odpowiednio doprawione i przygotowane. Tofu a’la śledź musi być dobrze zamarynowany w zalewie, aby mógł być bazą na przykład do wegańskiej sałatki ziemniaczanej czy jarzynowej. Sporym uznaniem cieszył się paprykarz szczeciński oczywiście bezrybny.
Lekcje kuchni wegetariańskiej i wegańskiej dla uczniów techników i studentów dietetyki
Nasze lekcje stały się doskonałą okazją do przygotowania wspólnie świątecznych dań w opcji roślinnej. Zaskoczenie wzbudził seler przygotowany jako wegańska alternatywa dla bożonarodzeniowego karpia. Seleryba bardzo wszystkim smakowało. Szczególnie w towarzystwie tłuczonych ziemniaczków i bomby witamin i probiotyków, czyli kapusty kiszonej z żurawiną.
Makowiec bez pieczenia
Podczas lekcji kuchni wegetariańskiej i wegańskiej do zadań uczniów szkół średnich należało także stworzenie słodyczy bez grama cukru, a nawet mąki. Tak powstał świąteczny makowiec bez pieczenia wyserwowany w niezwykle apetycznej formie serduszek.
Trendy wege w gastronomii
Karkonoska Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze to prężnie działająca uczelnia podążająca z duchem czasów. Tematy związane z żywieniem wegetarian i wegan to w tej chwili jeden z najciekawszych tematów w gastronomii. Wiedza zdobyta podczas takich warsztatów na pewno zaprocentuje w postaci świetnych umiejętności przyszłych absolwentów.
Jajka i mięso dla vegan
Całodniowy warsztat z kuchni wege dla studentów dietetyki był świetną okazją do poznania w praktyce wiedzy teoretycznej. Na wspólnych vege lekcjach dowiedzieliśmy się jakie są alternatywy jajek, mięsa i ryb. To sprawiło, że każdy z uczestników wege lekcji chciał spróbować niezwykłych dań dla vegan.
Wege śniadanie na warsztatach kulinarnych
Kuchnia roślinna to także przepyszne śniadania bez użycia jajek. Dlatego na pierwszy ogień warsztatów ze studentkami Karkonoskiej Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze była tofucznica.
Tofu w kuchni
Podczas lekcji z kuchni vege poznaliśmy techniki obróbki termicznej z wykorzystaniem tofu. To idealny produkt do tworzenia dań zarówno na słodko, jak i na słono. Nam sprawdziła się słowacka marka Lunter. Studenci dietetyki, dla których kuchnia wege była niezwykle ciekawa, stworzyli kilka dań wykorzystujących ten produkt.
Oryginalne włoskie marki Rummo i Mutti posłużyły studentom do nauki tworzenia wegańskiego spaghetti a’la bolognese. Oczywiście z przepysznymi listkami bazylii od Baziółka.
Wege kuchnia z profesjonalistami
Do udziału w warsztatach z kuchni wege dla studentów dietetyki zostali zaproszeni fantastyczni profesjonaliści. Wśród nich Marcin Kaźmieruk, fotograf specjalizujący się w zdjęciach potraw kulinarnych oraz szeroko pojętej gastronomii.
O tym, jak spędzać wege święta opowiadałyśmy z panią prorektor w wywiadzie dla Telewizji Dami. Nie zabrakło smakowitych przepisów i oczywiście życzeń na święta.
Jak widać podczas warsztatów postawiliśmy wyłącznie na jakościowe produkty. Ekologiczne oleje od BioPlanete były podstawą do naszych past i wege smarowideł. Podczas wege lekcji ze studentami dietetyki postawiłam na naukę zielonego pesta na bazie bazylii, pietruszki, a nawet czerwonego szczawiku.
Zielona rewolucja w KANS w Jeleniej Górze
Karkonoska Akademii Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze to niesamowite miejsce przyjazne dla wszystkich wegetarian i wegan. Pojawiam się tam ostatnio często współtworząc wraz z władzami uczelni zieloną rewolucję.
Wspieram swoją wiedzą studia I i II stopnia w kilku bezpłatnych specjalnościach: od dietetyki, poprzez żywienie w sporcie po psychodietetykę. Swój ogromny wkład w wege warsztaty miały też niesamowite kobiety (od prawej): Dziekan WNMiT dr inż. Karolina Semeriak-Siecla, dr Beata Telażka, prof. KANS, dr n. med. Wioletta Boznańska, prof. KANS, mgr inż. Beata Lewandowska Z-ca Kierownika Katedry Nauk Medycznych.
Zielona energia, którą wspólnie wytworzyliśmy podczas wszystkich warsztatów pozwoli na pewno zasilić uczelnię o nowych kandydatów i wesprze studentów ze zdwojoną siłą. Dziękuję za zaproszenie.