Kuchnia wege w restauracji Dotychczas w Tychach
Szkolenie z kuchni wegańskiej i diet wykluczeniowych dla restauracji Dotychczas w Tychach to była dla mnie wielka przygoda. Przepiękny, nowocześnie wyposażony lokal, ekipa chętna do działania i właściciele z pomysłami. Czego chcieć więcej?
Restauracja Dotychczas w Tychach jest położona w dogodnym dla klientów miejscu. Blisko centrum handlowego, stacji benzynowej, z wieloma miejscami parkingowymi. A do tego młody, prężnie działający zespół na kuchni z doświadczonym szefem kuchni.
Teoria to podstawa działania
Dla mnie zawsze ważna jest podstawa praktyki, czyli teoria. Zależy mi na tym, aby kucharze, kelnerzy, dział marketingu, rezerwacji oraz właściciele nie przegapili tej części naszego szkolenia. To wtedy opowiadam o powodach niejedzenia mięsa przez klientów, dietach wykluczeniowych i podstawach kuchni roślinnej.
Dietetyka w kuchni wege
Skąd brać roślinne białko, z czym je komponować i jak tworzyć sycące dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej to baza szkolenia z teorii. To wtedy opowiadam o tym , dlaczego tak ważne jest, aby klient najadł się daniem bezmięsnym i aby kucharz umiał stworzyć dania przy dietach wykluczeniowych. Każdy oczywiście na kuchni ma pewną wiedzę i doświadczenie w tym zakresie. Moim zadaniem jest tą wege wiedzę uporządkować, włożyć jakieś ramy i nadać podstawy do dalszego działania.
Kuchnia wege to szkolenie praktyczne
Drugi dzień szkolenia z kuchni wege i diet wykluczeniowych to zawsze praktyka. Wtedy już walczymy z materią na kuchni. Ten dzień zawsze poprzedzony jest rozmowami z właścicielami i szefami kuchni. Ważne, nim zaczniemy gotować, aby znać potrzeby lokalu i gości oraz mieć wyznaczony cel tworzenia wegańskiego menu.
Street food w wersji fine dine
Burger to dzieło sztuki. Odpowiednio skomponowany, w bułce samodzielnie upieczonej, z odpowiednim sosem, ozdobiony ziołami, sosami, podany na odpowiednim talerzy stanowi zawsze małe dzieło sztuki. I nam w restauracji Dotychczas zależało na stworzeniu roślinnych burgerów w naprawdę wyjątkowej formie. Po wyrafinowane wersje smakowe burgerów chętnie sięgają stali klienci lokalu. Dlatego chcieliśmy ich przekonać do wege burgera w nowej odsłonie.
Burger z jackfruita na start
Jackfruit to egzotyczny owoc, który odpowiednio zamarynowany doskonale w smaku i strukturze udaje szarpaną wieprzowinę. Pulled pork w wersji vegan był naszym celem. W marynacie nie mogło zabraknąć sosu Tabasco chipotle, a nawet opcji nadającej całości przydymiony smak i barbeque. Mistrzowska marynata potrafi jackfruita wynieść do rangi dzieła sztuki i poezji smaku.
Najlepsi do takich kompozycji są właśnie „mięsni szefowie kuchni”. Potrafią złapać niuanse smakowe mięsnych wersji i nadać opcji roślinnej genialny finisz. Szef kuchni restauracji Dotychczas – Rafał Czuderna stanął na wysokości zadania. Jego roślinnym wydaniem wege burgera zajadaliśmy się długo.
Azjatyckie smaki kontra street food
A kto powiedział, że w burgerze nie może pojawić się azjatycka nuta? Sos teriyaki, papier ryżowy, sos sojowy, sezam. To wszystko znalazło się w opcji azjatyckiej wegańskiego burgera stworzonego na bazie boczniaków w panko. Do tego frytki z selera, pasternaku i marchewki, chipsy z papieru ryżowego pieczone we fryturze i… opcja roślinna gotowa.
Szkolenie z alternatyw mięsa dla HoReCa
Kuchnia wege to radosna twórczość i tak właśnie jest podczas moich szkoleń z kuchni roślinnej dla branży HoReCa. Liczy się smak, pomysł i zabawa konwencją. Czasami dania nawiązują do mięsnych odpowiedników „do bólu” i pracujemy nad recepturą, aż uzyskamy smak mięsny identyczny z naturalnym.
Czasami jednak nie ma takiej potrzeby i roślinny odpowiednik mięsa ma absolutnie warzywny posmak. Zostaje zachowana jego naturalna struktura, danie przygotowane jest w dziewiczej formie. To, czy zechcemy stworzyć alternatywę mięsa w restauracyjnym menu zależy od preferencji gości, czasami ich płci, wieku, czasami zapotrzebowania lub ciekawości.
Szkolenie gastronomiczne z alternatyw ryb
Roślinne odpowiedniki rybnych oryginałów jest czasami łatwiej uzyskać niż wieprzowe czy wołowe. Wszystko jest kwestią odpowiedniego doboru składników wspomagających finalne danie. Będą to algi, grzyby, sos sojowy, wodorosty, esencje, przyprawy. I znów pytanie – jaki chcemy uzyskać efekt końcowy? Czy danie ma przypominać rybę w smaku czy także w kształcie?
Kuchnia roślinna kontra alternatywy ryb
Zupa rybna, paprykarz, ryba w panierce, ryba po grecku to klasyki, które mają swoje odpowiedniki w kuchni wegańskiej. Nie zawsze udaje się je przygotować za pierwszym razem, ale warto dążyć w tym przypadku do smaków z dzieciństwa czy klasycznych odpowiedników. Rybny smak w restauracji Dotychczas podczas naszego szkolenia z kuchni wege był fantastyczny. Wszyscy byliśmy pod wielkim wrażeniem.
Entuzjazm zespołu to połowa sukcesu restauracji
Szkolenie z diet wykluczeniowych to niełatwy temat. Bo niby każdy coś wie, i jakieś dania zrobić umie. Gorzej, gdy trzeba wiedzę uporządkować i stworzyć pełne roślinne menu. Tym razem w Tychach udało nam się śpiewająco.
Wszystko za sprawą zaangażowania zespołu na kuchni, szefa kuchni i managerów. Każdy dołożył kulinarną cegiełkę do tej zielonej przygody i wyszło naprawdę ciekawe wege menu. Jestem z was dumna. A już wasze samodzielnie przygotowywane chleby i bułki to arcydzieło!
Projekt był wspierany, także w pozyskaniu dotacji przez „Krawat i Muszka”– wsparcie szkoleniowe dla branży HoReCa.