Katarzyna Gubała
VegLab

Kuchnia wege w restauracji Dotychczas

Kuchnia wege w restauracji Dotychczas w Tychach

Szkolenie z kuchni wegańskiej i diet wykluczeniowych dla restauracji Dotychczas w Tychach to była dla mnie wielka przygoda. Przepiękny, nowocześnie wyposażony lokal, ekipa chętna do działania i właściciele z pomysłami. Czego chcieć więcej?

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Restauracja Dotychczas w Tychach jest położona w dogodnym dla klientów miejscu. Blisko centrum handlowego, stacji benzynowej, z wieloma miejscami parkingowymi. A do tego młody, prężnie działający zespół na kuchni z doświadczonym szefem kuchni.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Teoria to podstawa działania

Dla mnie zawsze ważna jest podstawa praktyki, czyli teoria. Zależy mi na tym, aby kucharze, kelnerzy, dział marketingu, rezerwacji oraz właściciele nie przegapili tej części naszego szkolenia. To wtedy opowiadam o powodach niejedzenia mięsa przez klientów, dietach wykluczeniowych i podstawach kuchni roślinnej.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Dietetyka w kuchni wege

Skąd brać roślinne białko, z czym je komponować i jak tworzyć sycące dania kuchni wegetariańskiej i wegańskiej to baza szkolenia z teorii. To wtedy opowiadam o tym , dlaczego tak ważne jest, aby klient najadł się daniem bezmięsnym i aby kucharz umiał stworzyć dania przy dietach wykluczeniowych. Każdy oczywiście na kuchni ma pewną wiedzę i doświadczenie w tym zakresie. Moim zadaniem jest tą wege wiedzę uporządkować, włożyć jakieś ramy i nadać podstawy do dalszego działania.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia wege to szkolenie praktyczne

Drugi dzień szkolenia z kuchni wege i diet wykluczeniowych to zawsze praktyka. Wtedy już walczymy z materią na kuchni. Ten dzień zawsze poprzedzony jest rozmowami z właścicielami i szefami kuchni. Ważne, nim zaczniemy gotować, aby znać potrzeby lokalu i gości oraz mieć wyznaczony cel tworzenia wegańskiego menu.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Street food w wersji fine dine

Burger to dzieło sztuki. Odpowiednio skomponowany, w bułce samodzielnie upieczonej, z odpowiednim sosem, ozdobiony ziołami, sosami, podany na odpowiednim talerzy stanowi zawsze małe dzieło sztuki. I nam w restauracji Dotychczas zależało na stworzeniu roślinnych burgerów w naprawdę wyjątkowej formie. Po wyrafinowane wersje smakowe burgerów chętnie sięgają stali klienci lokalu. Dlatego chcieliśmy ich przekonać do wege burgera w nowej odsłonie.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Burger z jackfruita na start

Jackfruit to egzotyczny owoc, który odpowiednio zamarynowany doskonale w smaku i strukturze udaje szarpaną wieprzowinę. Pulled pork w wersji vegan był naszym celem. W marynacie nie mogło zabraknąć sosu Tabasco chipotle, a nawet opcji nadającej całości przydymiony smak i barbeque. Mistrzowska marynata potrafi jackfruita wynieść do rangi dzieła sztuki i poezji smaku.

Najlepsi do takich kompozycji są właśnie „mięsni szefowie kuchni”. Potrafią złapać niuanse smakowe mięsnych wersji i nadać opcji roślinnej genialny finisz. Szef kuchni restauracji Dotychczas – Rafał Czuderna stanął na wysokości zadania. Jego roślinnym wydaniem wege burgera zajadaliśmy się długo.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Azjatyckie smaki kontra street food

A kto powiedział, że w burgerze nie może pojawić się azjatycka nuta? Sos teriyaki, papier ryżowy, sos sojowy, sezam. To wszystko znalazło się w opcji azjatyckiej wegańskiego burgera stworzonego na bazie boczniaków w panko. Do tego frytki z selera, pasternaku i marchewki, chipsy z papieru ryżowego pieczone we fryturze i… opcja roślinna gotowa.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Szkolenie z alternatyw mięsa dla HoReCa

Kuchnia wege to radosna twórczość i tak właśnie jest podczas moich szkoleń z kuchni roślinnej dla branży HoReCa. Liczy się smak, pomysł i zabawa konwencją. Czasami dania nawiązują do mięsnych odpowiedników „do bólu” i pracujemy nad recepturą, aż uzyskamy smak mięsny identyczny z naturalnym.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Czasami jednak nie ma takiej potrzeby i roślinny odpowiednik mięsa ma absolutnie warzywny posmak. Zostaje zachowana jego naturalna struktura, danie przygotowane jest w dziewiczej formie. To, czy zechcemy stworzyć alternatywę mięsa w restauracyjnym menu zależy od preferencji gości, czasami ich płci, wieku, czasami zapotrzebowania lub ciekawości.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Szkolenie gastronomiczne z alternatyw ryb

Roślinne odpowiedniki rybnych oryginałów jest czasami łatwiej uzyskać niż wieprzowe czy wołowe. Wszystko jest kwestią odpowiedniego doboru składników wspomagających finalne danie. Będą to algi, grzyby, sos sojowy, wodorosty, esencje, przyprawy. I znów pytanie – jaki chcemy uzyskać efekt końcowy? Czy danie ma przypominać rybę w smaku czy także w kształcie?

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia roślinna kontra alternatywy ryb

Zupa rybna, paprykarz, ryba w panierce, ryba po grecku to klasyki, które mają swoje odpowiedniki w kuchni wegańskiej. Nie zawsze udaje się je przygotować za pierwszym razem, ale warto dążyć w tym przypadku do smaków z dzieciństwa czy klasycznych odpowiedników. Rybny smak w restauracji Dotychczas podczas naszego szkolenia z kuchni wege był fantastyczny. Wszyscy byliśmy pod wielkim wrażeniem.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Entuzjazm zespołu to połowa sukcesu restauracji

Szkolenie z diet wykluczeniowych to niełatwy temat. Bo niby każdy coś wie, i jakieś dania zrobić umie. Gorzej, gdy trzeba wiedzę uporządkować i stworzyć pełne roślinne menu. Tym razem w Tychach udało nam się śpiewająco.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Wszystko za sprawą zaangażowania zespołu na kuchni, szefa kuchni i managerów. Każdy dołożył kulinarną cegiełkę do tej zielonej przygody i wyszło naprawdę ciekawe wege menu. Jestem z was dumna. A już wasze samodzielnie przygotowywane chleby i bułki to arcydzieło!

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Projekt był wspierany, także w pozyskaniu dotacji przez „Krawat i Muszka”– wsparcie szkoleniowe dla branży HoReCa.

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała

 

Kuchnia wege szkolenie w restauracji Dotychczas w Tychach Katarzyna Gubała