Katarzyna Gubała
VegLab

Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO live cooking Lublin

W województwie lubelskim ruszył konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”. Do wygrania atrakcyjne nagrody, także pieniężne. Start konkursu rozpoczął się od mojego pokazu kulinarnego dla zgromadzonych KGW, sołtysów, sołtysek i zaproszonych gości.

 

Podczas konferencji inaugurującej nową odsłonę konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu Eko”, który jest kontynuacją cieszącego się ogromną popularnością konkursu „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i „Kobieta Przedsiębiorcza” odbył się mój live cooking. Pokaz kulinarny dla firm, urzędów i zgromadzonych gości poprzedziła prelekcja o zdrowym odżywianiu i zachęta do wspólnego tworzenia niebanalnych dań opartych na lokalnych i sezonowych produktach.

 

Konkurs „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”

Jest skierowany do przedstawicielek kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń działających na rzecz rozwoju wsi. Wszystko to po to, aby docenić wkład wiejskich kobiet w kultywowanie tradycji i ukazanie bogactwa dziedzictwa kulturowego regionu. Swoje wieloletnie zaangażowanie i wkład w konkurs ma Ewa Szałachwiej, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w Lublinie.

 

W tym roku motyw przewodni wydarzenia to efektywne i ekologiczne wykorzystanie składników potraw w kuchni. Uczestnicy mogą zgłaszać do 3 prac konkursowych w każdej z kategorii:

  • „Zamknięte w słoiku”- w tej kategorii oceniane będą przetwory;
  • „Danie mięsne”.

 

W trakcie trwania konkursu w województwie lubelskim przewidziane są moje pokazy kulinarne „Eko spiżarnia, czyli natura zamknięta w słoikach - warsztaty z Katarzyną Gubałą”. Wybierzemy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów.

 

Ekspertka kulinarna z „Pytania na śniadanie” zaprezentuje metody zamykania jedzenia w słoikach, przetwory, które dodadzą nam zdrowia oraz wyjaśni kiedy warto po nie sięgać. Nasza naturalna spiżarnia zapełni się lokalnymi warzywami, owocami oraz regionalnymi produktami. Pokazy kulinarne i warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich to świetna okazja do tworzenia sezonowych potraw z lokalnych produktów.

 

Urząd Marszałkowski województwa lubelskiego rozpoczął zbieranie zgłoszeń w konkursie „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”. Tymczasem podczas konferencji przedstawiono m.in. dotychczasowych uczestników oraz przybliżono rodzinne przedsiębiorstwa, jak firmę sadowniczą "Bracia Palus", której odmiany jabłek zostały wpisane na listę unikalnych produktów regionu.

 

Konkurs jest kontynuacją „Kobiety Przedsiębiorczej”, która wcześniej odbywała się pod nazwą „Kobieta Gospodarna Wyjątkowa” i jest to już VI jego edycja, nad którą czuwa Ewa Szałachwiej, dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w Lublinie.

 

Finał konkursu będzie poprzedzony czterema półfinałami wraz z live cookingiem, wykładami o zdrowym żywieniu i warsztatami kulinarnymi z udziałem KGW. Wybierzemy się w kulinarną podróż do spiżarni pełnej naturalnych, ekologicznych przetworów.

 

9 marca 2024 w Hotelu Drob w Urszulinie dla powiatów chełmskiego, krasnostawskiego i biłgorajskiego,

 

10 marca 2024 w Hotelu Marina w Nieliszu dla powiatów biłgorajskiego, hrubieszowskiego, janowskiego, tomaszowskiego, zamojskiego,

 

16 marca 2024 w Dworku Helena w Porosiukach dla powiatów bialskiego, łukowskiego, parczewskiego i radzyńskiego,

 

17 marca 2024 w Rezydencji w Szczerym Polu w Bystrzycy Nowej dla powiatów kraśnickiego, lubartowskiego, lubelskiego, łęczyńskiego, opolskiego, puławskiego, ryckiego, świdnickiego.