Katarzyna Gubała
VegLab

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

Ponad setka uczestników! Najzdolniejsze, najlepsze w klasie i te z czerwonym paskiem – dzieci, które naprawdę dobrze się w uczą za dobre wyniki w nauce otrzymały w nagrodę możliwość udziału w moich warsztatach kulinarnych ze zdrowego żywienia. Do zielonej kuchni zachęcała Toyota Grupa Cygan, a wszystko odbyło się w Muzeum Ziemi w Warszawie.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Dobry pomysł na warsztaty kulinarne to podstawa

Warsztaty kulinarne dla pracowników czy ich dzieci można zorganizować właściwie wszędzie. Wystarczy kilka stołów oraz sprzęt i wyposażenie, które zawsze przywożę ze sobą. Ważna jest natomiast lokalizacja gotowania z dziećmi czy dorosłymi. Liczy się pomysł.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Organizatorzy tych warsztatów - Toyota Grupa Cygan chcieli, żeby temat kręcił się dookoła ekologii, zdrowia, tematów kuchni roślinnej i zdrowego odżywiania dzieci. I tak powstał pomysł na wynajęcie Muzeum Ziemi w Warszawie.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

To świetna miejscówka na warsztaty kulinarne, choć nieoczywista. Jest wielki ogród, kamienne schody, zakamarki, wszystko otoczone murem i w samym centrum Warszawy na skarpie. Do tego bezproblemowa możliwość zaparkowania i zieleń dookoła. Nie małym atutem jest samo kierownictwo, które chętnie bierze udział w lekcjach krajoznawczych dla dzieci, organizuje samemu spotkania edukacyjne i… po prostu jest otwarte na takie akcje jak warsztaty kulinarne dla pracowników i ich dzieci.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Warsztaty kulinarne – ważna lokalizacja

Miejsce naszych warsztatów było nieprzypadkowe, bo całość organizowaliśmy w Muzeum Ziemi. To wyjątkowe miejsce z niezwykłymi eksponatami.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Nasze warsztaty odbywały się w miejscu, gdzie można było podziwiać kości dinozaurów, zęby trzonowe nosorożca leśnego czy czaszkę prehistorycznego gada. Byliśmy w miejscu, gdzie można podziwiać szczątki wymarłych roślin i zwierząt. Zastanowić się nad tym, co za nami i jaka powinna być nasza przyszła postawa wobec natury i środowiska.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Dla uczestników przygotowaliśmy też poczęstunek w klimacie eko i wege. Nie zabrakło zdrowych past i smarowideł od Primavika i Lunter, a także napojów roślinnych od Inka.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Warsztaty kulinarne integracyjne to pomysł na stworzenie przestrzeni do dyskusji, możliwość wspólnych rozmów, a do tego wszystko podczas przygotowywania pysznych dań w gronie pracowników i ich rodzin.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Wykład edukacyjny i prezenty dla najzdolniejszych

Podczas wymyślania tego eventu integracyjnego zależało nam na tym, żeby był on wyjątkowy. Udało nam się znaleźć niebanalne miejsce. Do Muzeum Ziemi przybyły też niebanalne dzieci – te, które miały najlepsze oceny na świadectwie, są wybitnie uzdolnione i naprawdę dobrze się uczą. Dla nich nauka jest ważna. Stąd pozwoliliśmy sobie na krótki wykład o zdrowym żywieniu i wycieczkę wraz z pracownikami po zakamarkach muzeum.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Każde z dzieci otrzymało moją książkę „Wege dzieci” z autografem i życzeniami. Taki oryginalny prezent był prawdziwą zachętą do zdrowego odżywiania.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Warsztaty kulinarne integracyjne – dobór dań

Zakwas z buraków, stoły pełne owoców, pęczki pietruszki, doniczki bazylii i mnóstwo warzyw – taki był plan na te warsztaty. Zależało mi na tym, żeby pokazać dzieciom, ale także ich rodzicom, że kuchnia roślinna to niezwykle kreatywna przestrzeń, która może dostarczyć mnóstwa witamin dzieciakom. A do tego chciałam wszystkim udowodnić, że kuchnią wege można się najeść.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Udało się! Ogrom roślin strączkowych, kasz, ryżu  i orzechów sprawił, że każdy wyszedł z tych warsztatów najedzony, a wręcz objedzony. To dla mnie sygnał dobrze wykonanego zadania.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Dzieciom szczególnie smakowały wariacje na temat sałatki owocowej oraz kulki mocy w wielu słodkich i zdrowych wariantach. Dla rodziców tez niemałym zaskoczeniem były dania przygotowywane na słodko bez grama cukru. To w dzisiejszych czasach niezwykłe.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

 

Warsztaty kulinarne integracyjne dla pracowników i dzieci

W przypadku kuchni zawsze warto zacząć od niebanalnego pomysłu, a potem już tylko trzeba rozwijać koncepcję. Nam się udało stworzyć ciekawe dania, pełne zdrowia i z dobrą energią. Bo ludzie i atmosfera na warsztatach tez jest niezwykle ważna.

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie

Kulinarne warsztaty dla pracowników i ich dzieci w Muzeum Ziemi w Warszawie